Πολιτισμός
Έκθεση: Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση

Κάτω από το γενικό τίτλο “Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση”, με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτώβρη και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Νοέμβρη ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς με δεκάδες καλλιτέχνες, εκατοντάδες έργα με κάθε είδους υλικά και με κάθε είδος εικαστικής τεχνοτροπίας που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στην ουσία πρόκειται για δυο διαφορετικές εκθέσεις. 

\r\n
\r\n
Στο πρώτο κομμάτι που εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτώβρη και φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου της Αθήνας στο Μεταξουργείο, πάνω από 150 σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν νέες δημιουργίες κάτω από την ενιαία θεματολογία “Αντίσταση Τώρα”.
\r\n
 
\r\n
Στη δεύτερη έκθεση, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 29 Οκτώβρη στις 7.30μμ στο Κέντρο Τεχνών-Πάρκο Ελευθερίας (παλιά κρατητήρια του Διοικητηρίου της ΕΑΤ - ΕΣΑ) δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, εκτίθενται έργα δημιουργών από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, τον πόλεμο, την Αντίσταση και τον εμφύλιο (1936-1949).
\r\n
 
\r\n
Στο πρώτο τμήμα της μεγάλης αυτής εικαστικής διοργάνωσης, όπως εξήγησε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Εύα Μπέη, εικαστικός και μέλος του Επιμελητήριου, η ανταπόκριση των σύγχρονων δημιουργών για το κάλεσμα του ΕΕΤΕ ήταν τεράστια, πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Πρόκειται για μια σπάνια σε μέγεθος και ποικιλία έκθεση με έργα που αιφνιδιάζουν τόσο με την αισθητική τους αρτιότητα, όσο κυρίως με την κοφτερή πολιτική τους ματιά.
\r\n
 
\r\n
Από το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέχρι την απεργία διαρκείας των Χαλυβουργών, από τις δολοφονίες μεταναστών στο Φαρμακονήσι, μέχρι τις επιθέσεις στην Μ. Ανατολή και την Αραβική Άνοιξη, από την καταστολή των μπάτσων και τις επιθέσεις των φασιστών, μέχρι τις μαχητικές απαντήσεις των μεταναστών και τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, δυνατές δημιουργίες αποδεικνύουν το γιατί η τέχνη προχωράει μαζί με την αντίσταση.
\r\n
 
\r\n
Εντυπωσιακό είναι και το δεύτερο τμήμα της διοργάνωσης του ΕΕΤΕ, με την παρουσίαση πάνω από 50 καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν έργα σχετικά με την περίοδο από 1936-1949. 
\r\n
 
\r\n
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΕΤΕ: “Η Αντίσταση και οι αγώνες ήταν τροφοδότης της τέχνης. Τα χρόνια εκείνα, πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι εντάχθηκαν στις γραμμές της. Οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης. Άλλωστε στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και σημαντική στην νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, ιδρύεται το «Καλλιτεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο», το σημερινό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, από εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της Εικαστικής Δημιουργίας από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση”.
\r\n
 
\r\n
Στην έκθεση θα δει κανείς έργα της περιόδου 1936 – 1949, επίσης κάποια έργα από φυλακές και εξορίες ως το 1967, αλλά και έργα που έγιναν μεταγενέστερα από καλλιτέχνες που πήραν μέρος οι ίδιοι στην Αντίσταση. Στο χώρο θα λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, μια «βάση δεδομένων» η οποία θα παρέχει πληροφορίες και υλικό και στην οποία θα μπορούν να συμπληρώνονται και νέα στοιχεία συνεχώς. Στη βάση δεδομένων έχουν ήδη καταγραφεί 8.500 εικαστικά έργα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών ενώ παρουσιάζονται και καλλιτέχνες που ενώ καταγράφονται από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα ως «καλλιτέχνες της Αντίστασης» δεν άφησαν ατομικό έργο σχετικό με εκείνη την περίοδο στην οποία
\r\n
αναφερόμαστε. Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται σχετικές με το θέμα ταινίες και ντοκιμαντέρ.
\r\n
 
\r\n
INFO
\r\n
• “Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση”
\r\n
29/10 μέχρι 30/11 
\r\n
Τρίτη-Σάββατο: 10πμ-8μμ, Κυριακή: 10πμ-2μμ
\r\n
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πρώην Πάρκο Ελευθερίας, Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
\r\n
• “Αντίσταση Τώρα”
\r\n
24/10 μέχρι 30/11
\r\n
Τρίτη: 10πμ-9μμ, Τετάρτη-Σάββατο: 10πμ-7μμ, Κυριακή: 10πμ-3μμ, Δευτέρα κλειστά, 
\r\n
Δημοτική Πινακοθήκη (κτίριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου, πλ. Αυδή, Μεταξουργείο).
\r\n