Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Απεργία στις 28 Γενάρη

Στη μάχη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ για τις 28/1. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στην ΕΣΗΕΑ.
 
Στην προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας έχουν μπει οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στο αντικαπιταλιστικό δίκτυο των Financial Crimes στα ΜΜΕ, οι οποίοι από τα μέσα Γενάρη έχουν προτείνει απεργιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προειδοποιητική 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, γενική συνέλευση όλων των Ενώσεων του κλάδου των ΜΜΕ την επόμενη μέρα, κλιμάκωση με τριήμερη απεργία αμέσως μετά και απεργία διαρκείας τις μέρες που θα πηγαίνει για ψήφιση στη βουλή το ασφαλιστικό. 
 
Όπως καταγγέλουν οι FC σε ανακοίνωσή τους, εκτός των γενικότερων περικοπών, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο μεγάλο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο με μοναδικό σκοπό και στόχο την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του, την σιωπηρή συρρίκνωση και μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο μόνο για την υγεία και αποκλειστικά για τους εργοδότες και όσους ελάχιστους εργάζονται με συμβάσεις, εξοστρακίζοντας συνταξιούχους κι άνεργους. Οι επικουρικές μεταφέρονται στο ενιαίο επικουρικό ταμείο και η υγεία στον ΕΟΠΥΥ, ενώ νομιμοποιείται σαν βασική μορφή εργασίας αυτή με το μπλοκάκι και περιθωριοποιούνται έμμεσα οι συλλογικές συμβάσεις, στέλνοντας στον καιάδα τους άνεργους συναδέλφους.
 
“Παζάρια”
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι τα “παζάρια” του υφυπουργού Πετρόπουλου με αρχισυνδικαλιστές των ΜΜΕ (άτυπη συζήτηση τη χαρακτηρίζει το υπουργείο). Σε non paper που διέρρευσε τις τελευταίες μέρες, με την υπογραφή του υφυπουργού, η κυβέρνηση στριμωγμένη από τις κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων προσπαθεί να προλάβει το άπλωμα των αντιδράσεων στον κλάδο των ΜΜΕ, υπόσχόμενη υποτίθεται αλλαγές που θα κάνουν το σφαγείο του ασφαλιστικού πιο “λάιτ”. Οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ πρέπει να επιμείνουν στο δρόμο της απεργιακής σύγκρουσης, μαζί με όλη την εργατική τάξη για την οριστική απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και να μην τσιμπήσουν σε ελιγμούς τέτοιου είδους. 
 
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Μετώπου για την Ανατροπή, της αντικαπιταλιστικής παράταξης στην ΠΟΕΣΥ: “Πολλά από αυτά που τώρα εμφανίζονται από κυβερνητικής πλευράς ως “παραχωρήσεις”, στο τέλος θα απαλειφθούν από το σχέδιο ως αποτέλεσμα (!) των απαιτήσεων της τρόικα. Κατά συνέπεια, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εντάξουν τώρα στο σχέδιο “προτάσεις” και “ιδέες” που μετά θα πεταχτούν στα σκουπίδια. Στην λογική αυτή, Πετρόπουλος και Κατρούγκαλος... προτείνουν μία φόρμουλα για την οποία ισχυρίζονται ότι ναι μεν συνιστά υποχώρηση από τα κεκτημένα του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα πολλά από αυτά διαφυλάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών...  Επειδή πριν μπει στην τελική φάση της “διαπραγμάτευσης” με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κλάδους όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί, το υπουργείο Εργασίας και το Μαξίμου έκριναν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να “σπρώξουν” αυτή τη στιγμή και τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε μία μακράς διάρκειας απεργιακή δράση, στο πλευρό των άλλων κλάδων... Επί της ουσίας, όλα αυτά συνιστούν ένα φτηνό ελιγμό και μια απάτη, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κλάδου και μάλιστα, με την βοήθεια όσων (πολλών…) μέσα από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία θέλουν να γίνουν συνένοχοι στην κατάλυση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος και κεκτημένου... Όσοι μέσα στις διοικήσεις των Ενώσεων δεν θέλουν να γίνουν συνένοχοι αυτής της απάτης και της νέας κλοπής σε βάρος του κλάδου οφείλουν εδώ και τώρα να πουν την αλήθεια. Και αντί για ψευδεπίγραφους διαλόγους, να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να βγουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, μαζί με τους άλλους κλάδους που έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται” (διαβάστε την ολόκληρη πληκτρολογώντας tinyurl.com/ zgx6k4l).