Ιδέες
Έξω οι καπιτάλες από τον αθλητισμό

Γεμάτα από αναφορές σε «Grexit» είναι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Με αφορμή την κατάθεση του αθλητικού νομοσχεδίου από το υφυπουργείο Αθλητισμού γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από το ποδόσφαιρο. Κυριαρχούν οι αναφορές σε σχέση με την αποβολή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΕΠΟ) από τις διεθνείς οργανώσεις εξαιτίας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Εξ ου και το «Grexit». 
 
Το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει δηλώσει ότι βασική αιτία για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αποτελεί η καταπολέμηση της βίας. Γι’ αυτό στο νομοσχέδιο (αρχικά) υπήρχαν δύο ζητήματα που πυροδότησαν αντιδράσεις. Το θέμα των δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ και το ζήτημα για το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου, όπως ισχύει σε όσες χώρες είναι μέλη των διεθνών οργανώσεων (UEFA, FIFA). 
 
Μετά από πολλές συζητήσεις και συνάντηση με αντιπροσωπεία των διεθνών οργανώσεων στις 29 Απρίλη, βρέθηκαν διατυπώσεις που θεωρητικά ικανοποιούν και τις δύο πλευρές –και την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» του ποδοσφαίρου. Την Τρίτη 5 Μάη στην Ελβετία, θα γινόταν η τελευταία συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή με την UEFA, ενώ το νομοσχέδιο έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 και 7 Μάη. 
 
Ο υφυπουργός Αθλητισμού μέσα από αυτή την πίεση ακολούθησε το δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση σε σχέση με όλα τα θέματα. Μέσα από τη «δημιουργική ασάφεια» κατέληξε σε ένα συμβιβασμό και υποχωρήσεις που ουσιαστικά δεν αλλάζουν τίποτα από όσα ξέραμε. 
 
Αλλά, η βασική κριτική στο νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αυτή. Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την βάση των προβλημάτων: την σκληρή εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και συνολικότερα του αθλητισμού, την πλήρη του εξάρτηση από το στοίχημα, τον έλεγχό του από μεγαλοκαπιταλιστές μαζί με την δημιουργία ιδιωτικών στρατών για την προστασία τους και την εδραίωση της κυριαρχίας τους, την μη αποβολή τους από το χώρο του αθλητισμού ενώ κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις ή απειλούν οικογένειες αθλητών, η απουσία ελέγχου των ΠΑΕ ή ΚΑΕ σαν να μην είναι εταιρίες.
 
Ο υφυπουργός συνεχώς αναφέρεται στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και καμερών που υποτίθεται θα διώξουν τους χούλιγκαν από τα γήπεδα. Αυτά τα μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν την αστυνομοκρατία στο γήπεδο, δεν πιάνουν τις οργανωμένες συμμορίες που κατευθύνονται από τους εκάστοτε προέδρους. Αντίθετα, απομακρύνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα, όπως και τα πανάκριβα εισιτήρια. 
 
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο οι Μαρινάκηδες, οι Μελισσανίδηδες και οι Γιαννακόπουλοι υπάρχουν στον αθλητισμό, τόσο η βία θα παίρνει χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος. Και όσο δεν συγκρούεσαι με όλα τα παραπάνω, αλλά υποχωρείς στους «θεσμούς», όσο καλές και να είναι οι προθέσεις σου τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια. 
 
• Στο πρόγραμμα του τετραήμερου Μαρξισμός 2015 θα υπάρχει συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα» με ομιλητές τους δημοσιογράφους της ERTopen Νάσο Μπράτσο και Θωμά Σίδερη.