Εργατικό κίνημα
Χανιά: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου

Το συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων, που είχε αποφασιστεί για τις 28 Οκτώβρη, έπειτα από σύσκεψη των συνδικάτων και δημοτικών κινήσεων, αναβλήθηκε. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική. Το σωματείο των εργαζομένων στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας υποχώρησε στις πιέσεις δυνάμεων επαγγελματικών φορέων, κυρίως γύρω από το εμπορικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο καθώς και πολιτικών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και παραγόντων που λειτουργούν μέσα από αυτούς.

\r\n
\r\n
Πρόκειται για λάθος που πάει πίσω τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη έπειτα από μια κακώς νοούμενη αντίληψη για το τι σημαίνει χτίσιμο πλατιού κινήματος και συμμαχιών. Η ανεξάρτητη δράση των εργαζομένων και οι μαχητικές μορφές πάλης έχουν θεωρηθεί «γραφικές» και «συντεχνιακού τύπου» και στη θέση τους αναζητούνται «πλατιές» συμμαχίες με τους εμποροβιοτέχνες, τους ξενοδόχους, τους δημάρχους του νομού κλπ. Οι συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τους βουλευτές του νομού έχουν υποκαταστήσει τη μαζική δράση. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει και δυνάμεις και αγωνιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και η λογική του να «χρονοτριβήσουμε μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» (όπως έλεγαν στη σύσκεψη που αποφάσισε το συλλαλητήριο).
\r\n
 
\r\n
Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές για να φτιαχτεί ένα όσο το δυνατό πλατύτερο κίνημα, πρέπει να απαλυνθούν οι πιο αιχμηρές αναφορές στα πλαίσια και στις διεκδικήσεις και να περιοριστούμε στο ότι η ιδιωτικοποίηση θα κάνει ζημιά στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της Δ. Κρήτης. 
\r\n

Επιχειρήματα

\r\n
Δυστυχώς αυτού του τύπου τα επιχειρήματα αναπαράγονται κυρίως από τη ρεφορμιστική αριστερά. Αντί να γίνεται λόγος για το τι πραγματικά θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση για τη συντριπτική πλειοψηφία, μιλούν για το ότι η ιδιωτικοποίηση θα κάνει πιο ακριβό το αεροδρόμιο και «δεν θα το προτιμούν οι τουριστικοί πράκτορες και οι low cost αεροπορικές εταιρίες…». Με αυτό τον τρόπο όμως κίνημα δεν χτίζεται. Εκλογικές συνεργασίες μπορεί.
\r\n
 
\r\n
Η υπόθεση της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων βρίσκεται στα χέρια των υπαλλήλων του αεροδρομίου και της εργατικής τάξης της πόλης. Περνάει μέσα από την απεργιακή δράση και τον συντονισμό όλων των εργαζομένων.
\r\n
 
\r\n
Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που παλεύουν ενάντια στο μαύρο, οι καθαρίστριες που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν ενάντια στις περικοπές, οι υπάλληλοι του Δήμου που παλεύουν ενάντια στην αξιολόγηση, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που παλεύουν ενάντια στους εκβιασμούς των ξενοδόχων, οι εργαζόμενοι της ΑΒΕΑ που μάχονται ενάντια στις ατομικές συμβάσεις είναι η πιο πλατιά συμμαχία που μπορεί να χτιστεί για να παλέψουμε την ιδιωτικοποίηση. 
\r\n
Χρειάζεται να πάρουμε τώρα τις κατάλληλες ενωτικές πρωτοβουλίες. Τα συνδικάτα και η αριστερά μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
\r\n
 
\r\n
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση
\r\n
• Να διαλυθεί τώρα το ΤΑΙΠΕΔ
\r\n
• Επανακρατικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων
\r\n
 
\r\n
Σεραφείμ Ρίζος
\r\n