Αντιρατσιστικό κίνημα
Εργάτες γης Μανωλάδας: Να διαγραφούν τα δικαστικά έξοδα

“Όχι μόνο αθώωσαν τα αφεντικά και έριξαν στα μαλακά τους μπράβους τους, τώρα το κράτος έρχεται και ζητάει τα ρέστα από τους πυροβολημένους, απολυμένους και απλήρωτους μετανάστες εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας. Τους ζητάνε να πληρώσουν 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα που τα περνάνε στις κατά τόπους εφορίες. 
 
Δεν πρόκειται για δικαστικά έξοδα αλλά για ρατσιστικά χαράτσια που έρχονται να επιβάλλουν και με θεσμικό τρόπο την επιβολή της τρομοκρατίας σε όσους τολμάνε να σηκώσουν κεφάλι στα αφεντικά”, τόνισε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, την ώρα που μετανάστες και αλληλέγγυοι διαδηλωτές, κρατώντας πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών γης της Ν. Μανωλάδας είχαν συγκεντρωθεί ζητώντας την άμεση διαγραφή των δικαστικών εξόδων την Πέμπτη 30/4.
 
“Εμείς δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε για να ζήσουμε. Μετά τη δίκη που αθώωσαν τον Βαγγελάτο, τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να βρουν δουλειά ενώ δεν έχουμε πληρωθεί ούτε τα λεφτά που μας χρωστάνε. Τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε χιλιάδες ευρώ για τη δίκη. Πού να τα βρούμε;” αναρωτήθηκε ο Τίπου από τους εργάτες γης της Μανωλάδας.
 
Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία των εργατών γης της Μανωλάδας, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ συναντήθηκε με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο, διευθυντή του Γραφείου της υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.
 
Σάλος
 
Η αντιπροσωπεία κατέθεσε το αίτημα για την διαγραφή αυτών των βεβαιωμένων από τις εφορίες χρεών ως δικαστικών εξόδων. Ένα από αυτά είχε βεβαιωθεί την 1/9/2014, όταν ακόμη δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση-αίσχος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας που ξεσήκωσε σάλο με τις ποινές-χάδι σε βάρος των μπράβων που πυροβόλησαν τους τριάντα πέντε εργάτες στα φραουλοχώραφα. 
 
Ο Κ. Παπαδιγενόπουλος ανέλαβε να προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα και όπως ο ίδιος τόνισε άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες ώστε να παγώσουν κατ' αρχήν οι οφειλές στις εφορίες, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί τρόπος (ακόμα και νομοθετική ρύθμιση μπορεί να χρειαστεί) ώστε τα χρέη αυτά να διαγραφούν διαπαντός.
 
“Δεν θα σταματήσουμε αυτήν την κινητοποίηση μέχρι να διαγραφεί η άδικη βεβαιωμένη οφειλή και να πάρουν τα δεδουλευμένα τους οι εκατοντάδες εργάτες γης της Βαγγελάτος ΑΕ.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο ρατσισμός και η κάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν μπορεί να δικαιώνεται με απαίτηση να πληρώσουν οι απλήρωτοι μέχρι σήμερα εργάτες γης. Προκαλεί ερωτηματικά η μαζική βεβαίωση αυτών των χρεών στις αρχές Μάρτη 2015, επί νέας κυβέρνησης”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ αμέσως μετά τη συνάντηση.
 
Οι εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας την επόμενη μέρα βρέθηκαν με το πανό τους στο Μουσείο και διαδήλωσαν μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς.