Αίγυπτος - Μια εκρηκτική βδομάδα

Ο στρατός χρησιμοποίησε την «ευκαιρία» για να καλέσει τον κόσμο να γυρίσει σπίτι του, αφού «πλέον τα αιτήματα έχουν εισακουστεί». Οι επιθέσεις των τραμπούκων, όμως, λειτούργησαν ανάποδα. Ακόμη περισσότερος κόσμος κατέβηκε στην πλατεία, στήθηκαν οργανωμένα οδοφράγματα, οργανώθηκαν επιτροπές περιφρούρησης και άμυνας και τελικά μετά από μάχες δύο τριών ημερών η περιοχή καθάρισε από τα σκουπίδια του καθεστώτος. Μεταδόθηκαν εικόνες ακόμη και από πρόχειρα «κρατητήρια» που έχουν φτιάξει οι διαδηλωτές όπου κρατούν τους αφοπλισμένους χαφιέδες. Οι νεκροί ωστόσο ίσως να έχουν φτάσει τους 200 και οι τραυματίες είναι αρκετές χιλιάδες.

Πανηγύρι

Η Παρασκευή ξαναμετατράπηκε σε ένα μεγάλο πανηγύρι. Ομάδες Χριστιανών διαδηλωτών έφτιαξαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη διαδήλωση την ώρα που κάποιοι από τους διαδηλωτές, έκαναν μουσουλμανική προσευχή. Ηταν μια δυνατή απάντηση σε όσους ήθελαν να χρωματίσουν «ισλαμικό» το κίνημα. Αυτοί που πραγματικά «προσκύνησαν» όμως ήταν διάφορα πρώην και νυν μεγαλοστελέχη του καθεστώτος που αναγκάστηκαν να περάσουν από την πλατεία για να «χαιρετίσουν», όπως ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και ο Υπουργός Άμυνας, Χουσεΐν Ταντάουϊ. Ο νέος πρωθυπουργός που διόρισε ο Μουμπάρακ είχε αναγκαστεί να ζητήσει τηλεοπτικά συγνώμη για τις επιθέσεις τραμπούκων που δέχτηκαν οι διαδηλωτές και υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δέχτηκε τελικά να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με άλλα «κόμματα» που δεν είναι παρά μαριονέτες του Μουμπάρακ. Η πίεση του κινήματος δεν την άφησε να κάνει παραχωρήσεις, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις της. Είναι φανερό ότι το καθεστώς έχει βάλει μπρος διαδικασία μετάβασης, με τρόπο ώστε να κρατήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κεκτημένα. Το ζήτημα είναι αν το κίνημα στους δρόμους θα προχωρήσει γρηγορότερα προς τα μπρος από όσο ο Μουμπάρακ κάνει προς τα πίσω.