Και στη Θεσσαλονίκη

Ανοίγει και σε άλλα δύο σημεία η συζήτηση. Πρώτον, τ;i γίνεται με την Ιρλανδία. Άνθρωποι που έλεγαν ότι υπάρχει και διαφθορά, είμαστε και λίγο τεμπέληδες, τώρα καταλαβαίνουν ότι μας έλεγαν ψέματα γιατί και στην Ιρλανδία κάνουν τα ίδια.

Το δεύτερο είναι η εικόνα από την Πίζα. Ξανά τα ψέματα τους, θυμηθείτε τι λέγανε για την Ακρόπολη.

Οι εκλογές ήταν αποκάλυψη για όλο αυτόν τον κόσμο. Τα έχει δει σαν δική του νίκη, σαν δική του επιβεβαίωση. Αυτός ο κόσμος περιμένει από μας να δώσουμε τη συνέχεια. Τώρα έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε, αλλά οι εκλογές έδειξαν σε όλο τους το μεγαλείο τι σημαίνει να είσαι επαναστάτης, να οργανώνεις και να έχεις αποτελέσματα.

Μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αυτό που στις εθνικές εκλογές είναι η Α’ Θεσσαλονίκης, πήραμε 2,3%, σχεδόν όσο και στην Αθήνα. Αυτό μας ανέβασε σε όλη την Περιφέρεια.

Νικητές

Πολύς κόσμος αναγνωρίζει ότι είμαστε οι νικητές αυτών των εκλογών. Η δύναμη μας είναι μέσα στην πόλη, εκεί πήραμε τις πολλές ψήφους. Εκεί που είναι η εργατική τάξη και η νεολαία.

Όσοι σύντροφοι συμμετείχαμε σε περιοδείες ενώ πλησίαζαν οι εκλογές ήταν πραγματικά αποκάλυψη το πόσο εύκολα μπορούσες να κερδίσεις ψήφους. Ακόμα και την ημέρα των εκλογών, βρήκαμε κόσμο που θα μας ψήφιζε.

Αυτό που λέμε ότι υπήρχε ρεύμα είναι πραγματικό. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε τμήμα που να είχαμε μηδέν ψήφους σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές. Υπήρχαν συγκροτήματα που πήραμε 80, 90 και 120 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στις επόμενες εκλογές να πάμε οργανωμένα, με χαρτογράφηση.

Δεν ξέρω πόσοι μας ψήφισαν στο Ιπποκράτειο, αλλά νομίζω ότι είναι εκατοντάδες ο κόσμος που επηρεάστηκε από αυτή τη δουλειά. Οικονομική ενίσχυση από το Ιπποκράτειο μαζέψαμε σχεδόν 600 ευρώ. Η διαγραφή του χρέους ήταν το κλειδί. Άνοιγες τρομερές συζητήσεις, έδινε έμπνευση στον κόσμο και κόσμος που δεν συμφωνούσε καθόταν να το συζητήσει.

Μετά τις εκλογές κάναμε εκδήλωση, το προηγούμενο Σάββατο, με ομιλητές τον Ζήση Κλεισιάρη, υποψήφιο Δήμαρχο και εμένα για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα. Το ενθαρρυντικό ήταν ότι ήρθε κόσμος που ενεργοποιήθηκε μέσα από την καμπάνια των εκλογών.

Από τη δική μας μεριά επιμείναμε στην κεντρική πολιτική απεύθυνση, στο πολιτικό μήνυμα των εκλογών, να συνεχίσουμε την καμπάνια για τη διαγραφή του χρέους που έκανε και τη διαφορά. Τονίσαμε ότι κρατούμενο για τη συνέχεια είναι η σχέση που ανοίξαμε με τους εργατικούς χώρους.

Η αντιμετώπιση σε αυτούς τους χώρους που πήγαμε τις τελευταίες μέρες ήταν από πάρα πολύ θετική ως ενθουσιώδης. Ο κόσμος θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι και δική του νίκη. Έλεγε στο πρώτο πληθυντικό ότι κερδίσαμε. Ακόμα και αυτοί που δεν μας ψήφισαν χάρηκαν που είμαστε παρόντες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Γιάννης Κούτρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας