Αντιρατσιστικό κίνημα
Κλείστε τα στρατόπεδα

Ξάνθη, 28/2

Συγκέντρωση και πορεία στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού έγινε το Σάββατο 28 Φλεβάρη απαιτώντας να κλείσει άμεσα όπως και όλα τα κέντρα κράτησης κολαστήρια. 

Η κινητοποίηση καλέστηκε από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης και συμμετείχαν αντιρατσιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, ανάμεσά τους η Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες Ασυρμάτου, η ΚΕΕΡΦΑ, αναρχικές συλλογικότητες της περιοχής. “Η συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν 200 περίπου άτομα, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Σουρμένων και περνώντας από κεντρικό δρόμο κατευθύνθηκε προς το κέντρο κράτησης”, μας είπε ο Πέτρος Μπίγκος από την ΚΕΕΡΦΑ. “Στη διαδρομή φωνάξαμε συνθήματα και μοιράσαμε προκηρύξεις για τις 21 Μάρτη στα μαγαζιά και στους περαστικούς. Όταν φτάσαμε στα κρατητήρια σπρώχνοντας την πόρτα μπήκαμε μέσα στο προάυλιο χώρο φωνάζοντας συνθήματα. Ζητάμε να κλείσει τώρα το στρατόπεδο και μαζί με τον χώρο στο Ελληνικό να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής και όχι χώρος βασανιστηρίων μεταναστών”.
 
Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο έγινε το Σάββατο 28/2 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ξάνθης με πρωτοβουλία της συλλογικότητας No Loger και τη στήριξη της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαιτώντας το κλείσιμο του στρατοπέδου στην Ξάνθη, στην Αμυγδαλέζα και παντού.
 
“Η προσυγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και στη συνέχεια με λεωφορεία και αμάξια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης”, μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης. “Γύρω στα 300 άτομα, τόσο από την Ξάνθη όσο και από τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο φωνάζοντας συνθήματα. Πολύ δυνατή ήταν η στιγμή όταν οι κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες έβγαιναν στα παράθυρα και χειροκροτούσαν γεμάτοι ενθουσιασμό. Τις προηγούμενες μέρες ως ΚΕΕΡΦΑ προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το ζήτημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης με μοίρασμα προκήρυξης και αφισοκόλληση στην πόλη. Μάλιστα το κάλεσμα δημοσιοποιήθηκε και από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό”.

Νομιμοποίηση

«Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, νομιμοποίηση, ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες. Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης μέσα σε λίγες μέρες έφτασαν από τη δέσμευση ότι “η Αμυγδαλέζα θα κλείσει σύντομα” στην αφηρημένη διατύπωση που κάνει λόγο για “αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών”. Οι συνθήκες δεν “βελτιώνονται”. Αλλά ακόμα και να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τις “ιδανικότερες” στη “λύση” των “ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας” που προωθεί, η “ελεύθερη” διαμονή των μεταναστών σε τέτοια κέντρα είναι σίγουρα εγγύηση χωροταξικής γκετοποίησης. Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από άσυλο, στέγη, παιδεία και υγεία για όλους», αναφέρει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης.
 
Συγκέντρωση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πορεία, έγινε την Πέμπτη 26/2 και στο Βόλο. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή 200 περίπου αγωνιστών. Πανό είχαν η Ανοιχτή Συνέλευση για τα Κέντρα Κράτησης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ και άλλες συλλογικότητες.
 
Το ερχόμενο Σάββατο 7 Μάρτη, οργανώνεται πορεία στο στρατόπεδο της Κορίνθου.
 
Σε αποχή από το συσσίτιο προχώρησαν 182 μετανάστες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της κράτησής τους σε απαράδεκτα κελιά με έντομα, τσιμεντένια κρεβάτια, χωρίς γιατρό και με στέρηση της πρόσβασης ακόμα και σε αποχωρητήριο μετά τις 12 το βράδυ. Πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί για πολλοστή φορά και κρατούνται παρόλο που έχουν συμπληρώσει 18μηνο.