Η μάχη της Κερατέας συνεχίζεται

Την Δευτέρα 10/1 η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Δήμος Λαυρεωτικής για αναστολή των εργασιών - κόντρα στην απόφαση που είχε πάρει το Ειρηνοδικείο Λαυρίου που είχε ζητήσει να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστηρίων. Έρχεται με αυτό τον τρόπο να πάρει το μέρος των εργολάβων που βλέπουν στην Κερατέα την ευκαιρία να αρπάξουν μερικά δισεκατομμύρια ακόμα χωρίς να νοιάζονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ούτε μέτρο πίσω

Απέναντι στις μεθοδεύσεις των ιδιωτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης η πραγματικότητα στην Κερατέα είναι διαφορετική. Οι κάτοικοι δεν έχουν κάνει ούτε ένα μέτρο πίσω, συνεχίζοντας να αντιστέκονται στα μπλόκα και στο Οβριόκαστρο και στην ΒΙΟΠΑ κρατώντας εδώ και ένα μήνα τους δρόμους κλειστούς. Όποτε οι εργολάβοι κάνουν πως βάζουν μπροστά τα μηχανήματα εκατοντάδες κόσμου ξεχύνονται στο δρόμο.

“Εμείς το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά αυτοί νομίζουν πως δεν το εννοούμε. Συνεχίζουν να έχουν τα ΜΑΤ, συνεχίζουν να κρατάνε εδώ τα μηχανήματα, συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω. Όσο αυτοί επιμένουν να βρίσκονται εδώ θα μας βρίσκουν μπροστά τους”, λέει ο Αλέξης, μαθητής 3ης Λυκείου. “Κάθε Σαββατοκύριακο νεολαία και εργαζόμενοι οργανώνουμε εκδηλώσεις και πορείες στα μπλόκα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο πεισμώνει ο κόσμος. Πλέον όλοι στην Κερατέα λένε με αυτοπεποίθηση πως αυτή η επίθεση δεν θα περάσει”.

Η ανάδειξη των δικαστικών αποφάσεων ως αποκλειστική επικοινωνιακή πτυχή της κυβέρνησης και των εργολάβων ξεγυμνώνει στην ουσία ακόμα περισσότερο τον ρόλο της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας ως εργαλείο των συμφερόντων. Απέναντι σε αυτό οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές ώστε να κάνουν σαφές πως δεν θα δεχτούν καμιά τέτοια απόφαση. “Κανένα δικαστήριο ή άλλο σώμα δεν είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τις ζωές μας και το μέλλον μας χωρίς την συγκατάθεσή μας”, λέει το κείμενο υπογραφών που διακινείται σε ολόκληρη την Κερατέα.

Πρόκειται για μίνι δημοψήφισμα αφού οι κάτοικοι υπογράφουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. Ομάδες αγωνιστών γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι συζητάνε, ενημερώνουν και καλούν τους κατοίκους στις κινητοποιήσεις. Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν ήδη δημιουργήσει ένα δίκτυο αντίστασης που δείχνει πως όσο δυνατά και να είναι τα συμφέροντα οι αντιστάσεις του κόσμου μπορούν να τα κάμψουν.

• Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή 16/1 ώρα 11πμ στο δημαρχείο Κερατέας καλεί ένα ευρύ φάσμα φορέων.