10 Φλεβάρη: Συμβασιούχοι-μόνιμοι ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ολοι μαζί στην απεργία!

Στα πλαίσια της οργάνωσης της συμμετοχής στην απεργία διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εργαζομένων των ΟΤΑ, μόνιμων και συμβασιούχων, από τους Δήμους Αθήνας, Κορυδαλλού, Αγίας Παρασκευής και Αιγάλεω. «Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε, θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους ενωμένοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει καμία απόλυση» αναφέρει η ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας που μοιράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια σειρά από δήμους του Λεκανοπεδίου και συνεχίζει:

«Θα είναι το επόμενο βήμα μετά την μαζική κινητοποίηση στις 20 Γενάρη όπου 3.000 συμβασιούχοι διαδήλωσαν έξω από τον Άρειο Πάγο απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, κάνοντας ξεκάθαρο, ότι σκοπεύουν να αγωνιστούν μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους ενάντια στον Καλλικράτη και το Μνημόνιο, που θέλουν την διάλυση των υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους που συνοδεύουν τις απολύσεις.

Ποιος θα κερδίσει αν φύγουν οι συμβασιούχοι; Σίγουρα όχι οι δημότες και οι πόλεις. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κάθε 5 δημόσιοι υπάλληλοι που θα φεύγουν θα προσλαμβάνεται ένας. Σίγουρα όχι οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα πέσει όλο το βάρος στις δικές τους πλάτες. Μείωση μισθών, αύξηση της παραγωγικότητας και ιδιωτικοποιήσεις αυτό θέλει η κυβέρνηση, αυτό προστάζει το μνημόνιο και η τρόικα…

Σε κάθε σωματείο, και είναι πολλά, που έχουν αρχίσει να φεύγουν συμβασιούχοι η απάντηση πρέπει να είναι απεργία για να μην φύγει κανείς, αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Αλλά και συντονισμός σωματείων και εργαζόμενων από διάφορους δήμους που θέλουν να οργανώσουν ότι θα υποχρεώσουν τις ηγεσίες να συντονίσουν τον αγώνα για να μην φύγει κανείς για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στους δήμους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτάσεις δράσης

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί και το τελευταίο τεύχος της «Σκουπιδιάρας» με κείμενα και προτάσεις δράσης για τον αγώνα των συμβασιούχων. «Εργάζομαι στο Δήμο Αιγάλεω περίπου πέντε χρόνια με σύμβαση έργου. Το ωράριό μου είναι 7.30 με 15.00. Πληρώνω ΤΕΒΕ άρα καλύπτω μόνη μου την ασφάλειά μου και τόσα χρόνια δεν δικαιούμαι άδεια, επίδομα και δώρα.. Δεν είμαστε περιστασιακά στο Δήμο αλλά καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άλλοι πέντε, άλλοι έξι, άλλοι εννιά συνεχόμενα έτη» γράφει η Νίκη Λάνη, εργαζόμενη στο Δήμο Αιγάλεω.

«Τη Δευτέρα 31 Γενάρη, 300 περίπου συμβασιούχοι του δήμου Θεσ/νικης συγκεντρώθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου απαίτησαν και πήραν την απόφαση για πάγιες και διαρκείς ανάγκες» γράφει ο Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στη Βοήθεια στο Σπίτι στο Δήμο αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης. «Ας καταλάβουν οι κ.κ. δικαστές, βουλευτές και κυβέρνηση αλλά και τα κοράκια που ετοιμάζονται για ‘μεγάλο φαγοπότι’ ότι δε θα τους αφήσουμε. Δε θα σταματήσουμε τους αγώνες μας, θα τους δυναμώσουμε».

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετατρέποντας την απεργία στις 10 Φλεβάρη σε 24ωρη και για τους μόνιμους και αποφασίζοντας βήματα απεργιακής κλιμάκωσης για τη συνέχεια. Με απεργίες και καταλήψεις να σώσουμε τις δουλειές, να σταματήσουμε τον Καλλικράτη.

• Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου η ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησε σε τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία του ΤΥΔΚΥ πραγματοποιώντας μαζί με τους εργαζόμενους του ταμείου συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΤΥΔΚΥ στην Οδο Ηπείρου. Η ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρά στην υποβάθμιση των παροχών υγείας, τη διάλυση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και γενικά την κατάργηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων στην αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο Νόμου για τον ΕΟΠΥΥ που πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή.