Η Πανεργατική άρχισε από την Τρίτη

Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από τη Βουλή, απαιτώντας να αποσυρθεί το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο κυβέρνησης-τρόικας-ΕΕ και αφεντικών στη διάρκεια της Παναττικής στάσης εργασίας που κάλεσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην είσοδο της Βουλής γιούχαραν τους βουλευτές που έρχονταν με τις λιμουζίνες τους για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το ξημέρωμα της Τρίτης βρήκε την πόλη να έχει παραλύσει από την απεργία διαρκείας σε όλες τις Συγκοινωνίες της Αθήνας, τη 48ωρη απεργία στις Τράπεζες, την 48ωρη απεργία στο Σιδηρόδρομο. Τα αμαξοστάσια των λεωφορείων και των τρόλεϊ κλειστά, οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ κλειδαμπαρωμένοι, τα τραμ ακινητοποιημένα, τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου υπό κατάληψη. Απεργιακές φρουρές στις κεντρικές τράπεζες της Αθήνας, στην ΑΤΕ, την Εθνική, την Εμπορική.

Το μεσημέρι, οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας γέμισαν από απεργούς που διαδήλωναν, βαδίζοντας προς το Σύνταγμα. Οι απεργοί της ΕΘΕΛ ανέβηκαν με μαύρες σημαίες την Πειραιώς και μαζί με τους απεργούς στις υπόλοιπες συγκοινωνίες έφτασαν στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου. Λίγο αργότερα τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στην Καρόλου, ενώ οι απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι από την ΑΤΕ που έχει ξεκινήσει κυλιόμενες 24ωρες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις άλλες τράπεζες είχαν προσυγκέντρωση έξω από το κτήριο της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου.

Μαζικά μπλοκ

Διαδηλώνοντας σε μαζικά μπλοκ έφτασαν στη συγκέντρωση και οι απεργοί της ΕΑΒ και της ΕΑΣ (Πυρκάλ-ΕΒΟ) από την Ελευσίνα, τον Υμηττό, το Αίγιο, τη Βοιωτία. Μαζί τους στο Σύνταγμα βρέθηκαν με πανό οι απεργοί Εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, οι απεργοί στην ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Επιμελητών Κτηρίων – και εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους και κατέβηκαν σε παρέες στο δρόμο – δίνοντας μια πρόγευση του τι θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη.

«Στις τράπεζες λεφτά στο λαό φτώχεια-ανατροπή του Μνημονίου με αγώνα διαρκείας» έγραφε το πανό της «Πρότασης Προοπτικής Εθνικής». Όχι στην οικονομική κατοχή ΕΕ-ΔΝΤ- Στάση Πληρωμών-Αποχώρηση από ΕΕ-Κάτω η κυβέρνηση του Μνημονίου» έγραφε το πανό της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας ΑΤΕ». «Διαγραφή του Χρέους-Απαγόρευση των απολύσεων» απαιτούσε το πανώ της «Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών».

Την Τρίτη, η απεργιακή ανταρσία, απέναντι στην κυβέρνηση ΓΑΠ αλλά και τη συνδικαλιστική ηγεσία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους μετέτρεψε μια 24ωρη Πανεργατική απεργία σε 48ωρη. Εχουμε τη δύναμη να πάμε ακόμα παρακάτω, με «Απεργίες Διαρκείας μέχρι τη Νίκη!» όπως έγραφε και το κεντρικό πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης στη συγκέντρωση.