Η άποψή μας
Η άποψή μας: Διαγραφή του χρέους και ανοιχτά σύνορα είναι η απάντηση στους εκβιασμούς Σένγκεν και “αξιολόγησης”

Έκλεισε ένας χρόνος από τις εκλογές της 25 Γενάρη 2015 και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αξιοποιήσει την επέτειο για να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την κυβέρνησή του να ποδοπατάει όλες τις υποσχέσεις της.


Η βασική δικαιολογία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι συμβιβασμοί που κάνει η κυβέρνηση είναι αναγκαίοι και προσωρινοί, άρα μακροπρόθεσμα οι υποσχέσεις θα τηρηθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίθετο. Με κάθε νέο συμβιβασμό, η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμη πιο βαθιά στο πλέγμα των εκβιασμών από τη μεριά του κεφάλαιου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ισχύει ατόφιο το παλιό σύνθημα του Μάη ’68 ότι «ceder un peu, c’est capituler beaucoup» - «μια μικρή υποχώρηση φέρνει μια μεγάλη συνθηκολόγηση».

Όλη η διαδρομή της χρονιάς που πέρασε το επιβεβαιώνει. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβγαλε από το τραπέζι το αίτημα για διαγραφή του χρέους ελπίζοντας σε μια λογική διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Αυτό που εισέπραξε ήταν η κλιμάκωση των εκβιασμών με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή του τρίτου μνημόνιου.

Και βέβαια η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε να κατεβάσει ένα Ασφαλιστικό-σφαγείο ελπίζοντας ότι έτσι θα κλείσει γρήγορα την «αξιολόγηση» και θα μπει στη διαπραγμάτευση για «ρύθμιση» του χρέους. Τώρα αποδεικνύεται ότι οι «εταίροι» βάζουν κι άλλο προαπαιτούμενο: τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες.

“Eξορία της Ευρώπης”
Ένα άρθρο του Γεδεών Ραχμάν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Τρίτης 26 Γενάρη έβγαλε το σχέδιο στην επιφάνεια. Η πρόταση έχει ως εξής: «Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της ΕΕ, διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της ΕΕ και θα γυρίζουν στη Συρία, ή από όπου αλλού διαφεύγουν, όταν αποκατασταθεί η ειρήνη».


Σύμφωνα με το in.gr, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής». Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Βέλγος συνάδελφός του πρότεινε τη δημιουργία στρατόπεδων συγκέντρωσης επίσημα στη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό στην Ολλανδία τη Δευτέρα. Και βέβαια ο Μουζάλας δεν θεωρεί εξωφρενικό το να γίνει η Τουρκία «φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» αφού αυτός και ο Τσίπρας πρότειναν αυτό το σχέδιο στην Μέρκελ και τον Ερντογάν.


Η απάντηση σε αυτά τα όντως εξωφρενικά σχέδια δεν θα έρθει από τους υπουργούς του Τσίπρα. Θα έρθει από το κίνημα που βρίσκεται στους δρόμους ενάντια και στο Ασφαλιστικό και στους Φράχτες και σε όλο το μνημονιακό πακέτο της ΕΕ.


Το Σαββατοκύριακο διαδηλώσαμε μαζικά στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα, στους Κήπους και στις Καστανιές του Έβρου ενάντια στο σφαγείο των προσφύγων. Τετάρτη και Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στα καράβια, στα ΜΜΕ και στους Δήμους ενάντια στο σφαγείο των συντάξεων, ενώ την άλλη βδομάδα πάμε για Πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Και ξεκινάμε την καμπάνια για την πανευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 19 Μάρτη.


Η εργατική διέξοδος βρίσκεται στην προοπτική να ενώσουμε το απεργιακό και το αντιρατσιστικό κίνημα και να βάλουμε στην κοινή σημαία μας το αντικαπιταλιστικό αίτημα για μονομερή και οριστική διαγραφή του χρέους. Δεν θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε Καιάδα των συνταξιούχων και των προσφύγων για χάρη των τραπεζιτών. Προτιμάμε να ρίξουμε το χρέος στη θάλασσα και να σώσουμε τα προσφυγόπουλα που πνίγονται στο Αιγαίο.