Οι απεργοί παλεύουν ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια

Η συμβολική απόφαση των εργαζόμενων στα τρόλεϊ -και η αντίστοιχη που πήραν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο για αποχή από την έκδοση εισιτηρίων- απαντά με τον καλύτερο τρόπο στον Ρέππα και τους συναδέλφους του που δε χάνουν ευκαιρία για να κατηγορήσουν τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ για “αναισθησία γιατί με τις απεργίες τους ταλαιπωρούν τους πιο φτωχούς αυτής της χώρας”. Εχουν το θράσος και μιλάνε όταν, την ίδια ακριβώς στιγμή, οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων ως και 40% επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των εργατών και των συνταξιούχων.

Η επίθεση ξεκίνησε από τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης με τον ΟΑΣΘ να αποφασίζει κατάργηση του δικαιώματος μετεπιβίβασης με το βασικό εισιτήριο, αλλά και αύξηση της τιμής του, από 0,60 ευρώ στα 0,80 ευρώ. Η τιμή του εισιτηρίου που επιτρέπει τη μετεπιβίβαση, προς μόνο μία κατεύθυνση όμως, ανέβηκε ακόμα περισσότερο στα 0,90 ευρώ.

Διαδρομές

Οι αυξήσεις στην Αθήνα σχεδιάζεται να ισχύσουν από την 1η Φλεβάρη με τις τιμές των εισιτηρίων να διαμορφώνονται σε 1,20 ευρώ για τις απλές διαδρομές και σε 1,40 ευρώ για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Ενώ και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα φτάσει τα 45 ευρώ από 35 ευρώ σήμερα.

Το επιχείρημα των υπευθύνων ότι έτσι θα υπάρξει διάκριση μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν τα Μέσα για μία διαδρομή και των άλλων που κάνουν πολλαπλές διαδρομές “μπάζει” από παντού. Καταρχήν η αύξηση του εισιτηρίου της απλής διαδρομής παραμένει αύξηση 20% -δεν μπορεί ξαφνικά να παρουσιάζεται ως “αμελητέα”. Το αυξημένο πάνω από 20% κόστος της μηνιαίας κάρτας θα είναι ίδιο για όλους, όποια διαδρομή κι αν κάνουν. Στο ΜΕΤΡΟ ο επιβάτης δε θα έχει επιλογή ανάμεσα στην απλή ή την συνδυαστική διαδρομή, θα ισχύει μόνο το εισιτήριο των 1,40 ευρώ.

Τέλος, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν πάνω από ένα Μέσο για να μετακινηθούν ξεπερνά κατά πολύ αυτούς που περιορίζονται σε ένα. Οι δεκάδες καταργήσεις δρομολογίων, ειδικά αυτών με προορισμό το κέντρο της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία -πολιτική που θα γενικευτεί αν περάσει το νέο νομοσχέδιο του Ρέππα για τις συγκοινωνίες.

Γι' αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να νικήσουν οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ. Η νίκη τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο η δωρεάν μετακίνηση να γίνει ο κανόνας.