Συντονισμός από τα κάτω για να νικήσουμε

Τον τόνο αυτή την εβδομάδα δίνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Η κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους Ιατρικούς Συλλόγους έχει μετατραπεί σε κέντρο οργάνωσης ενός πανιατρικού αγώνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Λοβέρδου που έχει στόχο να καταργήσει τη δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή της. Την Τετάρτη 9/2 γιατροί από όλη την Ελλάδα, που έχουν μετατρέψει την απεργία σε διαρκείας, ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας και θα πλημμυρίσει το Σύνταγμα. Την ίδια ημέρα οι οδηγοί της ΕΘΕΛ που συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τις συγκοινωνίες καλούν σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Ομόνοια, με προοπτική να ενωθούν με τους γιατρούς. Στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση των γιατρών αποφάσισε και η ΟΛΜΕ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η τρίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 10 Φλεβάρη έχει μετατραπεί σε 24ωρη από τα κάτω. Η ΠΟΕ ΟΤΑ κάτω από την πίεση των πρωτοβουλιών που παίρνουν οι Συμβασιούχοι αναγκάστηκε την ίδια ημέρα να κηρύξει 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στα γραφεία της και πορεία στη Βουλή. Ξεσηκωμένοι όμως είναι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στην Ιντρακόμ στις 1 και 2 Φλεβάρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη στις 9 και 10 Φλεβάρη απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και καμία περικοπή στους μισθούς.

Ούτως ή άλλως η επίθεση σε εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια. Οπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της “το γεγονός ότι θα διατεθούν 2,7 δις. ευρώ λιγότερα για το νέο μισθολόγιο από αυτά που διατέθηκαν το 2009, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα μισθολόγιο που θα καταδικάσει στη φτώχεια το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων”. Νέες επιθέσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση και στα ασφαλιστικά ταμεία: “Η επικουρική ασφάλιση και τα επικουρικά ταμεία, γίνονται και πάλι στόχος. Κυβέρνηση και Τρόικα επεξεργάζονται νέες αντι-ασφαλιστικές παρεμβάσεις. Μετά την επίθεση στις κύριες συντάξεις, υλοποιείται σχέδιο για την περικοπή των δικαιωμάτων μας στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης” συμπληρώνει η ΑΔΕΔΥ.

Πανεργατική

Η πανεργατική απεργία που αναγκάστηκαν κάτω από αυτή την πίεση να κηρύξουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 23 Φλεβάρη, μπορεί να ενώσει όλα αυτά τα κομμάτια που δίνουν την μάχη για να μην περάσουν οι αντιδραστικές επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ηδη οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ αποφάσισαν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, να μετατρέψουν της 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη σε 48ωρη απεργία στις 22-23 Φλεβάρη ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, τις συγχωνεύσεις και τις νέες περικοπές στους μισθούς που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Ενώ αμέσως μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ στη συνέλευση προέδρων για 48ωρη απεργία, την ίδια απόφαση πήρε και η ΔΟΕ μετατρέποντας την 48ωρη απεργία σε πανεκπαιδευτική.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι τις 23/2, οι εργαζόμενοι που με τη δική τους πίεση ανάγκασαν την συνδικαλιστική γραφειοκρατία να ξαναπιάσει το νήμα των πανεργατικών της περασμένης χρονιάς, χρειάζεται να πάρουν την οργάνωση της απεργίας στα χέρια τους. Οργανώνοντας μαζικές συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε κάθε χώρο, υιοθετώντας την απόφαση των εκπαιδευτικών για 48ωρη απεργία, μπορούμε να μετατρέψουμε τις 23/2 σε έναν νέο πανεργατικό ξεσηκωμό και σε μία πανεργατική σταθμό που θα δώσει ώθηση για μία κοινή πανεργατική κλιμάκωση διαρκείας, ενώνοντας κάθε κομμάτι που παλεύει από τα σχολεία μέχρι τα εργοστάσια, ενάντια στις επιθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης.