Εργατικό κίνημα
Αγρότες: Πυκνώνουν τα μπλόκα

Η ΚΕΕΡΦΑ συμπαραστέκεται στα μπλόκα των αγροτών και τα μπλόκα άνοιγαν για να περάσουν τα πούλμαν που ανέβαιναν στον Έβρο (Φωτό, Ιάννης Δελατόλας)

Μέχρι στιγμής πολλές χιλιάδες είναι τα τρακτέρ στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα από τη Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη και από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο.
 
Στη βόρεια Ελλάδα σχεδόν κάθε σημαντικός κόμβος έχει παρουσία αγροτικών δυνάμεων που είναι σε θέση πραγματικά να παραλύσουν κάθε κίνηση. 
 
Ακόμα μια φορά βρισκόμαστε εδώ στα μπλόκα. Την αγροτιά δεν έχουν χτυπήσει απλά, την έχουν αφανίσει. Η φορολογία είναι πολύ βαριά, ενώ έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής. Έχουμε κάποια πάγια αιτήματα έχουμε και κάποια καινούργια που αφορούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αν δεν δοθεί λύση δεν θα φύγουμε σύντομα από τα μπλόκα, θα διαδηλώσουμε με άλλες κοινωνικές ομάδες, με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που έχουν και αυτοί θα προβλήματα τους» δήλωσε στην Ε.Α. ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «η ενότητα» του δήμου Τοπείρου το Σάββατο 23/1 στο μπλόκο στην γέφυρα του ποταμού Νέστου όπου τα πούλμαν της ΚΕΕΡΦΑ συναντήθηκαν με τα αγροτικά μπλόκα. 
 
Στην Κρήτη, οι αγρότες έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να γενικευτεί για να φτάσουμε στην ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Η Γενική Απεργία στις 4/2 αποτελεί ευκαιρία που μπορεί να γίνει ημερομηνία σταθμός με ένα πλατύ εργατικό αγροτικό μέτωπο που θα ορθώνει το ανάστημα του ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και θα διεκδικεί οι δικές του ανάγκες να ιεραρχηθούν ως σημαντικότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών και των «εταίρων».
 
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καλεί σε πραγματικά μπλόκα αγώνα, σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και τους φτωχομεσαίους αγρότες σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ».
 
Όσο πληθαίνουν τα σημεία στα οποία στήνονται αγροτικά μπλόκα και όσο οι γραμμές των αγροτών πυκνώνουν τόσο ξεδιπλώνεται και η προπαγάνδα εναντίον τους. Γνωστή η συνταγή της λασπολογίας, «αυτοί είναι προνομιούχοι» κλπ. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την «εξέγερση της γραβάτας» όπως αποκάλεσαν τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων, τώρα έχουμε τα «μπλόκα της πρέφας» όπως υποτιμητικά αποκαλούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Σύμφωνα με αυτήν την προπαγάνδα, οι αγρότες είναι απλά πλούσιοι αργόσχολοι που εισπράττουν τις επιδοτήσεις και τεμπελιάζουν στα καφενεία χωρίς να παράγουν. 
 
Αν στην Ελλάδα υπήρχαν τόσοι πλούσιοι αγρότες όσοι αυτοί που είναι στα μπλόκα μάλλον η οικονομία δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ψέματα έχουν στόχο από τη μια να περιορίσουν τη δυναμική των κινητοποιήσεων και από την άλλη να αποτρέψουν τη σύνδεση των αγροτών με την εργατική τάξη και το κίνημα της. 
 
Δύναμη
Η κυβέρνηση ξέρει ότι αν ο κόσμος που αντιστέκεται στην εφαρμογή του μνημονίου ενωθεί, είτε πρόκειται για την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για την αντίσταση στο ασφαλιστικό, είτε για την αντίσταση στην αύξηση της φορολογίας, έχει τη δύναμη να σταματήσει την επίθεση.
 
Το επιχείρημα ότι οι αγρότες είναι υποκινούμενοι από τη δεξιά για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της αριστεράς είναι ακόμα πιο γελοίο αλλά και επικίνδυνο. Είναι υποκινούμενοι, όσο ήταν όταν η ΝΔ κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινούσε τις απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις όσο ήταν αντιπολίτευση. 
 
Οι αγρότες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους γιατί έρχονται αντιμέτωποι με τη μνημονιακή βαρβαρότητα. Η πολιτική που για να δικαιολογήσει τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει καιροσκοπικά τα μπλόκα με τη δεξιά είναι άκρως επικίνδυνη γιατί έτσι κινδυνεύει να χαρίσει τους αγρότες στον Μητσοτάκη και ακόμα δεξιότερα. Η μόνη απάντηση είναι ο κοινός αγώνας των εργατών και των φτωχών αγροτών ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια.