Γράμματα και σχόλια
Ξάνθη: Τέρμα στις προκλήσεις

Μετά την περιφορά του επιταφίου στον Εχίνο, η Ένωση Απόστρατων, συνεχίζει τις προκλήσεις της με το λεγόμενο «Πρόγραμμα Εκκλησιασμού στα Πομακοχώρια 2015». Όπως έχω αναφέρει σε παλιότερο κείμενο οι εκκλησιασμοί, οι δοξολογίες, και γενικότερα η απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών τελετών της κάθε γνωστής θρησκείας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, αλλά η οργάνωση αυτών των δράσεων από την Ένωση Αποστράτων Ξάνθης, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, σε αμιγώς μουσουλμανικά χωριά, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
 
Η συνάντηση Καμμένου – Στυλιανίδη στις 29 Απριλίου (σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα) έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που υπάρχουν, από την μεριά τις άρχουσας τάξης και των εθνικιστών, για το πληθυσμιακό πρόβλημα στη Θράκη. Ο Στυλιανίδης κατέθεσε επιστολή στον υπουργό Άμυνας και του πρότεινε τη δημιουργία ή την μεταφορά Κέντρου Εκπαίδευσης στις Σάπες Ροδόπης. Το κέντρο αυτό σύμφωνα με την επιστολή «θα ενισχύσει δημογραφικά την περιοχή, θα την τονώσει οικονομικά, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και θα βελτιώσεις την ποιότητα εκπαίδευσης των εφέδρων, που θα εκπαιδεύονται στο φυσικό περιβάλλον των συνόρων». Η μεταφορά περισσότερου στρατού στην Θράκη ούτε το αίσθημα ασφάλειας πρόκειται να ενισχύσει, ούτε οικονομικά πρόκειται να βοηθήσει την περιοχή. Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει. Θα οξύνει περεταίρω τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς.
 
Όξυνση
 
Οι πολιτικές καταπίεσης, τρομοκράτησης, αποκλεισμού και «διοικητικών ενοχλήσεων» που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες απέτυχαν παταγωδώς. Το μόνο που προσέφεραν ήταν η όξυνση των σχέσεων και η άνοδος του εθνικισμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι τελευταίες προκλήσεις αλλά και οι νόμοι που ψηφίζονται τα τελευταία χρόνια είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού των δικαιωμάτων της μειονότητας. Ένας τέτοιος νόμος είναι και αυτός που ρυθμίζει τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Εκεί υπάρχει μια διάταξη   που απαγορεύει στους μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης να διδάσκουν στο ελληνόφωνο πρόγραμμα. Είναι καθαρά μία ρατσιστική διάκριση με βάση το θρήσκευμα και απαγορεύει στους συναδέλφους να διδάσκουν ελληνικά στο μειονοτικό σχολείο αλλά όχι στο δημόσιο! Το νόμο αυτό ψήφισαν η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, Χρυσή Αυγή και οι ΑΝ.ΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του προεκλογικά υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν το νόμο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν αναλάβει καμία πρωτοβουλία.
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους συμβιβασμούς στην οικονομική πολιτική και την κατάργηση των μνημονίων, προχώρησε πολύ γρήγορα σε συμβιβασμούς και την εγκατάλειψη οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης για την μειονότητα στη Θράκη. Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Θράκη έχει εγκαταλειφθεί στα χέρια του Καμμένου, του Κουίκ, του Ζγουρίδη και της Ένωσης Απόστρατων. Με αυτά τα δεδομένα και τις προκλήσεις των προηγούμενων βδομάδων (βλέπε Ε.Α. φ.1171), σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική που ακολουθείται (εμβάθυνση των σχέσεων με την χούντα του Σίσι, εορτασμοί για την ίδρυση του σιωνιστικού κράτους, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και αναβάθμιση σε υψηλότερο επίπεδο τις σχέσεις με το Ισραήλ, επιχείρηση εξοβελισμού της Τουρκίας από την Α.Ο.Ζ.) αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος να ξαναζήσουμε θερμά επεισόδια, που οδηγούν σε βαθιές διαιρέσεις, καχυποψία και ρατσισμό που ταλάνισαν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. 
 
Οι λογικές που επικρατούν και οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν αναπάντεχα την μειονότητα που εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι που έδιναν την μάχη κατά των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί περίμεναν ότι θα έχουν μια αριστερή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Περίμεναν να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι απολυμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους, να έχουν γιατρούς στα νοσοκομεία, δασκάλους στα σχολεία και δουλεία με αξιοπρεπή μισθό. 
 
Εμείς από την μεριά μας σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σαν ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ενότητα των εργαζομένων και ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι  τα μνημόνια, η λιτότητα, η ανεργία. Ενάντια στη ρατσιστική ισλαμοφοβική υστερία και ενάντια στις εθνικιστικές και φασιστικές προκλήσεις. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε προς μια διεθνιστική κατεύθυνση, αφού ξέρουμε πως Έλληνες και Τούρκοι εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, παρά να παλέψουν ενωμένοι ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον φασισμό και τον καπιταλισμό που τους καταπιέζει. 
Τζεμαλή Μιλιαζήμ