Αντιφασιστικό κίνημα
“Για να σταματήσουμε το φασισμό και ό,τι τον γεννάει”

Η πορεία φτάνει στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την θυσία του γιού μου, ο οποίος προσπάθησε με αυτήν του την πράξη να μας πει να έχουμε ελεύθερη σκέψη και να μην μπορεί κανένας να μας την πάρει. Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό, τι τον γεννάει. Παύλο, να έχεις καλό πέρασμα στα Ηλύσια Πεδία, διότι είσαι παιδί του έναστρου ουρανού και της γαίας, μάνας γης. Γιε μου, Αθάνατος».

\r\n
\r\n
«Αθάνατος» απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στον Τάκη Φύσσα που, μπροστά στο μνημείο που στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας, απηύθυνε αυτά τα λόγια στο αδικοχαμένο του παιδί.
\r\n
Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου (το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στάθης Αλεξόπουλος) στις 3 το μεσημέρι στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι, ήταν συγκεντρωμένοι οι συγγενείς και όλοι οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, κρατώντας εκατοντάδες πολύχρωμα μπαλόνια. Αλλά δεν ήταν μόνοι τους.
\r\n
\r\n

Σχολεία

\r\n
\r\n
Πρώτη το παρών έδωσε η νεολαία από το Κερατσίνι που από νωρίς το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο όπου στήθηκε το μνημείο. Σε κάποια σχολεία έγιναν αποχές, σε άλλα καταλήψεις, αλλού οι μαθητές την κοπάνησαν και παρέες-παρέες έρχονταν στην συγκέντρωση. Σε λίγο σηκώνουν ένα πανό που γράφει “Ο Παύλος ζει, δεν ξεχνάμε” και αρχίζουν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν την Παναγή Τσαλδάρη, φωνάζοντας συνθήματα. 
\r\n
 
\r\n
«Τις προηγούμενες μέρες μοιράσαμε προκηρύξεις, κολλήσαμε αφίσες, φτιάξαμε ένα πανό για το 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, οι φασίστες να φύγουν από τη γειτονιά μας» μας είπαν ο Νίκος και ο Χρήστος, μαθητές. Συγκεντρωμένη από νωρίς είναι και η γειτονιά. 
\r\n
 
\r\n
Άντρες και γυναίκες που έζησαν τα γεγονότα, τα ζούσαν ξανά, μιλώντας σε πηγαδάκια και στους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν έλθει για να καλύψουν το γεγονός ακόμα και από διεθνή μέσα. “Εμείς εδώ μένουμε, λυπηθήκαμε για το παιδί... Μακριά από εμάς αυτοί, μακριά”, μας λέει κάπως φοβισμένα μια κυρία που μαζί με άλλες γυναίκες κάθεται στο πεζοδρόμιο πίσω από το μνημείο. «Ο Παύλος ζει!» της απαντάει φωνάζοντας η κόρη της.
\r\n
 
\r\n
“Εδώ στην Αμφιάλη, είμαστε όλοι αντιφασίστες”, μας λέει ο κύριος Παναγιώτης, συνταξιούχος. “Στην κατοχή άμα ήσουν νέος και έλεγες ότι είσαι από την Αμφιάλη σε μαζεύανε στο μπλόκο. Αυτοί που είναι Χρυσή Αυγή είναι χουντικοί, είναι οι παλιοί συνεργάτες των γερμανών”. 
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια ο δρόμος γεμίζει από μικρά παιδιά με λουλούδια στα χέρια. “Φέραμε τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που αυτή την στιγμή στέκονται στο μνημείου του Παύλου Φύσσα, από το σχολείο της αλληλεγγύης και του αντιφασισμού για να καταθέσουν ένα λουλούδι στην μνήμη του και στους αγώνες του. Αγώνες που είναι για όλους τους ανθρώπους, για ένα καλύτερο μέλλον” μας είπε ο Στέλιος Φωκιανός από το Σωματείο Δασκάλων Κερατσινίου-Περάματος. “Το πανώ που βρίσκεται μόνιμα και σήμερα στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου, τρεις φορές το κατεβάσανε οι φασίστες, τρεις φορές το ανεβάσαμε ξανά. Είναι το πανώ που φτιάξαμε και κρεμάσαμε το ξημέρωμα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είναι γραμμένο μέσα από τα σπλάχνα της Ιστορίας”.  
\r\n
 
\r\n
Στο χώρο βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της γειτονιάς. “Ενα χρόνο μετά το θάνατο του συντρόφου μας του Παύλου, μαζευόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο και θα ξαναμαζευόμαστε και τα επόμενα χρόνια γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια, που βγαίνει μέσα από τα γραπτά μας, τις φωνές μας, τις πορείες μας: Ποτέ ξανά φασισμός” μας λέει ο Γιάννης Λειβαδάρος από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
\r\n
 
\r\n
Οταν έρχεται η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, ο κόσμος φωνάζει «Αθάνατος». “Τραγούδα γιε μου να σε ακούσουν… Μιλάς παιδί μου, αλλά δεν σε ακούνε, δεν σε ακούσανε ούτε εκείνο το βράδυ” ξεσπάει η μητέρα του. Δεν μπορείς να σταθείς από τον κόσμο.
\r\n
Κατά τις πέντε στην Παναγή Τσαλδάρη στην Αμφιάλη αρχίζουν να καταφθάνουν σε μικρές πορείες οι διαδηλωτές από τις προσυγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. 
\r\n

Προσυγκεντρώσεις

\r\n
“Η προσυγκέντρωσή μας ήταν στο σταθμό στα Άνω Πατήσια, όπου μοιράσαμε μαζικά την προκήρυξη που καλούσε στην πορεία στο Κερατσίνι και στη συναυλία στο Σύνταγμα” μας μεταφέρει η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο Αγλαϊα Κυριακού. “Ο κόσμος ήθελε να ενημερωθεί και δήλωνε την αλληλεγγύη του. Φτάσαμε με το τρένο στον Πειραιά όπου συναντηθήκαμε με τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες συνοικίες. Τα λεωφορεία από τον Πειραιά έφταναν γεμάτα στο τέρμα για την διαδήλωση”.
\r\n
“Στο Περιστέρι, συγκεντρωθήκαμε στον Άγιο Αντώνιο, μοιράσαμε υλικό, μιλήσαμε με πολύ κόσμο” μας είπε ο Φατός. “Στου Ζωγράφου μαζευτήκαμε στην Γαρδένια, είχαμε πικέτες και σημαίες καλέσαμε τον κόσμο να κατέβει στο Κερατσίνι. Σε όλη τη διαδρομή μέσα στο λεωφορείο, μπαίνοντας στον υπόγειο στην Ομόνοια, στον Πειραιά φωνάξαμε αντιφασιστικά συνθήματα” μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης. 
\r\n
 
\r\n
Καταχειροκροτούμενες γίνονται δεκτές από τον κόσμο οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ήλθαν διαδηλώνοντας με το πανό τους στο χώρο του μνημείου, αφήνοντας εκεί συμβολικά τα κόκκινα γάντια τους. Το ίδιο και η αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας και ο Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, που καταχειροκροτείται φθάνοντας στο μνημείο. 
\r\n
“Σήμερα ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα διαδηλώνουμε εδώ για να πούμε ποτέ ξανά φασισμός. Χαρήκαμε πολύ που σήμερα για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι γονείς του Παύλου με τους Σαχζάτ Λουκμάν” μας είπε ο Ουλχάκ, μετανάστης από το Πακιστάν. 
\r\n
 
\r\n
Στις 7 το απόγευμα όλη η Αμφιάλη είναι πλέον γεμάτη από πολλές χιλιάδες κόσμο. Στο πάνω μέρος της Παναγή Τσαλδάρη, στο “τριγωνάκι” βρίσκεται το ΠΑΜΕ, και λίγο πιο πάνω το μπλοκ αντιεξουσιαστών, χαμηλά στο κάτω μέρος στη συμβολή της Παναγή Τσαλδάρη με Σαλαμίνος είναι μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικών συλλόγων, του Αντιφασιστικού Συντονισμού και άλλων συλλογικοτήτων.
\r\n
 
\r\n
Από το μνημείο του Φύσσα, στο κέντρο περίπου της Παναγή Τσαλδάρη, ξεκίνησε πορεία που κατέληξε μέσω της Πέτρου Ράλλη στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε η κίνηση «Δεν ξεχνάμε» των φίλων και της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και ανάμεσα στα μπλόκ που ακολουθούσαν ήταν αυτά των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ, της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, της Κίνησης «Δεν Πληρώνω», του ΣΕΚ συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας, σωματείων εργαζομένων, συνελεύσεων και δημοτικών σχημάτων, μαθητών και φοιτητών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ LGBTQ και άλλα. 
\r\n
 
\r\n
Η ΕΛ.ΑΣ για ακόμα μια φορά προσπάθησε να διαλύσει με τρομοκρατία, ξύλο και δακρυγόνα το μπλοκ διαδηλωτών που διαδήλωνε προς την πλατεία Λαού, προχωρώντας σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Όπως κατάγγειλε ο δήμαρχος Κερατσινίου “30 ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα χτυπούσαν τον κόσμο ενώ οι μπάτσοι τους κοιτούσαν”.
\r\n