Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Θήβα: Οι εργάτες γης βγήκαν στους δρόμους

Θήβα, 12/6

Σε συγκέντρωση καταγγελίας των άθλιων συνθηκών εργασίας στα χωράφια της Βοιωτίας κατέληξε η διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 12/6 στη Θήβα εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης. Aφορμή ήταν ο τραυματισμός τουλάχιστον 30 εργατών την Παρασκευή 10/6 όταν ο μεγαλοαγρότης Βενιζέλος, χωρίς να γνοιαστεί για τις ανθρώπινες ζωές, φόρτωσε σε καρότσα τους Πακιστανούς εργάτες γης για να συλλέξουν κρεμμύδια. Λίγο αργότερα το αυτοκίνητο ανατράπηκε σε αρδευτικό κανάλι. Πάνω από 15 ήταν σοβαρά τραυματισμένοι. 
 
“Ήταν 8.30 το πρωί όταν ήρθε το αφεντικό, έβαλε 10 άτομα στην καρότσα και άλλα 20 σε μια καρότσα-τρέιλερ. Οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα. Εμείς φωνάζαμε να σταματήσει. Σε μια στροφή δεν μπόρεσε να σταματήσει το αυτοκίνητο και πέσαμε όλοι μέσα στο κανάλι με το νερό για πότισμα”, θα πει μιλώντας στην Ε.Α. ο Καμράν Ζάχεντ ένας από τους ελαφρότερα τραυματισμένους που βρέθηκε στη συγκέντρωση. “Όλοι όσοι ήμασταν στο φορτηγό τραυματιστήκαμε. 12-13 παιδιά ήταν πολύ τραυματισμένα. Μετά από τις πρώτες βοήθειες στη Θήβα τους πήγανε σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα με σπασμένα κεφάλια, σαγόνια, λεκάνες, πλευρά, πόδια και χέρια”. 
 
“Πήγαμε στο νοσοκομείο. Αλλά μετά ήρθε η αστυνομία και μας πήρε όσους μπορούσαμε να περπατήσουμε και μας πήγανε στο αστυνομικό τμήμα και μας κράτησαν μέχρι το βράδυ γιατί δεν είχαμε χαρτιά, σαν παράνομους. Αντί να πιάσουν το αφεντικό, πιάσανε τα παιδιά”, εξήγησε ο Ασμάντ που είχε δεμένο το χέρι και την ωμοπλάτη του. “Ενας Πακιστανός που δούλευε σε κοντινό χωράφι και ήρθε να μας βοηθήσει, όταν ήρθε η αστυνομία τον συνέλαβε γιατί δεν είχε χαρτιά και είναι ακόμα κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα”, θα πει ο Ομάρ Φαρούχ επίσης χτυπημένος στον ώμο.
 
Στην συγκέντρωση που καλούσε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και η ΚΕΕΡΦΑ, εκτός από τους εκατοντάδες Πακιστανούς εργάτες γης, πήραν μέρος και πολλοί ντόπιοι μέλη του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, αντιφασίστες από το Στέκι “Σφήνα” ενώ πολύ ζεστή ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής που έβγαιναν στα μπαλκόνια χειροκροτώντας και επιδοκιμάζοντας την κινητοποίηση.
 
Συνθήματα
“Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι” και “Θέλουμε χαρτιά”, ήταν τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν σε όλη την πορεία από την πλατεία Αγ.Θεοδώρων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 
“Θέλουμε να καταγγείλουμε το ρατσισμό της αστυνομίας που αντί να συλλάβει το αφεντικό συνέλαβε τους εργάτες. Ζητάμε δικαιώματα για τους εργάτες γης. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό”, τόνισε ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ.
 
“Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεροκάματα δύο και 5 ευρώ για δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι εργάτες έχουν δικαιώματα και θα τα διεκδικήσουμε. Ζητάμε από το Εργατικό Κέντρο της Θήβας από τα τοπικά συνδικάτα να μπουν μπροστά. Ζητάμε να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και να είναι όλοι γραμμένοι στα συνδικάτα. Όσοι παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια που διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργατών της Θήβας”, τόνισε μιλώντας στην συγκέντρωση ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. 
 
“Θα ήθελα να καλωσορίσω αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που Πακιστανοί εργάτες πέφτουν θύματα της σκληρής εκμετάλλευσης. Όμως πρέπει να ξέρετε πως δεν είσαστε μόνοι σας, είμαστε πολλοί εδώ στην Θήβα που στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί”, τόνισε ο Γιώργος Αποστολόπουλος από την Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας.