Διεθνή
“Σεισμός” στην Ιταλία

Ρώμη, Σάββατο 25 Οκτώβρη, ένα εκατομμύριο στους δρόμους ενάντια στις “μεταρρυθμίσεις” Ρέντσι.

\r\n
Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας ενάντια στις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία της κεντροαριστερής κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Ήταν η μαζικότερη εργατική κινητοποίηση από την εποχή της γιγαντιαίας διαδήλωσης ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του Μπελουσκόνι το 2002.
\r\n
 
\r\n
\r\n
\r\n
Στο στόχαστρο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης είναι το \"Άρθρο 18\" που προστατεύει τους εργαζομένους από \"αναίτιες απολύσεις\". Τα μέτρα του Ρέντσι θα κάνουν τις απολύσεις πολύ πιο εύκολες ενώ θα είναι πια πολύ δύσκολο στους εργαζόμενους που έχουν χάσει τις δουλειές τους να καταφύγουν στα δικαστήρια.
\r\n

Απεργίες

\r\n
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν την Παρασκευή με στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες -που ανάγκασαν, μεταξύ άλλων, τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας- τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες σε πολλές πόλεις. Οι εργαζόμενοι στην Alitalia και την Easyjet ετοιμάζονται να κατέβουν ξανά σε απεργία στις 14 Νοέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι η \"απλοποίηση\" του κώδικα εργασίας είναι μονόδρομος αν θέλει η Ιταλία να προσελκύσει επενδύσεις -ένας απαραίτητος όρος, υποτίθεται, για να αντιμετωπίσει την ύφεση. Η ανεργία βρίσκεται, επίσημα, στο 12.6% στην Ιταλία σήμερα. Η ανεργία των νέων στο 44.2%. Η κυβέρνηση υποστηρίζει, προκλητικά, ότι το φάρμακο για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας -οι απολύσεις δηλαδή.
\r\n
 
\r\n
\r\n
\r\n
Η CGIL, η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία της Ιταλίας, που διοργάνωσε τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου έχει παρομοιάσει τον Ρέντσι με τη Θάτσερ -την πρωθυπουργό της Βρετανίας της δεκαετίας του 1980 που είχε κηρύξει τον πόλεμο στα συνδικάτα. Ο ίδιος ο Ρέντσι έτρεξε να χλευάσει τους διαδηλωτές παρομοιάζοντάς τους με \"γκρινιάρηδες συνταξιούχους\" που διαμαρτύρονται για κάθε τι που γίνεται.
\r\n
 
\r\n
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το κεντροαριστερό κόμμα του Ρέντσι, έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στους εργασιακούς νόμους για τις απολύσεις στις 29 Σεπτέμβρη. Και για να επιβάλλει την πειθαρχία στην \"αριστερή\" πτέρυγα του κόμματός του (που έχει προέλθει από τη μετάλλαξη της παλιάς αριστεράς της Ιταλίας) ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας -την οποία και πήρε στις 8 Οκτώβρη. Για να εγκριθούν χρειάζεται να περάσουν και από τη Βουλή. 
\r\n

Εννέα τράπεζες

\r\n
Η κυβέρνηση του Ρέντσι δέχτηκε την Κυριακή ένα σκληρό χτύπημα από εκεί που δεν το περίμενε: εννέα μεγάλες Ιταλικές τράπεζες έπεσαν στο τελευταίο στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας \"κάτω από τη βάση\". Ανάμεσά τους είναι και η Monte Dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου. Για να επιβιώσει χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 2.1 δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκα κεφάλαια.
\r\n
 
\r\n
Η Τράπεζα της Ιταλίας έτρεξε να δηλώσει την εμπιστοσύνη της στην \"ευρωστία\" του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Το στρες τεστ, δήλωσε, στηρίχτηκε σε ένα \"εξαιρετικά δύσκολο\" σενάριο που υποθέτει μια \"βαθιά ύφεση για ολόκληρη την περίοδο 2014-16\". Από τις εννιά τράπεζες, είπε, μόνο μια, η Banca Carige, έχει πραγματικά πρόβλημα.
\r\n
 
\r\n
Όπως και εδώ στην Ελλάδα έτσι και στην Ιταλία η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργατικά δικαιώματα ενώ την ίδια στιγμή τρέχει να στηρίξει, με δηλώσεις, χρήματα και νόμους, τους τραπεζίτες. Στην Ελλάδα, βέβαια, έχουμε μια συγκυβέρνηση που έχει τη Νέα Δημοκρατία, τη δεξιά σαν βασικό κορμό. Στην Ιταλία, όμως, στο κέντρο της κυβέρνησης βρίσκεται η κεντροαριστερά. Άλλη μια προειδοποίηση για όσους έχουν αυταπάτες για κυβερνητικές εναλλαγές.
\r\n