Φοιτητές και Εκπαιδευτικοί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Καταλήψεις και συντονισμός!

Η μαχητική αυτή διάθεση φάνηκε και στο φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις σχολές που τελούσαν υπό κατάληψη την Πέμπτη 11 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, στο συλλαλητήριο, μπλοκ είχαν οι σχολές του Πολυτεχνείου, η Νομική, η Ιατρική και η Οδοντιατρική, το Φυσικό, το Μαθηματικό και το Χημικό, ενώ συμμετείχαν και φοιτητές από σχολές που δεν είχαν οργανωθεί Συνελεύσεις.

Η Ρία Πατσέλλη μας έδωσε την εικόνα από το Μαθηματικό. «Η Συνέλευση βγήκε μέσα από ΔΣ που υπέγραψαν όλοι. Από τη δική μας μεριά μιλήσαμε με τον κόσμο της σχολής επιχειρηματολογώντας ότι η Γενική Συνέλευση πριν το Πολυτεχνείο είναι σημαντική γιατί θα είναι η πρώτη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ήταν πολύ καλά για την αριστερά. Μιλούσαμε στον κόσμο πολύ πολιτικά, του λέγαμε για τις εκατό χιλιάδες ψήφους που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανελλαδικά. Επίσης, ανοίγαμε το ζήτημα για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου και προτείναμε πενταήμερη κατάληψη με προοπτική κλιμάκωσης στη συνέχεια. Η Συνέλευση είχε πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλούς πρωτοετείς. Μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τις Συνελεύσεις του Δεκέμβρη ‘09. Η απόφαση ήταν κατάληψη και επόμενη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22/11 με πρόταση για κατάληψη ξανά».

Ο Βάνιας Ζαμπούνης, φοιτητής από το ΣΕΜΦΕ, μας μίλησε για τις συνελεύσεις του Πολυτεχνείου. «Τον πρώτο γύρο Γενικών Συνελεύσεων τον αποτιμάμε εξαιρετικά θετικά γιατί σε μια σειρά από σχολές τα κινηματικά μπλοκ κατάφεραν να καταγράψουν αξιόλογα νούμερα και να συσπειρωθεί ένα ευρύτερο κομμάτι κόσμου σε κινηματική κατεύθυνση. Χρειάζεται ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια κατεύθυνση όξυνσης των κινητοποιήσεων και αντιπαράθεσης με το Μνημόνιο και το πώς αυτό εξειδικεύεται στα Πανεπιστήμια μέσω του Νόμου της Διαμαντοπούλου. Από δω και πέρα εμείς βλέπουμε μια διαδικασία κλιμακούμενου αγώνα διαρκείας, ο οποίος θα συνδέει και τα ζητήματα της εκπαίδευσης με τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και θα οδηγήσει στην ανατροπή των αντιλαϊκών νόμων και του Μνημονίου. Στο Πολυτεχνείο έγιναν συνελεύσεις και στις 9 σχολές και σε όλες πάρθηκε απόφαση για κατάληψη».

Θεσσαλονίκη

Σε πολλές σχολές της επαρχίας ήταν αδύνατο να διεξαχθούν συνελεύσεις καθώς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υπολειτουργούσαν ή ήταν κλειστά λόγω των μετακινήσεων για τις εκλογές. Αυτό δεν ίσχυσε για τις μεγάλες πόλεις. «Στη Θεσσαλονίκη πάρθηκαν αποφάσεις για καταλήψεις σε 6 σχολές ανάμεσα στις οποίες ήταν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, η Αρχιτεκτονική, η Πληροφορική, το Φυσικό και, η σχολή μου, το Μουσικό. Η Συνέλευση μας έγινε μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές παρόλο που έλειπε κόσμος. Από τη δική μας μεριά ανοίξαμε τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών. Για την πτώση των κομμάτων που στήριξαν το Μνημόνιο, για την άνοδο της αριστεράς και ακόμα περισσότερο για την εμφάνιση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που είναι στήριγμα των αγώνων και ελπίδα για τους φοιτητές, αλλά και για όσους έκαναν αποχή και χρειάζεται να τους κερδίσουμε στην αριστερά. Βάλαμε στόχο όχι για μια «καθιερωμένη» κατάληψη λόγω Πολυτεχνείου, αλλά να προετοιμάσουμε το Σύλλογο για τη μάχη διαρκείας που έρχεται για να ανατρέψουμε το νόμο-πλαίσιο σε συντονισμό με άλλες σχολές. Νέα Γενική Συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα 22 του μήνα, όπως και σε αρκετές άλλες σχολές», μας δήλωσε ο Μάνος Καρτέρης από το Μουσικό.

Πάτρα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και η εικόνα από την Πάτρα. «Οι κατειλημμένες σχολές στην πόλη είναι 9. Έξι είναι σχολές του Πολυτεχνείου και οι άλλες τρεις είναι η Ιατρική, το Φυσικό και το Χημικό. Πήραμε απόφαση για κατάληψη του Παραρτήματος για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και για πορεία την Δευτέρα, ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα λόγω του ερχομού της τρόικα. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι καθηγητές των σχολών μας πήραν απόφαση μέσα από συνέλευση για να στηρίξουν την κατάληψη των φοιτητών και αποφάσισαν να συντονιστούν με τους φοιτητές για να γίνουν κοινές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας», μας είπε η Ράνια Κούτσικου, φοιτήτρια στην Επιστήμη Υλικών.