Κάτω τα χέρια από τις Συγκοινωνίες. Ποδαρικό με απεργίες και συμπαράσταση

Ανήμερα Πρωτοχρονιά, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ, με απόφαση των ηλεκτροδηγών των τριών Μέσων, ακινητοποιήθηκαν με στάσεις εργασίας πρωί-βράδυ. Δυο μέρες μετά, Δευτέρα 3/1, πρώτη εργάσιμη του νέου έτους, όλα τα Μέσα πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας πρωί-βράδυ. Είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα που, όπως έχει ήδη αποφασίσει ο Συντονισμός των ΜΜΜ, θα έχει συνέχεια: Στις 5 Γενάρη, με στάση εργασίας από τις 12μ έως τις 4μμ στα λεωφορεία και 24ωρη απεργία στα άλλα Μέσα. Στις 10 Γενάρη, με στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 4μμ στα λεωφορεία με γενική συνέλευση του κλάδου και 24ωρη απεργία στα άλλα Μέσα.

“Λυτοί και δεμένοι” έχουν πέσει πάνω στους εργαζόμενους των συγκοινωνιών για να σταματήσουν τις απεργίες τους, να μην τους αφήσουν να τις κλιμακώσουν. Ετσι, η Διοίκηση του ΜΕΤΡΟ προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας 3/1 του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, του μεγαλύτερου σωματείου στο χώρο. Ενώ με “ασφαλίτικες”, όπως καταγγέλει το Σωματείο, μεθόδους προσπαθεί να παρεμποδίσει την είσοδο συνδικαλιστών και απολυμένων εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ που παραμένουν μέλη του συνδικάτου να μπουν στο χώρο του Σωματείου που εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.

Επιτυχία

Ούτε κι αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης, όμως, είχε αποτέλεσμα. Από τις 4.30 το πρωί της Δευτέρας, εργαζόμενοι και συμπαραστάτες από τα υπόλοιπα Μέσα, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων και μια σειρά άλλους εργατικούς χώρους, συγκεντρώθηκαν στο μετρό Συντάγματος για να περιφρουρήσουν, κόντρα στην απόφαση των δικαστηρίων, την απεργία, η οποία είχε και απόλυτη επιτυχία.

Το παράδειγμα της Διοίκησης της ΑΜΕΛ ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα και η Διοίκηση του ΗΛΠΑΠ για να βγει παράνομη η 24ωρη απεργία των οδηγών τρόλεϊ στις 5/1. Όμως, όπως και στο ΜΕΤΡΟ, οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αψηφήσουν την όποια δικαστική απόφαση και να προχωρήσουν, με οργάνωση και περιφρούρηση, κανονικά στην απεργία τους. Το ίδιο ισχύει για όλα τα Μέσα στα οποία θα γίνει αντίστοιχη προσπάθεια από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να μην αφήσουν τις ηγεσίες τους να κάνουν -με αφορμή και δικαιολογία τις δικαστικές διώξεις- πίσω από το απεργιακό πρόγραμμα, αλλά αντίθετα να τις πιέσουν να κηρύξουν απεργία διαρκείας -όπως πριν τα Χριστούγεννα (βλέπε δίπλα)- που θα τσακίσει κυβέρνηση και τρόικα.