Διεθνή
Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

Με πικέτες στα ελληνικά στο Άμστερνταμ

Την ίδια μέρα, διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα, με «άρωμα αλληλεγγύης» στο κίνημα που παλεύει εδώ στην Ελλάδα, έγιναν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όχι τόσο η κρίση, όσο και η αντίσταση στη λιτότητα είναι διεθνή φαινόμενα. Οι κινητοποιήσεις αποτέλεσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κίνημα ώστε να ενώσει την Ευρώπη των «από τα κάτω» συνδέοντας τις δικές του μάχες ενάντια στη λιτότητα με την διεθνιστική αλληλεγγύη.
 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Λευτέρη Αραμπατζή, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Βερολίνο. Η αφορμή ήταν η διεθνής μέρα προσφύγων και η αρχή της εβδομάδας αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Την διαδήλωση καλούσαν  μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, το Attac, το die Linke και άλλες αριστερές οργανώσεις, συνδικάτα και οργανώσεις νεολαίας. Πάνω από 10.000 διαδήλωσαν με κεντρικά συνθήματα την κατάργηση της Frontex και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ενάντια στη λιτότητα και τους εκβιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης και της Τρόικα στον ελληνικό λαό. Συμμετείχαν επίσης η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, επιτροπές αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου. 
 
Στο κάλεσμά της η Ελληνική Κοινότητα καλούσε σε αντίσταση έναντι των εκβιασμών των δανειστών, με διαγραφή του χρέους, ακύρωση των μνημονίων και των ιδιωτικοποιήσεων. Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε «Ως μετανάστες, δηλώνουμε αλληλέγγυοι σε όλους αυτούς που θαλασσοπνίγονται για να έρθουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή μακριά από την φτώχεια και τους πολέμους. Η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση. ΟΧΙ στην Ευρώπη φρούριο – Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και συνθηκών!"
 
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Oranienplatz, όπου την προηγούμενη χρονιά είχαν κατασκηνώσει για μήνες πρόσφυγες που διεκδικούσαν άσυλο, και κατέληξε στην πύλη του Βραδεμβούργου όπου ακολούθησε συναυλία.
 
Και στο Παρίσι, μαζική ήταν η διαδήλωση που καλέστηκε αρχικά μέσω κοινωνικών δικτύων και αργότερα συνυπέγραψαν οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς. Η πορεια κατέληξε στην πλατεία δημοκρατίας, για να ακολουθήσει συναυλία, ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Ελλάδα – Γαλλία – Ευρώπη, η λιτότητα σκοτώνει» 
 
Εντυπωσιακή ήταν και η διαδήλωση στις Βρυξέλες, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα 50 οργανώσεων της Αριστεράς και των συνδικάτων σε μια κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα εγκαινιάζοντας και εκεί την «ευρωπαϊκή εβδομάδα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό». Η κινητοποίηση περιλάμβανε συναυλία και άλλα καλλιτεχνικά δρόμενα.
 
Τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την Ιρλανδία ως το θετικό μνημονιακό παράδειγμα όπου η οικονομία πάει καλά και ο κόσμος δεν κάνει «παράλογες απεργίες». Η αλήθεια είναι διαφορετική, οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα ενώ υπολογίζοντα ότι 1.000 νεολαίοι αναγκάζονται σε μετανάστευση την εβδομάδα. Έτσι λοιπόν και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας πολλές ήταν οι χιλιάδες των διαδηλωτών στους δρόμους, με αιχμή την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.  
 
Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου εκατοντάδες βάδισαν ενάντια στη λιτότητα και στον νεοφιλελευθερισμό. Την κινητοποίηση είχαν καλέσει αριστερές οργανώσεις ενώ έντονη ήταν η παρουσία Ελλήνων μεταναστών.