Έξω οι Νεοναζί από τις γειτονιές

«Πολλά απ’ αυτά, όταν τα λέγαμε εμείς πριν από 3 – 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιλούσαν για ακρότητες, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαστικές επιλογές»

Θανάσης Πλεύρης, βουλευτής του ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές του ΛΑΟΣ και δίνει έτσι θάρρος σε όλων των ειδών τα φασισταριά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο Δήμο της Αθήνας σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την ψήφο τους για να εκλεγεί ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Για όσους ξεχνούν ποιος είναι ο Μιχαλολιάκος, το θύμισε ο ίδιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με εμετικά φυλλάδια που ανέφεραν στο βιογραφικό του: «Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στις Δυνάμεις Καταδρομών, καθαιρέθηκε όμως για πολιτικούς λόγους από το μεταπολιτευτικό καθεστώς. Το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ, κατόπιν προσωπικής εντολής του Γεώργιου Παπαδόπουλου».

Αίσχος

Είναι αίσχος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίγει το δρόμο για να εμφανίζονται οι Νεοναζί του Μιχαλολιάκου και του Καρατζαφέρη ως ρυθμιστές της πολιτικής ατζέντας, δίνοντας τους έτσι το πράσινο φως για να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών, των συνδικαλιστών και των αγωνιστών της αριστεράς. Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα του αγωνιστή εκπαιδευτικού που έχασε τη ζωή του από τους φασίστες χρυσαυγίτες της ομάδας Σπίνου στην Πάτρα, όταν ανέλαβαν μαζί με τον ΟΝΝΕδίτη Καλαμπόκα να σπάσουν τις μαθητικές καταλήψεις τον Γενάρη του ’91, οργανώνοντας ανακαταλήψεις στα σχολεία της Πάτρας.

Τον Ιούνιο του 1998, ο Δημήτρης Κουσουρής, φοιτητής και στέλεχος του ΝΑΡ, δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από μια ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με αρχηγό τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, τον λεγόμενο «Περίανδρο».  Δύο χρόνια πριν, τον Απρίλη του 1996, είχαν οργανώσει δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΣΕΚ που διακινούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη στην Κυψέλη.

Από τότε είναι δεκάδες οι επιθέσεις σε μετανάστες, μαθητές  και σε αγωνιστές του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Η πρακτική του χαρακώματος ναζιστικού σταυρού σε μαθήτρια τη δεκαετία του ‘90 ή σε καθηγήτρια στα Χανιά πρόσφατα, ήταν κάποια τέτοια περιστατικά. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε δε δίστασαν να επιτεθούν στη Λέσχη Εργαζόμενων του ΗΛΠΑΠ με στόχο να διαλύσουν συζήτηση που οργάνωνε η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη.

Η απομόνωση της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ είναι ένα μέτωπο που χρειάζεται να παλέψουμε σε κάθε γειτονιά, σχολή και σχολείο. Για να μην αφήσουμε τους νεοναζί να σπείρουν τον τρόμο σε μετανάστες και ντόπιους. Η μαζική και ενωτική κινητοποίηση των συνδικάτων, των μαθητών, των φοιτητών, των μεταναστών μπορεί να τους κόψει τον αέρα. Η θέση του κάθε εργαζόμενου που παλεύει για να σώσει τις συγκοινωνίες, τους δήμους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τη διάλυση και το ξεπούλημα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, είναι να συμμετέχει στις 15 Γενάρη στο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο και στην συναυλία στον Αγ. Παντελεήμονα. Για να μετατρέψουμε την πλατεία σε πλατεία αλληλεγγύης και αγώνα και όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας σε άβατο για τους φασίστες.