Άσυλο στους πρόσφυγες

Με τέτοιες αστείες τεχνικές δικαιολογίες απάντησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αντιπροσωπεία των Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων Πολιτικών Προσφύγων που βρέθηκε την Παρασκευή 11/2 στο Υπουργείο. Η συνάντηση που έγινε με την παρουσία και του Δημοτικού Σύμβουλου Αθήνας και συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Πέτρου Κωνσταντίνου και του Σπύρου Κουλούρη, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι επιτροπές των Πολιτικών Προσφύγων. 

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε ως άμεση απάντηση στην επ' αόριστον αναβολή της λειτουργίας των Επιτροπών Ασύλου τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Υπουργούς Χ. Παπουτσής. Οι πρώτοι 6 Αφγανοί (μεταξύ αυτών και 2 απεργοί πείνας) είχαν καλεστεί σε συνέντευξη την Πέμπτη 9/2 αλλά τους ανακοινώθηκε πως τελικά αναβάλεται η λειτουργία των επιτροπών και μάλιστα χωρίς χρονοδιάγραμμα επανέναρξης.

«Τρεις εβδομάδες πάνε από την ανακοίνωση του υπουργού για τις Επιτροπές Ασύλου και ούτε ένας πρόσφυγας δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας με την κάρτα ασύλου. Από τις 509 αιτήσεις που -όπως μας ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι- κατατέθηκαν ως τώρα, οι 470 απορρίφθηκαν, οι 38 είχαν θετική εισήγηση για τις Β'βάθμιες επιτροπές, αλλά οι πρώτοι 6 που καλέστηκαν θα ξανακαλεστούν όταν βρεθούν εργαζόμενοι και όταν ο υπουργός υπογράψει κάποιον κανονισμό λειτουργίας. Αυτά είναι κοροϊδίες. Έχουμε απεργούς πείνας στην 47η μέρα. Θέλουν να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου στην συγκέντρωση των προσφύγων και των αλληλέγγυων που πραγματοποιήθηκε στην γωνία Κατεχάκη και Μεσογείων αφού για άλλη μια φορά η αστυνομία κύκλωσε τους πρόσφυγες με διμοιρίες ΜΑΤ.

«Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, για νομιμοποίηση, για άσυλο, για ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Δίπλα δίπλα, μετανάστες και ντόπιοι εργαζόμενοι παλεύουμε μαζί ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να μας εξαθλιώσουν», τόνισε ο Σπύρος Κουλούρης, μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ μετά την συνάντηση στο Υπουργείο. «Οι δικαιολογίες των στελεχών του Υπουργείου είναι αστείες. Είναι εμφανές πως χρησιμοποιούν κάθε δυνατή δικαιολογία για να κωλυσιεργήσουν. Είναι οι απαράδεκτες πολιτικές της κυβέρνησης που ευθύνονται για αυτά τα ψευτοπροβλήματα που παρουσιάζονται. Η αναβολή είναι κεντρική πολιτική απόφαση».