Κάτω τα χέρια από δουλειές – συμβάσεις. 24ωρη απεργία ΠΟΕΜ - Σωματεία ΕΑΣ 12/1

Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η ακύρωση των 400 απολύσεων από τους 1048 εργαζόμενους που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και να σταματήσουν οι επιθέσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η διάθεση των εργαζόμενων στα ΕΑΣ να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους από τις πρώτες μέρες του 2011 είχε φανεί στην τελευταία κοινή συγκέντρωση όλων των σωματείων από την Αθήνα και την επαρχία που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό πριν από τη διαδήλωση τους έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 21 Δεκέμβρη. Η απαίτηση από την πλειοψηφία των εργαζόμενων ήταν να βγουν άμεσα κινητοποιήσεις για να σταματήσουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης που τους έχει βάλει στο στόχαστρο με σχέδιο να καταθέσει νομοσχέδιο ανάλογο με αυτό που πέρασε για τον ΟΣΕ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία των ΕΑΣ (Υμηττού, Αιγίου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Μάνδρας, Κεντρικών, Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου ΑΕ  και Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ) αναφέρουν: «Ώρα μηδέν για τα ΕΑΣ θα σημάνει η εφαρμογή του νόμου του ΟΣΕ και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ως 65% μέσω της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού. Ώρα μηδέν για την παραγωγική ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ώρα μηδέν για τις συλλογικές μας συμβάσεις που ορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας μας. Όλα μπαίνουν στην κλίνη της κρίσης του Προκρούστη και κυρίως οι θέσεις εργασίας. Πλεονάζον προσωπικό που αγγίζει το 50% του υπάρχοντος. Οι  «5 σοφοί-διευθυντές» του «στρατηγικού σχεδιασμού»!! επεξεργάζονται την απομάκρυνση 400 ατόμων από τα 1048 που απομείναμε αλλά και το πετσόκομμα των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό από μόνο αρκεί για να πείσει και τον πιο  δύσπιστο ότι δεν τους ενδιαφέρει καμιά γραμμή παραγωγής, καμιά προοπτική ανάπτυξης δεν έχουν στη στόχευσή τους».

Η ανακοίνωσή τους κλείνει με κάλεσμα στους  υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για κοινό αγώνα. «Καλούμε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες (ΟΣΕ,ΜΕΤΡΟ,ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ,) αλλά και κάθε ΔΕΚΟ να συντονίσουμε τον αγώνα μας τώρα. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο, το μέτωπο όλων των εργαζόμενων. Κανείς μόνος απέναντι στην καταιγίδα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ που μας κατακλύζει».