Όλοι στα συλλαλητήρια

“Η εκδήλωση στις 15 Γενάρη δεν είναι μια τυπική εκδήλωση και δεν αφορά μόνο τους μετανάστες», δήλωσε η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ στη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ την  Τετάρτη 5/1. «Είναι η αρχή νέων αγώνων και νέων εξελίξεων. Μπορεί πράγματι ο φράχτης του αίσχους που προωθεί η κυβέρνηση να είναι η αφορμή. Στη χώρα μας σήμερα αναπτύσσεται μια επίθεση που δεν έχει όρια. Προσπαθούν να βάλουν τον Ελληνα εργαζόμενο αντιμέτωπο με τον μετανάστη. Προσπαθούν λανθασμένα να περάσουν την άποψη ότι ο μετανάστης στερεί το ψωμί από το τραπέζι.

Όμως δεν είναι έτσι. Το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις σημερινές συνθήκες είναι το πρώτιστο ζήτημα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του ΔΝΤ της Τρόικα, της ΕΕ και της κυβέρνησης που επιτίθεται σε όλους συνολικά. Και βλέπουμε την προπαγάνδα που χρησιμοποιούν. Κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και ξαφνικά φταίνε αυτοί γιατί δεν κινείται η αγορά. Λες και η ύφεση ξεκίνησε από τους εργαζόμενους και δεν οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αυτός είναι ο τρόπος να μας αντιμετωπίζουν. Προσπαθούν να στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλον. Και αυτή τη στιγμή οι μετανάστες είναι ο πιο εύκολος στόχος. Στρέφονται ενάντια στους μετανάστες για πολιτικούς λόγους και τελικά κάνουν πλάτες στις συμμορίες που επιτίθενται και χτυπάνε ανθρώπους στον Αγ. Παντελεήμονα και σε πολλές ακόμα περιοχές. Η ίδια καταστολή δεν είναι μόνο απέναντι στους μετανάστες. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε την καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και απέναντι στους εργαζόμενους» .

Η φωνή του αντιρατσιστικού κινήματος ακούστηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής. «Στηρίζουμε τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στις 15 Γενάρη και τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών, ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές», είπε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Χάγιος εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική στην πρώτη του τοποθέτηση.

Συντονισμός

Την Δευτέρα 10 Γενάρη η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας κάλεσε στα γραφεία της ΟΛΜΕ σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών ενόψει του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου του Σαββάτου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Β' ΕΛΜΕ, την Α', ΕΛΜΕ, και την Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας. Αποφασίστηκε να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με κοινό πανώ καθώς επίσης και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συναυλίας. Επίσης την Τετάρτη 12/1 θα οργανώσουν ενημέρωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, συνδέοντας το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Ν. Τεμπονέρα με το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 15/1.

Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ έγινε την Δευτέρα 10/1 στο Δημαρχείο Νίκαιας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας, του Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, εργαζόμενοι από το Δήμο Κορυδαλλού, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετανάστες και ντόπιοι νεολαίοι και εργαζόμενοι από τις γειτονιές της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου. Αποφασίστηκαν να οργανωθούν εξορμήσεις στα σχολεία της περιοχής, στο Δήμο Κορυδαλλού και αντιρατσιστική πικετοφορία την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 6.30μμ στους κεντρικούς δρόμους του Κορυδαλλού και της Νίκαιας.   Το Σάββατο στις 1μμ στο Σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά ορίστηκε προσυγκέντρωση για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο θα έχει και η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων, που καλεί την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις 8μμ  σε προβολή της ταινίας Machete στο μπαρ Βραζιλιάνα στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα. Η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κουκακίου -Πετραλώνων- Κεραμεικού θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 13/1 το απόγευμα εξορμήσεις σε κεντρικούς δρόμους και στέκια της περιοχής.

Προετοιμασίες για την επιτυχία των αντιρατσιστικών συγκεντρώσεων γίνονται και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής καλούν στο συλλαλητήριο με ψηφίσματά τους τα σωματεία Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΙΕ), η Δ' ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΜΜΕ, Μουσικού, Νομικής και Τοπογράφων, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την Πέμπτη 13/1 η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης οργανώνει πικετοφορία στις 6μμ στην Καμάρα για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου.

Η ΚΕΕΡΦΑ Νομού Πέλλας, η Αντιρατσιστική -Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κρύας Βρύσης, η “Πρωτοβουλία Γυναικών σε Δράση” Εδεσσας και το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη και καλούν την Κυριακή 16/1 σε αντιρατσιστική εκδήλωση στις 5.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών.

“Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την μετανάστευση και το άσυλο  και οι δηλώσεις που κάνει ο Παπουτσής  το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσηκώσει το αντιρατσιστικό κίνημα και τους μετανάστες και στα Χανιά”, μας είπε ο Χρήστος Κιούπης. “Ήδη μέσα στις γιορτές η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε συσκέψεις, εξορμήσεις και αφισοκόλληση στη πόλη και σε εργατικούς χώρους με σκοπό την οργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στης 15 Γενάρη στην πλατεία Αγοράς. Η πλειοψηφία του κόσμου (παρά τις στημένες δημοσκοπήσεις) ανατριχιάζει στην ιδέα του τείχους του θανάτου στον Έβρο και στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Μέλη και φίλοι της Κίνησης άνοιξαν το θέμα  στα σωματεία τους και την Τρίτη 11/1 θα γίνει σύσκεψη φορέων στα γραφεία του Συλλόγου Δάσκαλων με σκοπό την ένταση των δράσεων μέσα στη εβδομάδα και τη συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου το Σάββατο”.

• Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, από το σημείο που εδώ και 50 ημέρες η Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων αγωνίζεται για το δικαίωμα στο Ασυλο. Η Επιτροπή συμμετέχει στο συλλαλητήριο και στην πορεία στον Αγ. Παντελεήμονα.

Μετά από την επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ του Παπουτσή, δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά στις 20 Δεκέμβρη έξω από το υπουργείο Προ.Πο, κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργία πείνας με ραμένα στόματα.

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου ο Αφγανός απεργός πείνας  Saber Rasouli μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στα επειγοντα του Ευαγγελισμού, για δεύτερη φορά. Την προηγούμενη ημέρα είχε μεταφερθεί στα επείγοντα του νοσοκομείου Ελπίς μετά από λιποθυμία και ο 23χρονος απεργός πείνας με ραμένο στόμα Hasan Sharif. Είμαστε μαζί τους μέχρι τη νίκη!