Ενισχύστε την ΕΑΑΚ

Στις 25-26 Απρίλη πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό διήμερο των ΕΑΑΚ. Έγινε μέσα σε μια περίοδο έντονης πολιτικοποίησης λόγω των διεκδικήσεων της προηγούμενης χρονικής περιόδου και της επικείμενης μάχης των εκλογών. Η οξυμένη προβολή των εναλλακτικών ιδεών ως αποτέλεσμα της προεκλογικής περιόδου δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 50 σχήματα που μετέφεραν την εικόνα της προετοιμασίας τους, να ανοίξουν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα σαν αιχμή της καμπάνιας.

Μπήκε στο διήμερο από το προεδρείο η αναγκαιότητα να στηριχτεί η δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης ενώ πάρα πολλοί αγωνιστές των ΕΑΑΚ έβαλαν το ζήτημα του αντιρατσιστικού κινήματος και της μεγάλης νίκης που πέτυχε με την ισόβια καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Έχοντας αφετηρία αυτά, τα ΕΑΑΚ μπαίνουν σε μια περίοδο όπου οι ιδέες πολώνονται και δίνουν τη μάχη της δυνάμωσης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα και έξω από τις σχολές.

Εναλλακτική

Συνδέουν τις μάχες προβάλλοντας την εναλλακτική του εργατικού ελέγχου, κάτι που αναδείχθηκε σαν δυνατότητα μέσα από τη συμπόρευση φοιτητών- διοικητικών που κόντραρε τις επιθέσεις των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Διεκδικούν τη διαγραφή του χρέους και όχι των φοιτητών, την έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, καμιά αξιολόγηση και απόλυση, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, δυνατό μαζικό αντιρατσιστικό κίνημα το οποίο θα συνεχίσει την ίδια νικηφόρα πορεία όπως το προηγούμενο διάστημα, την απομόνωση των φασιστών μέσα από αντιφασιστικές πρωτοβουλίες όπως η 22 Μάρτη.

Σημείο συνάντησης του φοιτητικού κινήματος θα είναι η εργατική πρωτομαγιά όπου έχουμε βάλει στόχο να την οργανώσουμε κατεβάζοντας τους φοιτητικούς συλλόγους στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Άγγελος Μιχαηλίδης, ΑΝΑΣΑ Παντείου


Φιλοσοφική Αθήνας

“Μιλάμε αναμφίβολα για μια μεγάλη πολιτική μάχη, που θα εκφραστεί μέσα από τις εκλογές της 7 Μάη και έχει να καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η κόντρα με το υπουργείο έχει ανοίξει εδώ και καιρό, αν θυμηθούμε το σχέδιο Αθηνά, τις επιπτώσεις που θα είχε στα πανεπιστήμια η εφαρμογή του, αλλά και την αντίσταση σε αυτό από τους φοιτητές σε όλη τη χώρα”,¨λέει ο Μηνάς Χρονόπουλος από την Αγγλική Φιλολογία Αθήνας. ¨

“Η φετινή χρονιά καθορίστηκε από τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, όπου ειδικά στο ΕΚΠΑ διήρκεσε τέσσερις μήνες και έβγαλε μια σειρά από προχωρήματα και παραδείγματα. Οι φοιτητές της φιλοσοφικής αλλά και των υπόλοιπων σχολών του Καποδιστριακού, βρεθήκαμε στο πλευρό τους από την αρχή στηρίζοντας τη μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις. Καταλαβαίναμε ότι η δική τους απόλυση θα οδηγούσε σε αδυναμία λειτουργίας των σχολών μας, κάτι που δυστυχώς τώρα επιβεβαιώνεται. Βρεθήκαμε στις απεργιακές φρουρές κάθε μέρα, στις συνελεύσεις στην Πρυτανεία. Καταφέραμε να δώσουμε έμπνευση στους εργαζόμενους, να μαζικοποιήσουμε τις περιφρουρήσεις απέναντι στις προσπάθειες σπασίματος της απεργίας, να απαντήσουμε στην προπαγάνδα και τη λάσπη των ΜΜΕ που πρόβαλαν δήθεν αγανακτισμένους φοιτητές να ωρύονται κατά της απεργίας. Τα κλιμάκια που ήθελαν να φτιάξουν τις λίστες με τα ονόματα των διαθέσιμων δεν παρέλειψαν μάλιστα να απειλήσουν αρκετές φορές ότι θα χρησιμοποιήσουν μέχρι και βία για να μπουν στα πανεπιστήμια.

Στη Φιλοσοφική κάναμε μαζικές συνελεύσεις που αποφάσισαν την κατάληψη της σχολής, η οποία κράτησε ένα μήνα περίπου. Καταλυτικό στοιχείο σε αυτές ήταν η συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών, αποδεικνύοντας πως μειοψηφίες ήταν όσοι εναντιωνόντουσαν στην απεργία και όχι το αντίθετο. Χρειάζεται να στηρίξουμε τις επιτροπές αγώνα μέσα στις σχολές μας, καθώς μέσα από αυτή την απεργία κατάφεραν οι διοικητικοί που την οργάνωσαν, να στήσουν από την αρχή το σωματείο, πετώντας απ’έξω αυτούς που προσπαθούσαν να τη σαμποτάρουν.

Χρειάζεται να τις στηρίξουμε και να τις ξαναζωντανέψουμε, γιατί οι μάχες μέσα στις σχολές δεν έχουν τελειώσει. Η από κοινού δράση των εργαζομένων και φοιτητών είναι η μαγιά για τα επόμενα βήματα. Η προοπτική που βάζει η αντικαπιταλιστική αριστερά για εργατικό έλεγχο πατάει ακριβώς σε αυτό. Στις διεκδικήσεις του κινήματος, στο συντονισμό όλων των κομματιών που δουλεύουν και ζουν μαζί στον ίδιο χώρο. Αυτή την κατεύθυνη διεκδικούμε να δυναμώσουμε μέσα από τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ. Ζητάμε τη στήριξη των ψηφοδελτίων από τους φοιτητές που βρέθηκαν σε αυτές τις μάχες, αλλά και τη συμμετοχή στο δρόμο και το κίνημα”.


Ρέθυμνο

“Δίνουμε την εκλογική μάχη στις σχολές μαζί με τα ΕΑΑΚ έχοντας σαν κέντρο της προεκλογικής μας καμπάνιας τη μάχη για το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο χρέος και τη διάλυση της παιδείας. Στη σχολή μου έχει ξεκινήσει νέος γύρος επίθεσης καθώς στο μεταπτυχιακό τμήμα από του χρόνου σκοπεύουν να βάλουν δίδακτρα ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαριλύδα Ανδρουλάκη, φοιτήτρια στην Κοινωνιολογία Ρεθύμνου.

“Η αιχμή της διαγραφής του χρέους απαντάει στο πώς δε θα διαλύσουν οι πολιτικές του μνημονίου τα δημόσια πανεπιστήμια, εμείς από τη μεριά μας διεκδικούμε πως αυτή η επίθεση δεν θα περάσει και θα φύγει μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέσα από τις μάχες που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εγαζόμενοι μέσα στις σχολές χρειάζεται να παλεύουμε μαζί ενάντια στις απολύσεις, τις περικοπές, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Μαζί, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες όπως το κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα το μονοήμερο φεστιβάλ που έγινε το Μάρτη.

Λίγες μέρες πριν το παγκόσμιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη, όπου πολλοί φοιτητές από το Ρέθυμνο διαδηλώσαμε στα Χανιά, οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους των σχολών οργανώσαμε μια μέρα αντιφασιστικής δράσης με συζητήσεις, προβολή και συναυλία. Πάνω από εξακόσιοι φοιτητές πέρασαν εκείνη τη μέρα από το χώρο που γινόταν το φεστιβάλ και πάρα πολλοί πέρασαν από το τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ δηλώνοντας συμμετοχή στις 22 Μάρτη και συζήτησαν μαζί μας για τη συνέχεια.

Αυτή η διάθεση του κόσμου για να δράσει και να οργανωθεί μας δίνει την έμπνευση και την πεποίθηση πως η νεολαία μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και έξω από αυτά μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στο εργατικό κίνημα για την ανατροπή. Δίνουμε τα ρέστα μας τις επόμενες μέρες για να μπορέσει αυτό να εκφραστεί μέσα από το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές”.ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΚΣ ΕΑΑΚ 2-3 ΜΑΗ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.30μμ H νεολαία ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

ΣΑΒΒΑΤΟ 6μμ Προβολή ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.

Ακολουθεί συζήτηση για το φαινόμενο του νεοφασισμού

Ομιλητές: Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός, συντελεστές του ντοκιμαντέρ

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ 2-3 ΜΑΗ, ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6μμ συζήτηση: Δε ζητάμε το καπιταλιστικά εφικτό, αλλά το κοινωνικά αναγκαίο.

Για μια παιδεία αγοραία ή για μια παιδεία απελευθερωτική;”

ΣΑΒΒΑΤΟ 6μμ συζήτηση: ¨Η κρίση ανήκει στον καπιταλισμό και το μέλλον σε μας.

Η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και η απάντηση του αντικαπιταλιστικού κινήματος”

Ομιλητές: Ειρήνη Γαϊτάνου (υποψήφια διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών),

Πάνος Γκαργκάνας (υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ),

Στάθης Ντούρος (υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΑΑΚ ΦΜΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/5 Μαθηματικό, 2μμ

“Το Πανεπιστήμιο - επιχείρηση και η αντικαπιταλιστική απάντηση”Συμμετέχουμε - στηρίζουμε


ΑΘΗΝΑ

Φιλοσοφική: ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ

Πάντειο: ΑΝΑΣΑ

ΑΣΚΤ: ΑΡΚΑΣ

Νομική: ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ-ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ

Οικονομικό: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μαθηματικό: ΑΕΠ

Χημικό: ΑΣΥΧ

Φυσικό: ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ

Βιολογικό: ΚΑΡΑΒΙ

Θεολογική: ΑΝΑΘΕΜΑ

Μ.Ι.Θ.Ε.: ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Νοσηλευτική: ΑΝΕΠΑΦΟΙ

Φαρμακευτική: ΑΝΤΙΔΟΤΟ

ΠΑ.ΠΕΙ: CONTRA ROSSA

Αρχιτεκτονική: ΑΚΑ

Ηλεκτρολόγοι

Μηχανικοί: ΑΝΑΦΗ

Τουρκικών και

Ασιατικών Σπουδών: ΑΝΤ.Ε.Π.

Πληροφορική: ΑΝΑΡΣΥΠ

Χαροκόπειο: ΚΡΑΧ

ΤΕΙ Πειραιά: ΜΑΡΚΣ

ΤΕΙ Αθήνας: ΣΤΕΦ ΑΡΠΑ

ΑΣΠΑΙΤΕ: ΣΜΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νομική: CONTRA LEGEM

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιατρική: RESISTANCE

Μαθηματικό: APPITO

Οικονομικό: ANTICAPITALISTA

Πληροφορική: RAM

Β.Ε.Τ.: ΜΙΚΡΟΒΙΟ

Ιστορικό- Αρχαιολογικό: ΑΝΤΑΡΣΙΑ

ΦΠΨ: MANIFESTO

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ιατρική: Α.Ε.Ρ.Α.Σ.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νομική: ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επιστήμη Υπολογιστών: REVOLUTIONNAIRE

Βιολογικό: ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΕΛΙΚΑ

Χημικό: Α.Ρ.ΧΗ

Φυσικό: EΝΤΡΟΠΙΑ

Ιατρική : ΚΑΡΦΙ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Φιλοσοφική: ΑΕΠ

Οικονομικό: ΑΕΠ

Πολιτικών Επιστημών: ΑΕΠ

Κοινωνιολογια: ΑΕΠ

Ψυχολογια: ΑΕΠ

ΒΟΛΟΣ

Αρχιτεκτονική: CAMERA OBSCURA

Παιδαγωγικό: ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

ΛΑΡΙΣΑ

ΤΕΙ: ΣΠ.ΑΝ.Κ.

ΠΑΤΡΑ

Επιστήμη Υλικών: ΚΡΑΜΑ

Φυσικό: ΚΡΟΥΣΗ

Ιατρικη: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μαθηματικό: ΜΑΦΙΑ

Χημικό: ΚΑΤΑΛΥΣΗ

Θεατρικών Σπουδών: ΘΕΑΑΜΑ

ΤΕΙ (ΣΕΥΠ-ΣΔΟ-ΣΤΕ): ΑΠΣ- Αριστερή

Παρέμβαση Σπουδαστών