Αντιφασιστικό κίνημα
Το Διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ: Από τη Μανωλάδα μέχρι τη Λυών

Πανευρωπαϊκό κάλεσμα για μεγάλα αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 21 Μάρτη 2015 αποφασίστηκε στην Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο του Ρουφ στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το εξωτερικό.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Την προηγούμενη μέρα, 11 Οκτώβρη, στον ίδιο χώρο εγκρίθηκε η απόφαση της Πανελλαδικής Συνέλευσης με συμμετοχές από πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα και εκλέχτηκε το νέο Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ με στόχο την οργάνωση πλατιών κινητοποιήσεων: Για την καταδίκη των νεοναζί της Χ.Α, την δικαίωση των εργατών Γης στη Μανωλάδα, τη νομιμοποίηση των μεταναστών, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, το κλείσιμο της Φρόντεξ και το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, την υπεράσπιση των Ρομά, της ΛΟΑΤ και κάθε κοινότητας που δέχεται τις φασιστικές επιθέσεις.
\r\n
 
\r\n
Στο διήμερο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες, ενώ δεκάδες πήραν το λόγο για να μιλήσουν στις τρεις συζητήσεις (φασισμός, ισλαμοφοβία και ρατσισμός, διεθνής συντονισμός) είτε σαν εισηγητές στα πάνελ είτε από τα κάτω. Για δύο μέρες το γήπεδο του Ρουφ έγινε σημείο συνάντησης αγωνιστών από την πρώτη γραμμή του κινήματος ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τα μνημόνια, αλλά και σημείο συζήτησης και αντιπαράθεσης για το πώς μπορεί αυτό το κίνημα να νικήσει.
\r\n
 
\r\n
Ανάμεσα σε εκείνους που πήραν το λόγο ο Γιάννης “Mistah Rude” από την Πρωτοβουλία των φίλων και της οικογένειας του Παύλου Φύσσα «Δεν Ξεχνάμε», η Σουκράν Μπίμπι μητέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Λίτον Χαν από τους εργάτες γης της Μανωλάδας, ο Τζαβέντ Ασλάμ και άλλα μέλη της πακιστανικής κοινότητας, ο Νίκος Γεωργίου από το κίνημα συμπαράστασης στους Ρομά του Χαλανδρίου, η Βαγγελιώ Αλεξάκη από τις Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ο Βασίλης Πέτσης από την ΕΡΑ Βόλου, ο Μοχάμεντ και ο Νασουρμπίν από την αφγανική κοινότητα.
\r\n
 
\r\n
Δίπλα τους οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαρράς, Άρης Χατζηστεφάνου, Μαρία Ψαρρά. Η Τόνια Λαχανιώτη από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας και η Ουρανία Μπίρμπα δημοτική σύμβουλος από το κίνημα συμπαράστασης στους εργάτες γης Μανωλάδας. Ο ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος, η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ του Σωματείου στην Ιντρακόμ, η Μυρτώ Μαγγιώρου από την ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Ορέστης Ηλίας δημοτικός σύμβουλος με την «Δράση» στα Βριλήσσια - και βέβαια οι δικηγόροι του αντιφασιστικού κινήματος Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Τάκης Ζώτος. Μήνυμα στήριξης στην Αντιφασιστική Συνάντηση έστειλε και η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
\r\n
 
\r\n
Στην επιτυχία της Διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης καθοριστικό ρόλο έπαιξε η βοήθεια της ομάδας μεταφραστών –του Γιάννη, της Κατερίνας, του Νίκου, της Κατερίνας, της Βασιλείας- που στήριξαν εθελοντικά την προσπάθεια, όπως και ο φωτογράφος Άγγελος Μπαράι με την έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του διημέρου αλλά και οι κοινότητες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν με τις εξαιρετικές κουζίνες τους.
\r\n
 
\r\n
Τις αποφάσεις, τα κείμενα του διημέρου καθώς και το νέο Συντονιστικό μπορείτε να βρείτε στο σάιτ της ΚΕΕΡΦΑ (antiracismfascism.org), ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα θα ανέβουν σε βίντεο στο διαδίκτυο και παρεμβάσεις από τις συζητήσεις.
\r\n