Ορκωμοσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στην Αθήνα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών υποδέχτηκαν το νέο δημοτικό συμβούλιο με συνθήματα συμπαράστασης στους συμβασιούχους, ενάντια στο μνημόνιο και υπέρ της διαγραφής του χρέους και ενάντια στις φασιστικές προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, ενώ με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι εκλεγμένοι (δημοτικός σύμβουλος ο Πέτρος Κωσταντίνου και κοινοτικές σύμβουλοι οι Τάνια Βριζάκη και Νανά Ευφραιμίδου). «Καλούμε σε  στήριξη του αγώνα των συμβασιούχων και συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που δίνουν πανελλαδικά τη μάχη κατά των απολύσεων και των εργαζόμενων του Καναλιού 1 για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Θανάσης Διαβολάκης, εκλεγμένος με την Ανταρσία στο Λιμάνι, την ημέρα της ορκωμοσίας στις 19/12.

Tην Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ορκίστηκε στο Βελλίδειο και ο Γιάννης Κούτρας, εκλεγμένος σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του χαιρέτησε τους χιλιάδες αγωνιστές που με την ψήφο τους τίμησαν τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε όλη τη χώρα εκλέγοντας δεκάδες περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Στη συνέχεια τόνισε ότι ο αγώνας ξεκινάει αμέσως ενάντια στην εφαρμογή των περικοπών του Καλλικράτη και ότι η ελπίδα βρίσκεται όχι μέσα στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά στις μαζικές απεργίες σαν τις 15 Δεκέμβρη και τις απεργίες διαρκείας στις συγκοινωνίες.

Με το ξεκίνημα του νέου έτους, έγιναν και οι πρώτες συνεδριάσεις των συμβουλίων Δήμων και Περιφερειών. «Με κριτήριο την πολιτική μας αυτή και με βάση την εκτίμηση μας για την αντιδημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των θεσμών του Καλλικράτη, θα καταψηφίσουμε τη διαδικασία εκλογής Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου», δήλωσε Αγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ αντίστοιχη συνεδρίαση έγινε και στην Κρήτη. «Από τη δική μας πλευρά απείχαμε και από τις δύο ψηφοφορίες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σεραφείμ Ρίζος, περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη. «Και γιατί η διαδικασία εκλογής που προβλέπεται από τον Καλλικράτη είναι παρωδία δημοκρατίας, αλλά και επί της ουσίας, καθώς πρόκειται για όργανα τα οποία μόνο στόχο θα έχουν την οργάνωση της επίθεσης του Καλλικράτη». Στην οκταμελή Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν πέντε σύμβουλοι της συμπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), 2 της Νέας Δημοκρατίας και ένας από το Συνασπισμό (εκλέχτηκε με την ψήφο 29 συμβούλων).

Δήμος Αθήνας

Την Κυριακή 2 Γενάρη, έγινε και η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας. «Το προεδρείο που εκλέχτηκε (Π. Μπέης ΠΑΣΟΚ, Λ. Σκιαδάς ΝΔ, Δ. Κωσταντάρας ΛΑΟΣ) αναπαράγει τη συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν στη Βουλή το μνημόνιο μέσα στο Δήμο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου. «Από τη δική μας πλευρά απείχαμε από την ψηφοφορία για το προεδρείο και τις επιτροπές του Καλλικράτη, δηλώνοντας την πλήρη άρνησή μας να συμμετάσχουμε σε αυτά τα όργανα διάλυσης των δήμων και χτυπήματος των εργαζομένων. Απέναντι στην πίεση που υπήρξε πάνω στην Αριστερά να νομιμοποιήσει αυτά τα όργανα με τη συμμετοχή της, (στις πιέσεις αυτές ενέδωσαν τελικά η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχοντας στις επιτροπές) η ‘Ανταρσία’ απάντησε με ένα σθεναρό όχι.

Επιπλέον απαιτήσαμε από το νέο δήμαρχο Καμίνη να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν συμβασιούχο και πως η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα βρεθεί ως ενάγουσα απέναντι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση των εργαζόμενων που διεκδικούν τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καμίνης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου να μη γίνει καμιά απόλυση και φωτογράφισε απολύσεις λέγοντας ότι ‘θα εξετάσουμε πόσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες’.

Απέναντι στην πρόταση, μετά τη λήξη των ψηφοφοριών, να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων, απαντήσαμε ότι η μόνη έκτακτη συνεδρίαση θα είχε νόημα και περιεχόμενο μόνο αν είχε σαν θέματα: τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την υποστήριξη του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 15 Γενάρη και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες».

Εξακολουθούν να εκρεμούν οι αποφάσεις για τις ενστάσεις των συνδυασμών που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, την Πετρούπολη.