Εργατικό κίνημα
Συνέντευξη με τον Αντώνη Νταλακογιώργο: “H ιδιωτικοποίηση του Πειραιά θα έχει ολέθρια αποτελέσματα”

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργος στο τέλος της Πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης στον Πειραιά

O πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος μίλησε στον Μανώλη Σπάθη
 
Η ΠΕΝΕΝ συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πειραιά, πείτε μας λίγα λόγια για την κινητοποίηση αυτή.
 
Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως όφειλε για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, πήρε υπόψιν τις νέες διαμορφωμένες πολιτικές εξελίξεις. Η απεργία  είχε επιτυχία σε όλους τους εργατικούς χώρους του Πειραιά, οι λιμενεργάτες και οι ναυτεργάτες έδωσαν το στίγμα, αλλά και εργοστάσια της περιοχής, όπως ο Παπαστράτος, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το ναυπηγείο του Σκαραμαγκά. Η επιτυχία της απεργίας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη θέληση να παλέψουν και να αγωνιστούν για να πάρουν πίσω όσα απώλεσαν τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.
 
Από την πλευρά των συνδικάτων αναδείχτηκαν μια σειρά από κεντρικά θέματα, που μπορούν να αποτελέσουν και αιτήματα για τη συνέχεια του κινήματος. Τέτοια είναι: Η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η προστασία όλων των ανέργων. Αναδείχτηκε ως κεντρικό ζήτημα η νέα απόπειρα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
 
Tι θα σημάνει για τους ναυτεργάτες και τον κόσμο του Πειραιά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ;
 
Η ιδιωτικοποίηση του Πειραιά θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, καταρχήν για τους εργαζόμενους εντός του λιμανιού. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εδραίωση του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO. Ο όμιλος αυτός έχει εισβάλει και έχει εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια στον Πειραιά, έχει διαμορφώσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, ενώ στην ουσία λειτουργεί ως Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, κόντρα σε ότι ισχύει για το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι εκεί βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης από την εταιρεία ή τον εκάστοτε εργολάβο. Η κυβέρνηση, σε κόντρα με το εργατικό κίνημα και σε αντίθεση με τα όσα έλεγε πριν τις εκλογές, έρχεται να συνεχίσει την ιδιωτικοποίηση που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στη λογική να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους «θεσμούς», αυτή η προσπάθεια έχει κάποια προοπτική; 
 
Το πανό μας στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς έγραφε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος με τους τοκογλύφους δανειστές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η μοναδική διέξοδος για το λαό μας είναι η έξοδος από την ΕΕ και το Ευρώ, με παράλληλη διαγραφή του χρέους. Η κυβέρνηση αν δεχθεί βασικά σημεία αυτού του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, (τμήμα του οποίου είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές μισθών και συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών), όπως επιτάσσουν οι δανειστές, τότε θα έρθει σε ρήξη με τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Αν (η κυβέρνηση) υιοθετήσει τέτοιες πολιτικές, που επαναλαμβάνουν, την καταδικασμένη και χρεωκοπημένη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναλαμβάνει και την ιστορική ευθύνη. Οι πολιτικές αυτές έχουν αποδειχθεί από ζημιογόνες ως καταστροφικές για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει καθαρά το μήνυμα και να πάρει και τις αποφάσεις της: Ή θα είναι με την εργατική τάξη και το λαό, με μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τα οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων και του λαού, ή θα υποταχθεί στα κελεύσματα των δανειστών και θα ακολουθήσει πολιτικές που θα είναι εις βάρος των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους.
 
Ο Πειραιάς είναι το κέντρο της ναυτιλιακής δραστηριότητας της χώρας, και επομένως και του ναυτεργατικού κινήματος, πώς σχολιάζετε τη ναυτιλιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης;
 
Τα πρώτα δείγματα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πολύ απογοητευτικά και δυσάρεστα για τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους σε συναφή επαγγέλματα. Η κυβέρνηση παρά τον προεκλογικό της λόγο φαίνεται να αποδέχεται την παρούσα κατάσταση. Φαίνεται να θέλουν να διαιωνίσουν το άθλιο και αποικιοκρατικό σύστημα των προνομίων και της ασυδοσίας του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτό φαίνεται καθαρά από τρία σημεία. Πρώτο, αφήνει άθικτη τη φορολογική ασυλία των εφοπλιστών με τις 59 φοροαπαλλαγές. Δεύτερο, δε θίγει το θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα χιλιάδες αλλοδαποί να είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, και φυσικά τρίτο και προφανέστερο την επιμονή στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Προεκλογικά έλεγαν, ότι το δημόσιο λιμάνι θα ήταν μοχλός για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τόσο της πόλης του Πειραιά, όσο και της χώρας γενικότερα. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων της τρόικα (θεσμοί) δείχνει πισωγύρισμα της κυβερνητικής πολιτικής. Με αυτήν την πολιτική διαρρηγνύει την σχέση με το εργατικό κίνημα και την εκλογική βάση που της έδωσε ψήφο για μια άλλη πολιτική. 
 
Η ΟΜΥΛΕ ομοσπονδία των υπαλλήλων στα λιμάνια όλης της χώρας εξήγγειλε απεργία για τις 7 Μάη, θα συμμετάσχει η ΠΕΝΕΝ;
 
Όχι απλά θα συμμετέχουμε, ήδη έχουμε βγάλει ανακοίνωση, έχουμε ενημερώσει όλους τους ναυτεργάτες, έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα συνδικάτα του Πειραιά, ώστε να στηρίξουν την απεργία και τη συγκέντρωση. Το κυριότερο όμως είναι ότι καλούμε τα σωματεία να δρομολογήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να έχει συνέχεια και συνέπεια ο αγώνας αυτός. Μόνον έτσι μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση για να μην ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των τροϊκανών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
 
Η ΠΕΝΕΝ ήταν παρούσα στην αντιφασιστική κινητοποίηση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη, έχοντας κηρύξει μάλιστα στάση εργασίας. Η δίκη συνεχίζεται την ημέρα που θα απεργεί εκ νέου ο κλάδος σας, θα είστε παρόντες;
 
Εμείς και στην έναρξη και στις 7 Μάη, αλλά και στη συνέχεια θα έχουμε μαζική παρουσία. Θα καλέσουμε τους συναδέλφους αλλά και τους απόμαχους του κύματος να στηρίξουν αυτή την κινητοποίηση, αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση που θα προγραμματιστεί σε σχέση με αυτή τη δίκη. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, έτσι ώστε το εργατικό κίνημα να δείξει με έμπρακτο τρόπο, την ανάγκη να υπάρξει και δικαστική καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Τα εγκλήματα αυτά απορρέουν από την ίδια την ιδεολογική φύση του φασισμού. 
 
Είπατε ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει με επιμονή και συνέπεια ώστε να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Πιστεύετε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε αυτό μέτωπο; 
 
Πιστεύουμε και στις δυνατότητες, στις ικανότητες και στην βούληση που μπορεί να επιδείξει το εργατικό κίνημα, αν και εφόσον η υπόθεση αυτή συνδεθεί με τον κόσμο. Αν οι εργαζόμενοι πάρουν στα δικά τους χέρια τον αγώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από την ανάπτυξη μιας ενωτικής αγωνιστικής παρέμβασης. Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πίσω όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.