ΕΠΑΣΣ στα Χανιά

Το βάθεμα της κρίσης η αύξηση της έντασης των επιθέσεων της αστικής τάξης, αλλά και η ένταση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αποτέλεσαν το κεντρικό μοτίβο της συζήτησης που έγινε. Η διαπίστωση ότι η ποιότητα της εργατικής αντίστασης βαθαίνει ήρθε στη συζήτηση μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις και παρατηρήσεις. Το πέρασμα από τις 24ωρες πανεργατικές απεργίες στις απεργίες διαρκείας, η ανάγκη ενός προγράμματος ξεπεράσματος της κρίσης από την σκοπιά του εργατικού κινήματος κόντρα με τις κυρίαρχες επιλογές άνοιξαν στη συζήτηση. Οι μάχες των εργαζομένων στους Δήμους ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα των παιδικών σταθμών, η μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα των σχολείων, η μάχη των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και τις συγκοινωνίες, αλλά και οι μάχες ενάντια στο ρατσισμό και το διαχωρισμό της εργατικής τάξης σε ντόπιους και μετανάστες ήρθαν ως παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή.

Ανοίχτηκαν ζητήματα όπως της αλληλεγγύης του ενός κλάδου με τον άλλο και της ανάγκης ενημέρωσης της βάσης. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη οργάνωσης των αγώνων από τα κάτω, του συντονισμού και του ξεπεράσματος των εμποδίων που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Στο τέλος της συζήτησης σχηματίστηκε μια πρώτη επιτροπή εργαζομένων, για να οργανώσει τα επόμενα βήματα της ΕΠΑΣΣ τοπικά. Η καμπάνια για αλληλεγγύη στην απεργία των συγκοινωνιών, η οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 23 του Φλεβάρη και η προσπάθεια παρέμβασης στο συνέδριο του τοπικού εργατικού κέντρου θα είναι τα πρώτα βήματα που θα γίνουν από τη μεριά μας.

Μανώλης Παπουτσάκης