Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Ο λόγος στην Πολιτική Αγωγή

Από αριστερά: Κ. Παπαδάκης, Τ. Ζώτος, Θ. Καμπαγιάννης

Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της φτάνει η δίκη της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα 22 Ιούνη. Είναι η ημέρα που τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας θα πάρουν, μέσω των δικηγόρων τους, το λόγο για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή για όλες τις κατηγορίες και για όλους τους κατηγορούμενους.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι των θυμάτων έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, όχι μόνο για τις εγκληματικές πράξεις (δολοφονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) για τις οποίες κατηγορούμενοι είναι πυρηνάρχες και μέλη των ταγμάτων εφόδου, αλλά και για τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα), για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής -Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς κλπ, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του 2012.
 
Αν η δήλωσή τους γίνει δεκτή και για το κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τα άλλα θύματα των φασιστικών επιθέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι οι δολοφονικές επιθέσεις σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τα τάγματα εφόδου στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και δεν ήταν πρωτοβουλία κάποιων ατόμων. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να αποφύγει η πλειοψηφία των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών όπως φάνηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις (4 και 8 Ιούνη). Καταθέτοντας τις ενστάσεις τους, οι δικηγόροι υπεράσπισης επιστράτευσαν ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο που είχαν στη διάθεσή τους για να αποβάλουν την πολιτική αγωγή.
 
“Το βασικό επιχείρημα των θυμάτων είναι ότι τα σε βάρος τους εγκλήματα έγιναν μόνο επειδή υπήρχε η εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που τα οργάνωσε με κεντρικό σχεδιασμό, εντολές, και οδηγίες και τα εκτέλεσε με την παραστρατιωτική δομή των ταγμάτων εφόδου, στο πλαίσιο επιδίωξης των σκοπών της”, δήλωσε στις 11 Ιούνη στο σάιτ της ΕΡΤ, ο Τάκης Ζώτος από την Πολιτική Αγωγή.
 
Η εισαγγελική πρόταση πάνω στο θέμα, όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της 8ης Ιούνη, είναι μεσοβέζικη.
 
Ανταποκρίνεται εν μέρει στην απαίτηση της πολιτικής αγωγής και εν μέρει στις ενστάσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών.
 
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας κάνει δεκτή τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για το κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης μόνο για τους κατηγορούμενους που έχουν διαπράξει ή συμμετάσχει και σε εγκληματικές πράξεις. Αλλά ζητάει την αποβολή της πολιτικής αγωγής για όσους κατηγορούμενους κάθονται στο εδώλιο μόνο για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι για κάποια από τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία βρίσκεται και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
 
Η πρόταση της εισαγγελέως είναι ένα πρώτο βήμα ώστε η πολιτική αγωγή να έχει παρέμβαση και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Το επόμενο είναι να απλωθεί από το δικαστήριο σε όλους τους κατηγορούμενους. Μόνο έτσι θα μιλάμε για “δίκαιη δίκη”, όπως εξηγεί ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στην ίδια συνέντευξη στην ΕΡΤ:
 
“Η απόφαση θα καθορίσει το μέγεθος της ισηγορίας και της έννομης προστασίας των θυμάτων της Χ.Α στη δίκη, αφού οι διαφορές είναι σημαντικές: α) Αν η παράσταση απορριφθεί, τότε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής περιορίζονται μόνο στις συγκεκριμένες πράξεις επιθέσεων από όσους κατηγορούνται για αυτές, χωρίς λόγο για την εγκληματική οργάνωση. β) Αν η παράσταση γίνει εν μέρει δεκτή, όπως πρότεινε η εισαγγελέας, τότε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν λόγο για την εγκληματική οργάνωση, περιορίζονται όμως μόνο στους παραπάνω κατηγορουμένους. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα ηγετικά στελέχη και οι βουλευτές της Χ.Α. θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή. γ) Αν η παράσταση γίνει ολικά δεκτή θα αποκατασταθεί η έννομη προστασία των θυμάτων και θα διεξαχθεί «δίκαιη δίκη»”.
 
Η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος εκείνη τη μέρα μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής και δε θα πέσει κανείς χρυσαυγίτης στα μαλακά. Όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στις 22 Ιούνη, στις 8πμ!