Εργατικό κίνημα
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις
Πάτρα
\r\n\r\n \r\n \r\n
\r\nΠάνω από 40 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση του ΣΕΚ στην Πάτρα με θέμα: “Stop στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην Ελληνική συμμετοχή” και συμμετείχαν σε μία πολύ πλούσια συζήτηση.
\r\nΑπό την εισήγηση που έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη, παρουσιάστηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. O αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε κρίση και αυτό εντείνει τους ανταγωνισμούς των τοπικών δυνάμεων. Τονίστηκε η ανάγκη να επιμείνουμε στην λενινιστική αντίληψη του ιμπεριαλισμού και την επικαιρότητά της καθώς και την ανάγκη οργάνωσης ενός νέου αντιπολεμικού κινήματος που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση της λιτότητας και του πολέμου και με τον ιμπεριαλισμό συνολικά.
\r\nΜέσα από τις παρεμβάσεις στην συζήτηση παρουσιάστηκαν οι προηγούμενες εκρήξεις του αντιπολεμικού κινήματος το ’93 και το ’03, η αναγκαιότητα να γίνεται η αντίσταση στον πόλεμο υπόθεση της εργατικής τάξης και των συνδικάτων αλλά και ο αυξημένος ρόλος των φοιτητών και των συλλόγων τους σε αυτή την μάχη. Παρουσιάστηκε πώς καλλιεργείται η ισλαμοφοβία για να δικαιολογήσουν την επέμβαση στο εξωτερικό και την κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής στο εσωτερικό. Τέλος παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που κατέληξε με εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που η παρουσία ενός ισχυρού επαναστατικού κόμματος καθόρισε ότι η ιμπεριαλιστική σφαγή θα μετατραπεί σε μια νικηφόρα επανάσταση. Η εκδήλωση ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για την οργάνωση του αντιπολεμικού κινήματος στην πόλη της Πάτρας.
\r\nΝεκτάριος Χαϊντάρ
\r\n\r\n
Ρέθυμνο
\r\n\r\n \r\n \r\n
\r\nΤην Πέμπτη 23/10 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο καθώς και την ελληνική συμμετοχή σ\' αυτόν.
\r\nΣτόχος της εκδήλωσης ήταν να ανοίξει η κουβέντα για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και μέσα στην ίδια την αριστερά.
\r\nΣτην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου είκοσι άτομα ανάμεσά τους φοιτητές και εργαζόμενοι καθώς και οργανωμένοι από την αντικαπιταλιστική αριστερά. Μέσα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις ξεκαθαρίστηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφέρον απ’ αυτήν την επέμβαση. Τέλος έγινε κοινό κτήμα όλων η αναγκαιότητα για το κτίσιμο ενός αντιπολεμικού κινήματος συνδεδεμένο με το εργατικό που θα βάλει τις πιέσεις για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.
\r\nΖήσης Καλλιμάνης
\r\n\r\n
Ηράκλειο
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΠερισσότερα από είκοσι άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που έγινε με εισηγήτρια την Αργυρή Ερωτοκρίτου την Παρασκευή 24 Οκτώβρη, στο Ηράκλειο.
\r\nΗ συζήτηση αποτέλεσε ένα ξεκαθάρισμα, πρώτα απ\' όλα για το τι γίνεται αυτή την στιγμή εκεί αλλά και το πώς προέκυψε το ISIS μέσα από την Αμερικάνική κατοχή των τελευταίων έντεκα χρόνων.
\r\nΑπό τις παρεμβάσεις συντρόφων και συντροφισσών τονίστηκε ιδιαίτερα η περίοδος της κρίσης για τον ιμπεριαλισμό και το τι σημαίνει ότι μετά από τόσα χρόνια αμφισβητείται ανοιχτά η κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ μπήκαν και τα καθήκοντα της αριστεράς στο σήμερα. Καθήκοντα οργάνωσης του κινήματος εδώ και σταμάτημα του ιμπεριαλισμού, διεθνιστική αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στους εργάτες και τις εργάτριες της Μέσης Ανατολής για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την Αραβική Άνοιξη.
\r\nΑρκετά σημαντικό σημείο είναι ότι δεν μπορεί η αριστερά και ο κόσμος να βασιστεί στην επέμβαση που γίνεται, ως μέσο στήριξης του Κουρδικού πληθυσμού και λόγω του ρόλου που παίζει η Τουρκία, αλλά και λόγω του πραγματικού κίνητρου της επέμβασης, της επιδίωξης της σταθερότητας της Αμερικάνικής κυριαρχίας στην περιοχή.
\r\nΓιάννης Μακαρώνας
\r\n\r\n
Εκδηλώσεις
\r\n\r\n
\r\nΧΑΝΙΑ
\r\nΤΕΤΑΡΤΗ 29/10
\r\nΕργατικό Κέντρο 7.30μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΓιάννης Σηφακάκης
\r\nΞΑΝΘΗ
\r\nΤΕΤΑΡΤΗ 29/10 Πολυτεχνείο–προκάτ 7μμ
\r\nΟμιλητές: Παντελής
\r\nΠαναγιωτακόπουλος, Μελτέμ Οράλ (DSIP, Τουρκία)
\r\nΚΟΜΟΤΗΝΗ
\r\nΠΕΜΠΤΗ 30/10
\r\nΕργατικό Κέντρο 7μμ
\r\nΟμιλητές: Παντελής
\r\nΠαναγιωτακόπουλος, Μελτέμ Οράλ (DSIP, Τουρκία)
\r\nΓΙΑΝΝΕΝΑ
\r\nΠΕΜΠΤΗ 30/10
\r\nΕργατικό Κέντρο 7μμ
\r\nΟμιλήτρια: Θένια Ασλανίδη
\r\nΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
\r\nΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/10
\r\nΕργατικό Κέντρο 7μμ
\r\nΟμιλητές: Παντελής
\r\nΠαναγιωτακόπουλος, Μελτέμ Οράλ (DSIP, Τουρκία)
\r\nΚΟΥΚΑΚΙ - ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
\r\nΤΕΤΑΡΤΗ 5/11
\r\nκαφέ Κρίκος
\r\n(Γεν.Κολοκοτρώνη 49) 7μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΠάνος Γκαργκάνας
\r\nΚΥΨΕΛΗ
\r\nΤΕΤΑΡΤΗ 5/11
\r\nΠολιτιστικό Κέντρο
\r\n(Καλογερά 18) 6.30μμ
\r\nΟμιλήτρια: Μαρία Στύλλου
\r\nΒΟΛΟΣ
\r\nΤΡΙΤΗ 11/11
\r\nΘόλος (Παν/μιο) 7μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΓιάννης Σηφακάκης
\r\nΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
\r\nΤΡΙΤΗ 11/11
\r\nΝέα Φιλοσοφική Σχολή 6μμ
\r\nΕΛΛΗΝΙΚΟ
\r\nΠΕΜΠΤΗ 13/11
\r\nΚΑΠΗ Αργυρούπολης 7μμ (Αλεξιουπόλεως –
\r\nαπέναντι από το Goody’s)
\r\nΟμιλητής:
\r\nΛέανδρος Μπόλαρης
\r\nΧΑΛΑΝΔΡΙ
\r\nΠΕΜΠΤΗ 20/11 ΚΕΠ 7μμ
\r\nΟμιλήτρια:
\r\nΔήμητρα Κυρίλλου
\r\nΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
\r\nΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/11
\r\nΒίλλα Στέλλα 7μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΠάνος Γκαργκάνας
\r\nΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
\r\nΣΑΒΒΑΤΟ 22/11 αίθ. Δημοτικού Συμβουλίου 6.30μμ (πλατεία Ν. Σμύρνης –
\r\nπάνω από το Goody’s)
\r\nΟμιλητής: Κώστας Πίττας
\r\n\r\n
Στις Σχολές:
\r\n\r\n
ΠΑΝΤΕΙΟ
\r\nΔΕΥΤΕΡΑ 3/11, Γ1
\r\n(3ος ορ. – νέο κτίριο) 1μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΠάνος Γκαργκάνας
\r\nΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ
\r\nΤΡΙΤΗ 4/11
\r\nαίθριο Φιλοσοφικής 2μμ
\r\nΟμιλητής: Κώστας Πίττας
\r\nΑΣΚΤ
\r\nΤΡΙΤΗ 4/11 αίθουσα
\r\nγραμμικού σχεδίου 2μμ
\r\nΟμιλήτρια:
\r\nΔήμητρα Κυρίλλου
\r\nΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
\r\nΤΡΙΤΗ 4/11 3μμ
\r\nΟμιλήτρια: Μαρία Στύλλου
\r\nΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
\r\nΤΡΙΤΗ 11/11
\r\nαίθουσα Α011 3μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΛέανδρος Μπόλαρης
\r\nΝΟΠΕ
\r\nΤΡΙΤΗ 11/11
\r\nαίθ. 15 (7ος όρ.) 2μμ
\r\nΟμιλήτρια:
\r\nΑργυρή Ερωτοκρίτου
\r\nΦΜΣ
\r\nΠΕΜΠΤΗ 13/11, 1μμ
\r\nΟμιλητής:
\r\nΓιάννης Σηφακάκης
\r\n
\r\n\r\n
Ομόφωνα ψηφίσματα
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΣτη συνέλευση που έγινε στη σχολή μας στις 16 Οκτώβρη, οι φοιτητές του ΣΕΚ ανοίξαμε τη συζήτηση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή και το ρόλο του φοιτητικού κινήματος ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.
\r\nΚαταθέσαμε σαν ψήφισμα την αντιπολεμική διακήρυξη που μιλά για την προσπάθεια του Μπους και των προθύμων του να ελέγξουν τη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαιά της, ντύνοντας την επέμβαση αυτή με το μανδύα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξαπολύοντας ισλαμοφοβική εκστρατεία και σκούπες κατά των μουσουλμάνων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Σαμαρά κόβει λεφτά από την παιδεία ρημάζοντας τα πανεπιστήμια και ξοδεύει για να βοηθήσει στην εκστρατεία, δίνοντας λεφτά για εξοπλισμούς και παραχωρώντας τη βάση της Σούδας.
\r\nΤο ψήφισμα πέρασε σχεδόν ομόφωνα στη συνέλευση, με μόνο λίγα λευκά και κανένα κατά. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό κίνημα με τη συμμετοχή της νεολαίας και των φοιτητών και να διεκδικήσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και την κυβέρνηση που τον υποστηρίζει.
\r\nΣαν επόμενο βήμα από τη μεριά μας, οργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση στη σχολή ενάντια στον πόλεμο, την Τρίτη 4 Νοέμβρη.”
\r\nΕλίζα Κρικώνη, θεωρητικό τμήμα Α.Σ. Καλών Τεχνών Αθήνας
\r\n• Παρόμοιες αποφάσεις κατά του πολέμου έχουν πάρει ήδη οι σύλλογοι Χημικού, Φιλοσοφικής και Πολιτικού από το Πανεπιστήμιο Αθήνας, και η σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας
\r\n