Αντιφασιστικό κίνημα
18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, θα πραγματοποιηθεί το φετινό 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. «Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί για να σβήσουμε τα σύνορα, να νικήσουμε το φόβο, για να μη γίνει ο κόσμος φυλακή», αναφέρει το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ.

\r\n

Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι το πρώτο που γίνεται μετά το τεράστιο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε μετά τη δολοφονία του Φύσσα, που οδήγησε τους πρωτεργάτες της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Γίνεται επίσης μετά τις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν την ήττα της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, την άνοδο της αριστεράς αλλά και την εκλογική ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, παρά το γεγονός ότι το αντιφασιστικό κίνημα την έχει αναγκάσει να κλείνει τα γραφεία της και να διαλύει τα τάγματα εφόδου, που προσπάθησε να στήσει στις γειτονιές.

\r\n

Συζητήσεις

\r\n

Για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχουν φέτος ιδιαίτερα αναβαθμισμένες συζητήσεις. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της Παρασκευής 4 Ιούλη, η συζήτηση «Άνοδος του φασισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη» με ομιλητές τους: Ντιμίτρι Κολέσνικ (εκπρόσωπος της ουκρανικής οργάνωσης Borotba), Πέτρο Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ΚΕΕΡΦΑ), Θοδωρή Λάδη (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ), Θανάση Κούρκουλα (Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό). Την ίδια μέρα επίσης συζητήσεις όπως «Η απόκλιση και η διαφορετικότητα στην αγχόνη: ψυχικά ασθενείς, ΑΜΕΑ, τοξικοεξαρτημένοι, φυλακισμένοι», «Αγώνας για τα κοινά αγαθά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όπως επίσης και η συζήτηση με θέμα «Αριστερά, κινήματα, αντιστάσεις και πολιτική ανυπακοή στους καιρούς των μνημονίων» (με συμμετοχή της Ειρήνης Φωτέλη από την ΕΡΤ).

\r\n

Από τις συζητήσεις του Σαββάτου 5 Ιούλη ξεχωρίζουν: «Μετανάστευση και νέα αποικιοκρατία: η Δύση στο Πακιστάν και οι πακιστανικές κοινότητες στην Ευρώπη», με ομιλητές τους Ααμίρ Μουφτί (καθηγητής Πανεπιστημίου  Λος Άντζελες), Σίσσυ Βελισσαρίου (Ινστιτούτο Ν. Πουλατζάς), Τζαβέντ Ασλάμ (επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας), «Από τη Λαμπεντούζα ως το Φαρμακονήσι: Κέντρα κράτησης, αστυνομικά τμήματα, «αποτρεπτικές» πολιτικές στην Ευρώπη-Φρούριο», «Κράτος έκτακτης ανάγκης, «δόγμα άμυνας και ασφάλειας», πόλεμος κατά των φτωχών», «Ποιος κινδυνεύει στη Θράκη; Η εθνικιστική επίθεση απέναντι στην τουρκική μειονότητα» (με συμμετοχή του Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την Ξάνθη).

\r\n

Την Κυριακή 6 Ιούλη ξεχωρίζει η συζήτηση «Ντόπιοι και αλλοδαποί εργαζόμενοι ενάντια στις περικοπές, τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία» με ομιλητές την Γεωργία Οικονόμου (καθαρίστρια υπουργείου Οικονομικών), Όλγα Μπαλαούρα (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών), Ραφάκατ Μοχάμεντ (Γενική Ανακύκλωσης Α.Ε.) και Λίτον Αριφουχμάν (Ένωση Μεταναστών Εργατών Γης Νέας Μανωλάδας). Επίσης «Ιθαγένεια, πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δικαιώματα των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα», «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων: Η παγκόσμια οικονομική δικτατορία είναι εδώ», «Ντόπιες, μετανάστριες και έμφυλη βία στην εποχή της κρίσης». Οι συζητήσεις ξεκινούν στις 8μμ και οι συναυλίες στις 9.30μμ.

\r\n

• Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο με θεμα “Εκπαίδευση και Φασισμός” που διοργάνωσε στις 20-22 Ιούνη, η πολιτιστική Λέσχη της ΟΛΜΕ με ομιλητές εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, μαζί με θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών αντιφασιστικού περιεχομένου.