Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νήσων. Σχολεία για τους μαθητές, εστίες για τους φοιτητές

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την επιβολή καταβολής ενοικίου από τους ίδιους τρία ευρώ τη μέρα μετά από συμφωνία της πρυτανείας με τους ξενοδόχους και αρνούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους με τους ξενοδόχους να απειλούν να τους πετάξουν έξω από τα ξενοδοχεία με την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές.

«Σαν ‘Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια’ υποστηρίξαμε το ψήφισμα, απαιτώντας να μπει και να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης» μας λέει η Τόνια Λαχανιώτη, περιφερειακή σύμβουλος στα Ιόνια. «Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, με διαδικαστικά προσκόμματα το θέμα δεν συζητήθηκε στο συμβούλιο, αλλά σε σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων και τους φοιτητές, όπου υπήρξε δέσμευση να τεθεί το θέμα στο επόμενο συμβούλιο.

Επίσης, καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στις εξαγγελλόμενες και επιχειρούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του σχολικού δικτύου, διότι αυτή θα έχει ως άμεσες συνέπειες το μαρασμό της υπαίθρου, την αύξηση της μαθητικής διαρροής και τη δραματική πτώση του ήδη προβληματικού εκπαιδευτικού επιπέδου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η μόρφωση του ελληνικού λαού είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να υπαχθεί στη λογική της ‘ανταποδοτικότητας’ του ‘κόστους-οφέλους’ και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με άλλο ψήφισμα ζητήσαμε την ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν τη λειτουργία των λατομείων της περιοχής Τρουμπέτα και την αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο όρος Παντοκράτορα και την επανεξέταση των ζητημάτων αυτών.

Αφαίμαξη

Οσον αφορά στη διαδικασία εκλογής προεδρείου και επιτροπών τονίσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του συμμέτοχου στη διαχείριση των επιθέσεων μέσα από την εκλογή μας στα όργανα που την ενορχηστρώνουν και ότι η ημερήσια διάταξη δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Είναι μια συνεδρίαση που δε σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για κανένα πραγματικό ζήτημα, μόνο να ορίσει τα όργανα εκείνα που θα υλοποιήσουν τις επιθέσεις που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση –ΔΝΤ –ΕΕ, όπως η επιτροπή οικονομικών για παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και την επιτροπή ποιότητας ζωής όπου οι εργολάβοι θα εισηγούνται ποιο έργο τους συμφέρει σε κάθε περίοδο.

Απέναντι στην ατζέντα δημάρχων και περιφερειαρχών, προβάλλαμε την ατζέντα της αντίστασης  όλων των εργαζομένων ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και περικοπές, τη συγχώνευση σχολείων και νοσοκομείων, τα κτιριακά προβλήματα σχολείων και σχολών, την καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου των Ιονίων, την ατζέντα της διαγραφή του χρέους και της στάσης πληρωμών, την ατζέντα της αντίστασης για να μη γίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές.

Για αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες και να απαιτούμε το συντονισμό και την κλιμάκωση τους για να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση. Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων για να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων, στηρίζουμε τον αγώνα για να μην κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία με τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις του Καλλικράτη. Καλούμε σε συμμετοχή στην αντιρατσιστική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη».