Εργατικό κίνημα
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Euromedica

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στην ιδιωτική κλινική Euromedica στον Βύρωνα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας. 
\r\n
 
\r\n
Οι εργαζόμενοι στην κλινική παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες ενώ η εταιρία ανακοίνωσε υψηλά κέρδη και την περασμένη χρονιά. Ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο έχει εκτιναχθεί μετά την κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με το κλείσιμο των ιατρείων των ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μισθούς των εργαζόμενων, που είτε μειώνονται είτε δεν καταβάλλονται για μήνες. Πριν μία εβδομάδα άλλωστε οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων προσέφυγαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας ζητώντας νέες συμβάσεις με μισθούς πείνας 586 ευρώ μικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και 586 ευρώ +1 % για τους παλιότερους εργαζόμενους. 
\r\n
 
\r\n
Στην συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής παρουσία είχαν το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστές από την δημόσια υγεία και εκπαίδευση. Ψηφίσματα συμπαράστασης διαβάστηκαν από τα επιχειρησιακά σωματεία του ΙΑΣΩ και της ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ που επίσης είχαν προχωρήσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
\r\n
 
\r\n
Προκλητική η στάση της διοίκησης της επιχείρησης, δεν αρκέστηκε απλά στο να καλέσει αστυνομικές δυνάμεις να “εποπτεύουν” την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όταν αντιπροσωπεία από το κλαδικό σωματείο αποφασίσαμε να μπούμε στην κλινική για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στους ορόφους μας ακολουθούσαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι μας ζήτησαν να περάσουμε έξω γιατί ενοχλούνται οι ασθενείς! Είναι τέτοια η αμηχανία της διοίκησης να πείσει τους εργαζόμενους ότι πρέπει να παραμένουν απλήρωτοι που δεν διστάζει να μεταμφιέσει τους αστυνόμους σε αποκλειστικές νοσοκόμες. Πρόκειται για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκρατίας του εργατικού κινήματος που θα πέσει στο κενό. 
\r\n
 
\r\n
Αυτό που μπορεί να ανακόψει το θράσος των αφεντικών στον κλάδο είναι το μαζικό εργατικό κίνημα, με την ανάγκη προκήρυξης νέας απεργίας στον κλάδο. Η Γενική Συνέλευση του κλαδικού σωματείου Αθήνας την Τετάρτη 15 Οκτώβρη στις 4μμ  στο ΕΚΑ μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι που θα δώσει ώθηση σε όλους αυτούς τους χώρους που παλεύουν για να ανατρέψουν τις πολιτικές της συγκυβέρνησης , της τρόικας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
\r\n
 
\r\n
Κώστας Πολύδωρος 
\r\n
Δ.Σ. Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας