Συνέδριο ΑΔΕΔΥ

Στην πραγματικότητα, το Συνέδριο ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία μέσα στις συνθήκες που η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν βάλει στόχο να περάσουν το νέο πακέτο μέτρων που χτυπάνε ακόμα περισσότερο και τον Δημόσιο τομέα.

Ήταν χαμένη ευκαιρία γιατί δεν πάρθηκε καμία απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα με κύρια υπεύθυνες τις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Ενδεικτικό ήταν ότι οι εκπρόσωποι τους απουσίαζαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας, ενώ δεν έβαλαν καμιά πρόταση για κινητοποίηση πέρα από την ήδη αποφασισμένη Πανεργατική Απεργία.

Από την άλλη μεριά, οι δυνάμεις της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Αριστερά) και η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συνεργασία (ΚΚΕ) περιορίστηκαν η πρώτη σε ένα γενικό κάλεσμα για ενότητα, ενώ η δεύτερη σε γενική καταγγελιολογία των αντιλαϊκών μέτρων και επίθεση στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς.

Αγωνιστική κατεύθυνση

Αρκετοί εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων Δημόσιου Τομέα ακούμπησαν τα «καυτά» ζητήματα και προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να δώσουν μια αγωνιστική κατεύθυνση. Έβαλαν ξεκάθαρα ότι η ΑΔΕΔΥ χρειάζεται να έχει ως κεντρικό αίτημα τη διαγραφή του χρέους προς τους τραπεζίτες και ότι απαιτείται απεργιακή κλιμάκωση με διάρκεια για να ανατραπούν τα μέτρα κυβέρνησης-τρόικα. Επίσης, τόνισαν ότι η 15η του Δεκέμβρη χρειάζεται να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όπως η μεγάλη απεργία στις 5 Μάη και έτσι να δοθεί ώθηση στους αγώνες που έρχονται.

Τελικά, η μόνη καινούργια απόφαση που επικύρωσε το Συνέδριο ήταν η στάση εργασίας και η συμμετοχή στην διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη στα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Το μήνυμα της απεργιακής κλιμάκωσης χρειάζεται να μπει από τα κάτω. Η μαζική συμμετοχή των δημόσιων υπάλληλων στην Πανεργατική Απεργία είναι το γρανάζι που μπορεί να κινήσει το βραδυκίνητο όχημα της ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε απεργιακή κλιμάκωση. Οι απεργιακές επιτροπές για την καλύτερη οργάνωση της παρουσίας των εργαζόμενων και η απεργιακή φρουρά τη μέρα της Πανεργατικής από τα σχολεία μέχρι τους Δήμους είναι τα εργαλεία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη δυναμική που θα επιβάλλει αυτό που ζητάει η πλειοψηφία των εργαζόμενων: απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Τα αποτελέσματα του 34ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ (σε παρένθεση οι ψήφοι και οι έδρες από το προηγούμενο Συνέδριο το 2007). Ψήφισαν: 842 -(816) Άκυρα-Λευκά:4-(3).Έγκυρα:838-(813)

ΨΗΦΟΙ - ΕΔΡΕΣ για το Γενικό Συμβούλιο. ΠΑΣΚΕ:376–38έδρες(346–36) ΔΑΚΕ:236-24έδρες(269–28) ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΚΚΕ): 96-10έδρες(89–9) ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ( ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατική Αριστερά) : 84 - 9 έδρες (72 – 8) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ : 43 - 4 έδρες (34 – 4) ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ : 3-(3)