Ο Παπανδρέου με το Ισραήλ, εμείς με τους μαχητές του Mavi Marmara

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΙΗΗ (των Τούρκων συνδιοργανωτών του Στόλου της Ελευθερίας Ι και συνταξιδιωτών μας) για την τελετή - διαδήλωση της επιστροφής του Mavi Marmara, βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 26/12/2010.

Η συγκέντρωση υποδοχής στο Sarayburnu στην είσοδο του Κεράτιου Κόλπου ήταν πολύ μεγάλη, οι διοργανωτές υπολογίζουν αρκετά πάνω από 100.000 ανθρώπους. Ανάμεσα τους και πάρα πολλοί από τους 580 συνταξιδιώτες μας από πολλές χώρες. Στιγμές συγκίνησης καθώς συναντιόμασταν κάθε τόσο επιβαίνοντες στο Μαβί Μαρμαρά που είχαμε να βρεθούμε από το πλοίο ή από την φυλακή. Αγκαλιές, φιλιά ακόμα και με ανθρώπους που δεν είχαμε καν μιλήσει στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά απλά θυμόμασταν ο ένας τον άλλον... Οι σημαίες, παλαιστινιακές και τουρκικές πολλές, τα συνθήματα για τους 9 μάρτυρες και εναντίον του Ισραήλ πολλά.

Ο χώρος της συγκέντρωσης πολύ καλά οργανωμένος και με εξαιρετική περιφρούρηση. Η αστυνομία άφαντη, μόνο τροχαίοι. Παρόντες εκπρόσωποι και από τους 6 βασικούς πυλώνες του Στόλου της Ελευθερίας Ι, αλλά και εκπρόσωποι από όλες τις εθνικές, κυρίως αραβικές ομάδες που ήταν πάνω στο πλοίο. Πολλοί δημοσιογράφοι, τηλεοράσεις και κάλυψη από διεθνή και τοπικά ΜΜΕ (κρατικά και ιδιωτικά). Παρόντες και ο Manuel Tapial και Laura Arau που είναι οι ψυχές του ισπανικού Rumbo a Gaza - μέλος του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ και ήταν συνταξιδιώτες στο Mavi Marmara.

Αϋπνοι

Το πλοίο, συνοδία δεκάδων πλοιαρίων γεμάτα κόσμο, μπήκε στο λιμάνι πριν από τις 12 το μεσημέρι προερχόμενο από το Canakkale (Δαρδανέλια). Οι λιμενικές αρχές εκεί δεν είχαν επιτρέψει την επιβίβαση των ακτιβιστών του ΙΗΗ και άλλων διεθνών αλληλέγγυων, που είχαν πάει με πούλμαν το προηγούμενο βράδυ από την Κωνσταντινούπολη (6 ώρες δρόμο) ώστε να έλθουν με το πλοίο στην τελετή, έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω τα χαράματα και να είναι σχεδόν άυπνοι στην τελετή.

Το ΙΗΗ μας έκανε την τιμή να ξεκινήσουν οι ομιλίες με τον υποφαινόμενο, ως Έλληνα εκπρόσωπο του Ship to Gaza -Greece και επιβάτη του Mavi Marmara, μετά ακολούθησε ο Dror Feiler του Ship to Gaza - Sweden και ακολούθησε ο Bulent Yildirim πρόεδρος του ΙΗΗ, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το Mavi Marmara θα ταξιδέψει ξανά προς τη Γάζα στο τέλος της άνοιξης μαζί με πλοία από όλο τον κόσμο όπως επίσης ότι το ΙΗΗ σε κάθε πόλη ή χωριό από το οποίο προέρχονταν οι 9 μάρτυρες θα ανεγείρει κάποιο κοινωνικό έργο και θα του δώσει το όνομα του μάρτυρα.

Η πιο συγκινητική ομιλία ήταν του πατέρα του δεκαεννιάχρονου δολοφονημένου από τους Ισραηλινούς Furkan Dogan που δήλωσε ότι θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του γιού του...  Η εκδήλωση τελείωσε με τουρκικά και αραβικά αγωνιστικά τραγούδια. Το Μavi Μarmara θα παραμείνει εκεί για μια βδομάδα και θα είναι ανοιχτό στον κόσμο για να το επισκέπτεται. ενώ ήδη καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες. Κατόπιν θα πάει για περαιτέρω επισκευές καθότι, όπως μάθαμε εκεί, εκτός των άλλων οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει πλήρως και τα ηλεκτρονικά του, πράγμα που δεν είχε γίνει αντιληπτό εξ αρχής.