Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Έβρος 23-24 Γενάρη: Μια συγκλονιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Μία συγκλονιστική εκδήλωση έγινε το απόγευμα του Σαββάτο στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξαδρούπολης στα πλαίσια του πανελλαδικού διήμερου στον Έβρο, που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ. Το πλούσιο πάνελ των ομιλητών από Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα έδωσε ένα καταπληκτικό δείγμα της δύναμης του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αναδεικνύοντας την πραγματική ελπίδα που μπορεί να βάλει τέλος στους πνιγμούς των προσφύγων και τους πολέμους: Τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη των εργατών!
 
Εκατοντάδες άτομα –μέλη των αντιπροσωπειών από όλη την Ελλάδα αλλά και κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, γέμισαν από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου τόσο την πλατεία όσο και τον εξώστη του Θεάτρου. Τα πανώ των σωματείων και των συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ήταν αναρτημένα μέσα στο θέατρο έδιναν από την αρχή την εικόνα της δύναμης του αντιρατσιστικού κινήματος να γκρεμίσει τους φράχτες και τα μνημόνια. 
 
Την εκδήλωση συντόνισαν η Ζανέττα Λυσικάτου γιατρός στο Αγλαϊα Κυριακού και η Κική Γιαννάτου μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της τοπικής ΕΛΜΕ στον Έβρο, η οποία υποδέχτηκε θερμά τον κόσμο διαβάζοντας τον χαιρετισμό της ΟΛΜΕ. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μπράιαν Ρίτσαρντσον από το UAF και τo Stand up against Racism της Βρετανίας. Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσιάκαλος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ καθήλωσε με τη συγκλονιστική του ομιλία ξεδιπλώνοντας με γλαφυρό τρόπο το τι σημαίνει αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων που κατάφερε να θρέψει, να ντύσει και να υποδεχτεί 850.000 ανθρώπους κόντρα σε μία αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδήγησε  χιλιάδες ανθρώπους στον πάτο της θάλασσας. Στη συνέχεια ο Εμίρ Σακίρ από την Αντιρατσιστική Πλατφόρμα της Τουρκίας έδωσε την εικόνα της πλήρους σύμπλευσης της κυβέρνησης Ερντογκάν με την πολιτική των πνιγμών. 
 
Συγκλονιστική
Συγκλονιστική ήταν στη συνέχεια η ομιλία της Έφης Λατσούδη από την Πρωτοβουλία «το χωριό του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» της Μυτιλήνης που περιέγραψε πώς οι αλληλέγγυοι της Μυτιλήνης παλεύουν να σώσουν τον κόσμο μπαίνοντας εμπόδιο στην πρακτική επαναπροωθήσεων της Frontex. 
 
Η Φατιμέ Καμπάκ, πρόεδρος του Σωματείου των Υγειονομικών Υπαλλήλων της Τουρκίας κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας καλώντας σε άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αμέσως μετά ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ παρουσίασε τις θέσεις και τις δράσεις των συνδικάτων της Ελλάδας υπέρ των προσφύγων και κάλεσε στα συλλαλητήρια ενάντια στην επίθεση στο Ασφαλιστικό στις 4 του Φλεβάρη και σε στήριξη των αγροτικών μπλόκων. Η Ντίνα Ρέππα εκ μέρους του Συντονισμού για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων ανέδειξε ότι η μάχη στήριξης των προσφύγων και μεταναστών είναι μία μάχη ταξική ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον καπιταλισμό που γεννάει πολέμους ενώ η Τζεμαλί Μιλιαζίμ, Δάσκαλος από την Ξάνθη κάλεσε να «γκρεμίσουμε τους φράχτες και να χτίσουμε γέφυρες για τους λαούς». 
 
Αμέσως μετά ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις και χαιρετισμοί. Το λόγο πήραν ο Κώστας Καταραχιάς πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, η Λία Δαμιανάκη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησής Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή», ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος Άνθρωπος», η Ελεάνα Ιωαννίδου δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΣΕΜ, ο Βλαδίμηρος Στρεβλός από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων, η Ιωάννα Κατλαμούση Φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Γιασάρ Μιράτ, ποιητής από το κίνημα ειρήνης της Τουρκίας  που κάλεσε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να βγάλουν από τις σημαίες τους τα σύμβολα που τους χωρίζουν -το σταυρό και την ημισέληνο- και να υιοθετήσουν τις σημαίες της ελευθερίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης και της εργατιάς. Η αίθουσα σείστηκε από τα συνθήματα «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», ενώ όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους στις διαδηλώσεις της επόμενης μέρας στους Κήπους του Έβρου και στις Καστανιές αλλά και στις 4 Φλεβάρη στην πανεργατική ενάντια στην διάλυση του Ασφαλιστικού.
 
Η Διεθνής μέρα δράσης στις 19 Μάρτη είναι ακόμα πιο σημαντική από όλες τις προηγούμενες λόγω της προσφυγικής κρίσης. Οι κυβερνήσεις αντί να καλωσορίσουν αυτόν τον κόσμο που προσπαθεί να ξεφύγει από το θάνατο, την καταστροφή, τις διώξεις, στήνουν φράχτες για να τους εμποδίσουν και τους πνίγουν. 
 
Μόλις χθες ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας αποκάλεσε τους πρόσφυγες  που έρχονται στην Ευρώπη απειλή. Μία στάση που είναι αντήχηση αυτών που λένε αυτή τη στιγμή οι φασίστες,  
Η κυβέρνηση της Βρετανίας όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση είπε ότι δεν θα δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα. Όταν είδαμε αυτές τις φριχτές φωτογραφίες του Αϊλάν να κείτεται νεκρός στις ακτές της Τουρκίας και μόνο όταν υπήρξε ένα τεράστιο κίνημα κατακραυγής σε όλη τη Βρετανία που εκφράστηκε με κινητοποιήσεις στις κοινότητες των μεταναστών, μέσα στους εργατικούς χώρους, στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να πει ότι θα δεχθεί ένα μικρό αριθμό προσφύγων.
 
Τότε είπαν ότι θα δεχθούν 20.000 πρόσφυγες για τα υπόλοιπα 5 χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει 4.000 πρόσφυγες το χρόνο, τη στιγμή που έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο και τον πόλεμο. Είναι μία απαράδεκτη συμπεριφορά που αφήνει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε άθλιες συνθήκες σαν αυτές που υπάρχουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Καλαί.  
 
Γι' αυτό το λόγο πρεπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να οργανώσουμε μία μεγάλη κινητοποίηση στις 19 Μάρτη, έτσι ώστε να βαδίσουμε εκείνη την ημέρα κατά δεκάδες χιλιάδες ενάντια στο ρατσισμό και σε όλα αυτά τα εγκλήματα. 
Μπράιαν Ρίτσαρτσον,
Stand up Against Racism –United Against Fascism,
Βρετανία
 
 
Στην τελευταία έκθεση της  UNICEF με τίτλο «Εκπαίδευση υπό πυρά» αναφέρεται ότι λόγω των πολέμων στη Μέση ανατολή και τη βόρεια Αφρική 13 εκατομμύρια παιδιά είναι χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, 9.000 σχολεία στις χώρες αυτές δε λειτουργούν και περίπου 700.000 προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο επειδή οι εκπαιδευτικές υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών.
 
Η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ  της χώρας και το σύνολο των εκπαιδευτικών πάντα πρωτοστατούσαν στο αντιπολεμικό κίνημα, στην αλληλεγγύη των λαών για ειρήνη, στην υπεράσπιση των κατατρεγμένων  σε θέματα διακρίσεων ξενοφοβίας και ρατσισμού, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με δράσεις και παρεμβάσεις. 
 
Τοπική κοινωνία
Οι ΕΛΜΕ της χώρας σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ αλλά και την τοπική κοινωνία όλο αυτό το διάστημα εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε δράσεις για την εξασφάλιση κάθε είδους υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων. Παράλληλα οργανώνονται σχετικές συζητήσεις στη σχολική κοινότητα για να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους, τα παιδιά τους μαθητές μας σε θέματα προσφύγων και μεταναστών. Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι αρνητικές διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχουν θέση ούτε στην εκπαίδευση αλλά ούτε στην ελληνική κοινωνία. Στηρίζουμε λοιπόν κάθε κινητοποίηση με όλο το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, κάθε προσπάθεια τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε τη πάλη ούτως ώστε να εδραιωθεί μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγυης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. 
Κική Γιαννάτου
μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ