Δεν πέρασε μια εκδικητική απόλυση

Η ΜΚΟ «Μετάδραση» είναι αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διερμηνείας στις δομές ασύλου και απασχολεί πλέον περισσότερους από 100 εργαζόμενους, οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες. Παρά το ανθρωπιστικό προφίλ που προβάλλει, η ΜΚΟ απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους ή τους αναγκάζει να αυτασφαλιστούν, καθυστερεί μήνες την υπογραφή των συμβάσεων και την καταβολή των μισθών.

Όσοι αντέδρασαν σε αυτές τις πρακτικές σύντομα απομακρύνθηκαν, όπως και η συνδικαλίστρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της ΜΚΟ για εκδικητική απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Παρά την επίθεση και τις κατηγορίες που δέχτηκε η εργαζόμενη, αλλά και το Σωματείο, από τη ΜΚΟ και τους ψευδομάρτυρές της στο δικαστήριο, η δικαστική απόφαση δικαιώνει τον αγώνα των εργαζομένων. Το δικαστήριο αναγνωρίζει ως εξαρτημένη την εργασία των εργαζομένων στη ΜΚΟ, την εκδικητική απόλυση της συνδικαλίστριας, επιβάλλει την ακύρωση της απόλυσης και την επαναπρόσληψή της.

Δεν χωρά αμφιβολία πως οι δικαστικοί αγώνες πρέπει να συνοδεύονται από αγώνες στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία. Πρόκειται, ωστόσο, για μεγάλη νίκη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ανοίγει ο δρόμος –και- για δικαστικές διεκδικήσεις των χιλιάδων εργαζομένων σε ΜΚΟ που αντιμετωπίζονται σαν «εργολάβοι» ή «εθελοντές».