Αντιρατσιστικό κίνημα
Πανελλαδική κινητοποίηση 23-24 Γενάρη: Ξεσηκωμός σε Ελλάδα - Τουρκία

Moναστηράκι, παραμονή Πρωτοχρονιάς

Μέσα στις γιορτές η ΚΕΕΡΦΑ οργάνωσε τρεις κεντρικές εξορμήσεις στο Μοναστηράκι στις 20 Δεκέμβρη, την παραμονή Χριστουγέννων και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, αφιερωμένες στην καμπάνια για τις 23-24 Γενάρη. Και οι τρεις ήταν μία αποκάλυψη. Συγκεντρώθηκαν 210 υπογραφές υποστήριξης της καμπάνιας, 160 ευρώ οικονομική ενίσχυση και πουλήθηκαν 10 αντίτυπα της νέας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για το προσφυγικό. 
 
Πραγματικά δεν προλαβαίναμε να μαζεύουμε υπογραφές. Ο κόσμος περίμενε στη σειρά για να υπογράψει. Είχαμε ένα τρομερό στήσιμο με έκθεση φωτογραφίας, το πανώ «γκρεμίστε το φράχτη-ανοίχτε τα σύνορα», ντουντούκα, πικέτες, σημαίες, τραπέζια και πολλούς συντρόφους που κάναμε σαματά. Η ανταπόκριση του κόσμου και η διάθεσή του να βοηθήσει ήταν πολύ συγκινητική και ανεπανάληπτη. 
 
Ένα ζευγάρι μας είδε από το δρόμο που περνούσε με το μηχανάκι και κατέβηκε για να μοιράσει φυλλάδια μαζί μας. Δύο Σύριοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα 12 χρόνια, ήρθαν και αυτοί και μοιράζανε μαζί μας. Το ίδιο και ένας πακιστανός μετανάστης από την Ελευσίνα. Ένας μαθητής που ζει στη Λέρο, έγινε μέλος στην ΚΕΕΡΦΑ. Ένας άλλος σύντροφος από την Καλλιθέα μας είπε ότι είναι ήδη μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και κάθισε να βοηθήσει.  Ένας σύντροφος από το Παγκράτι που ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι στη ΛΑΕ, συμπλήρωσε τη συμμετοχή του για τον Έβρο. Το ίδιο και δύο παιδιά από τη Σάμο που βοηθούν τους πρόσφυγες στο νησί τους.
Γνωρίσαμε μετανάστες από την Τουρκία μέλη του HDP που ήξεραν για την κινητοποίηση που θα γίνει στην Τουρκία. Μετανάστες που είχαν έρθει από την Αλγερία μας έδειχναν βίντεο από την αποβίβασή τους στη στεριά.
 
Τις ίδιες μέρες οργανώθηκε εξόρμηση στη Σωτήρως στον Πειραιά. Στην τελική ευθεία προς τις 23-24 Γενάρη, τέτοιου είδους εξορμήσεις χρειάζεται να οργανώσουμε σε όλες τις γειτονιές. 
Νίκος Βούλτσος
 

23 Γενάρη στην πλατεία Ταξίμ 

24 Γενάρη στον Έβρο

 
Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση ενάντια στον Άσαντ στα νότια σύνορα της Συρίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 2.5 εκατομμύρια Σύριοι εγκατέλειψαν τη χώρα προς τα βόρεια κατά τα τελευταία 4 χρόνια. 
 
Η στάση του AKP απέναντι στους Σύριους συνδέεται με την ανάμιξη στις εξελίξεις στη συγκεκριμένη χώρα. Για χρόνια ο Ερντογάν δήλωνε ότι οι Σύριοι είναι “καλεσμένοι μας” και  εφάρμοσε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων. Αλλά αυτό δε σήμαινε ότι το τούρκικο κράτος αναγνώριζε το καθεστώς πρόσφυγα και τα δικαιώματά τους. (Η Τουρκία το κάνει αυτό μόνο για ανθρώπους που δραπετεύουν “από τη Δύση”). Σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες, η Τουρκία πρόσφερε στους Σύριους καλύτερες συνθήκες – αλλά όλα έγιναν με έναν μη επίσημο τρόπο, που σήμαινε ότι όλα εξαρτιόνταν από τις επιθυμίες της κυβέρνησης.  
 
Το 2015 η στάση του AKP άρχισε να αλλάζει. Μετά από μία μακρά διαδικασία όπου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες σαν εργαλείο διαπραγμάτευσης της ατζέντας του για τη Συρία, με τους ηγέτες της Δύσης, τελικά έκανε μαζί τους μια βρώμικη συμφωνία. Η Τουρκία εγγυήθηκε ότι θα έκλεινε τα σύνορα και στην πλευρά της Συρίας (για να σταματήσει το “ρεύμα των τζιχαντιστών”) και στην πλευρά της Ευρώπης. Σε αντάλλαγμα η ηγεσία του AKP τελικά έλαβε ενίσχυση 3 δις δολαρίων από τη Δύση- που ζητούσε για χρόνια.
 
Μετά τη συμφωνία, η τούρκικη αστυνομία άρχισε να περισυλλέγει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα του Αιγαίου και να τους στέλνει πίσω στα στρατόπεδα όπου οι συνθήκες είναι τραγικές- έχοντας σαν επιλογή είτε να μείνουν εκεί είτε να πάνε πίσω στη Συρία.
 
Είδαμε την υποκρισία της τούρκικης κυβέρνησης στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι Σύριοι που διέρχονται από τις νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, ξεσηκώθηκαν ενάντια στην τρομερή μεταχείριση που αντιμετώπιζαν εκεί. Μία μειοψηφία προσφύγων -που αυτό σημαίνει μερικές χιλιάδες- ξεκίνησαν μία μορφή ακτιβισμού με το αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Αυτή ήταν μια αντίδραση στο γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στο Αιγαίο, ενώ προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Εκείνοι που διαδήλωσαν στην Ανδριανούπολη -στα βορειοδυτικά σύνορα της Τουρκίας- απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία. 
 
Ένδειξη αλληλεγγύης 
Όλα αυτά μας δείχνουν γιατί είναι πολύ σημαντικό στις 23-24 Ιανουαρίου να διαδηλώσουμε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία - ενώ οι Έλληνες σύντροφοί μας θα κάνουν το ίδιο. 
 
Στις 23/1 θα διαδηλώσουμε στην πλατεία Ταξίμ, στην Ινσταμπούλ. Στις 24/1 οργανώνουμε διαμαρτυρία με τη μορφή συνέντευξης τύπου στο συνοριακό σταθμό των Υψάλων (απέναντι από τους Κήπους στον Έβρο). Η πρωτοβουλία οργανώνεται από μία νέα κίνηση που ονομάζεται “The Anticapitalists” – που έχει ενώσει ακτιβιστές από πολλές και διαφορετικές καμπάνιες.  Υποστηρίζεται επίσης από την αντιρατσιστική κίνηση που ονομάζεται DurDe (Πες Stop στο ρατσισμό και τον εθνικισμό) που είναι γνωστή για την οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, εδώ και πολλά χρόνια.  
 
Απαιτούμε: Άνοιγμα των συνόρων για τους Σύριους πρόσφυγες και ελεύθερη μετακίνηση όπου επιθυμούν. Βασικά δικαιώματα σε όσους παραμένουν στην Τουρκία -σίτιση, στέγη, μόρφωση και όλα τα άλλα. Προστασία από το κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον τους- ενάντια στις οποίες έχουμε οργανώσει καμπάνιες από το 2014.   
 
Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές του DSIP είναι περήφανοι που ηγούνται της καμπάνιας αλληλεγγύης στους Σύριους της Τουρκίας -γεγονός που έχει τις ρίζες του στην ακριβή ανάλυση των γεγονότων στη Μ. Ανατολή- και είναι διατεθειμένοι να κάνουν πολλά περισσότερα ενάντια στους ρατσιστές και την τούρκικη κυβέρνηση. 
Οζάν Τεκίν, DSIP, Τουρκία