Ιδέες
Θεσσαλονίκη: Για τον κόσμο που αγωνίζεται και συζητάει

Το Σάββατο 13 Δεκέμβρη το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μία μέρα συζητήσεων αφιερωμένη στον μαρξισμό. Το μονοήμερο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει σημαδευτεί από όλες τις μεγάλες μάχες που δίνει η εργατική τάξη και η νεολαία πανελλαδικά.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Από τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις μέχρι τις κινητοποιήσεις της Coca cola, της ΕΡΤ, του ΟΚΑΝΑ ενάντια στις απολύσεις αλλά και τα μεγάλα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, χιλιάδες κόσμου αγωνίζεται και συζητάει για το πώς θα ξεμπερδέψει με τα μνημόνια, τους φασίστες και το ίδιο το σύστημα της φτώχειας, του πολέμου και του ρατσισμού.
\r\n
 
\r\n
Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να εξηγήσουμε το πώς δουλεύει το σύστημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι, ποιες είναι οι επιλογές των από πάνω μέσα στην κρίση, τί δυνατότητες έχουμε οι από κάτω και με ποια αριστερά θα οργανώσουμε όλες τις επόμενες μάχες. Το μονοήμερο του ΣΕΚ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους όσοι αγωνίζονται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα αλλά και να έρθουν σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες. 
\r\n
 
\r\n
Για να προπαγανδίσουμε το μνοήμερο έχουμε οργανώσει αφισοκολλήσεις σε όλη την πόλη και εξορμήσεις σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και σχολές. Ήδη εκατοντάδες κόσμου πήρε το φυλλάδιο στην μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου και έτσι θα συνεχίσουμε και στην πανεργατική απεργία στις 27/11.
\r\n
 
\r\n
Φύλλια Πολίτη
\r\n
\r\n
\r\n
Μέσα από τη μαρξιστική ανάλυση μπορούμε να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης και των επιθέσεων που έχει φέρει. Η κρίση είναι συστημική, δεν οφείλεται στους κακούς δημόσιους υπάλληλους, στο γραφειοκρατικό δημόσιο, στους συνδικαλιστές, στους τοκογλύφους και όλα αυτά που κατά καιρούς μας λένε τα ΜΜΕ σαν εξηγήσεις.
\r\n
 
\r\n
Οφείλεται στο ίδιο το σύστημα του κέρδους και το να συζητάμε γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία αυτή τη στιγμή. Όταν ο κόσμος το συνειδητοποιεί, εντάσσεται και στους αγώνες. Η οργή στην κοινωνία υπάρχει, το θέμα είναι να διοχευτευτεί στην ανατροπή του συστήματος. Ο μονοήμερος Μαρξισμός στη Θεσσαλονίκη θα μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
\r\n
 
\r\n
Μανώλης Μανουσαρίδης
\r\n