Και στην Ιταλία

Μέσα στο προηγούμενο δεκαπενθήμερο, σε πάνω από 20 πόλεις οι φοιτητές έκαναν καταλήψεις και μπλοκάρισαν τους κεντρικούς δρόμους. Σε διάφορες πόλεις, όπως στο Μιλάνο και τη Βενετία οι φοιτητές μπλοκάρισαν τα τρένα είτε καταλαμβάνοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, είτε κλείνοντας τα εκδοτήρια.

Στις 30 Νοέμβρη είχε οριστεί από τους φοιτητές ως μέρα «Μπλόκα Τούτο» - «Μπλοκάρετε τα πάντα» για τη Ρώμη και μαζί με τους μαθητές κατάφεραν και προκάλεσαν χάος στους κεντρικούς δρόμους. Πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε καταλήψεις αλληλεγγύης με τους φοιτητές και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τους.

Η κατάληψη του Πύργου της Πίζας και του Κολοσσέου στη Ρώμη έκανε το γύρο του κόσμου. Ακόμη και τα ελληνικά ΜΜΕ που τόση χολή έχουν ρίξει για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην Ακρόπολη, αναγκάστηκαν να πουν ότι οι καταλήψεις στα μνημεία έχουν έμπνευση το κίνημα στην Ελλάδα και απλώνονται παντού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος ένα εκατομμύριο φοιτητές.

Οι μεταρρυθμίσεις του Μπερλουσκόνι κόβουν τον προϋπολογισμό της Παιδείας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Από αυτά, τα 26 εκατομμύρια κόβονται από τις υποτροφίες που δίνονται στους φτωχότερους φοιτητές.

Στα μαχαίρια

Το φοιτητικό κίνημα ξεδιπλώνεται την ώρα που στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχουν βγει τα μαχαίρια. Ο «μεταφασίστας» Τζανφράνκο Φίνι εγκατέλειψε το ενιαίο κόμμα που είχαν φτιάξει με τον Μπερλουσκόνι και απέσυρε τους τέσσερις υπουργούς του. Στις 14 Δεκέμβρη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην κάτω Βουλή εξελισσόταν ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του Φίνι κατά της κυβέρνησης. Στην κάτω Βουλή ο Μπερλουσκόνι τυπικά έχει χάσει την πλειοψηφία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλοι στην Κεντροαριστερά δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής για να αναγκάσουν τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί. Ο Μπερλουσκόνι αν χάσει την ψηφοφορία, αναγκαστικά πάει σε εκλογές.  Όμως το ζήτημα δεν είναι η σύμπλευση με τους «μεταφασίστες» που τσακώνονται με τον Μπερλουσκόνι αλλά να αξιοποιηθεί η κυβερνητική κρίση ώστε το κίνημα να κλιμακώσει και οι μάχες να περάσουν στους εργατικούς χώρους.

Υπάρχουν σημάδια ότι ο φοιτητικός ξεσηκωμός έχει την υποστήριξη των εργατών. Σε κατειλημμένους σταθμούς των τρένων οι σιδηροδρομικοί σήκωσαν πανώ μαζί με τους φοιτητές και κερνούσαν καφέ τους καταληψίες. Στη Ρώμη, οι οδηγοί των λεωφορείων δεν δέχτηκαν να προσπαθήσουν να σπάσουν τα μπλόκα των φοιτητών όπως τους ζητούσαν οι εταιρείες τους. Σε πολλά σημεία, οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή και οργάνωσαν κοινές εκδηλώσεις με συνδικαλιστές από τις μεγάλες ομοσπονδίες. Η ανεργία στην Ιταλία βρίσκεται στο 9%, ενώ ανάμεσα στους νέους 18-25 είναι 30%.

Όλα τα συστατικά του μίγματος είναι ικανά να προκαλέσουν μια κρίση στην ιταλική άρχουσα τάξη που δεν θα καθοριστεί από τον Φίνι και τον Μπερλουσκόνι αλλά από το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα. Η μεγάλη έλλειψη είναι η Αριστερά που έχει κάνει πολλά βήματα πίσω μετά το φιάσκο της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι. Το στοίχημα είναι αυτός ο γύρος του κινήματος στην Ιταλία να γίνει η ευκαιρία για την εμφάνιση μιας πραγματικά αντικαπιταλιστικής αριστεράς που με τη σειρά της θα βοηθήσει το κίνημα να μην μείνει στα μισά του δρόμου.