Τα προβλήματα του «ιστορικού κέντρου» σύμφωνα με τον Βούγια. «Πόρισμα» ρατσιστικής σκούπας

Οι «προτάσεις» του πορίσματος έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο: τους φτωχούς συνολικότερα και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ειδικότερα. Πρόκειται για προτάσεις με ξεκάθαρα ταξικό και ρατσιστικό χαρακτήρα που θέλει να μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο κερδοσκοπίας των κατασκευαστικών εταιριών, των τραπεζιτών, των αρπακτικών των ακινήτων και της οικοδομής και των συμφερόντων της νύχτας.

Το «παρεμπόριο»

Το πρώτο πράγμα που προκαλεί εντύπωση στο πόρισμα είναι η ιεράρχηση των «προβλημάτων» του κέντρου της Αθήνας: Εν αρχή ην το «παρεμπόριο»... Για το βούλιαγμα της αγοράς στο κέντρο της Αθήνας-και συνολικότερα-δεν είναι υπεύθυνη η οικονομική κρίση, ούτε το πρωτοφανές πετσόκομμα των μισθών του Σταθεροποιητικού Προγράμματος, ούτε οι τιμές των προϊόντων που απογειώνονται, ούτε η αύξηση της φορολογίας. Για τους συντάκτες του πορίσματος, αυτό που φταίει είναι ο «σημαντικός αριθμός αλλοδαπών που δραστηριοποιείται στο παρεμπόριο». 

Αν φυσικά, οι συντάκτες του νομοσχεδίου έκαναν τον κόπο να ρωτήσουν τους ανέργους και τους συνταξιούχους της Αθήνας, θα έπαιρναν ακριβώς τις αντίθετες απαντήσεις - ότι ευτυχώς που υπάρχει και το παρεμπόριο για να μπορεί ο κόσμος που επιβιώνει με 400 ευρώ το μήνα να τα βγάλει πέρα. Αλλά δυστυχώς, οι μόνοι που φαίνεται να έχει πάρει σοβαρά υπόψη το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, είναι οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι του ΛΑΟΣ: Οι κάθε λογής Μίχαλοι και οι αντιδραστικές «επιτροπές εμπόρων» που για την κατάρρευση της αγοράς στοχοποιούν τη μια τους λιμενεργάτες, την άλλη τους ναυτεργάτες, μετά τους διαδηλωτές «που κλείνουν τους δρόμους» και τέλος τους «αλλοδαπούς μικροπωλητές» που «κλείνουν τα πεζοδρόμια». 

Το ζήτημα του παρεμπορίου δεν είναι «μόνο» ζήτημα καταστολής, αναφέρεται στο πόρισμα - έτσι, για να μας θυμίζει ότι είναι «κυρίως» ζήτημα καταστολής. Προτείνεται λοιπόν, να παραχωρείται σε κάποιους μικροπωλητές μια νέα άδεια εργασίας για αυτοαπασχολούμενο μικροπωλητή, με ρητή δέσμευση ότι όποιος την έχει δεν θα είναι νόμιμος, αλλά θα αναγκάζεται να πληρώνει Εφορία και ΙΚΑ χωρίς παραπάνω απαιτήσεις! Προτείνεται μάλιστα τα κατασχόμενα προϊόντα να δίνονται «σε καταγεγραμμένους απόρους προς πώληση εν είδη προνοιακής πολιτικής»! Αυτό θα πει «πρόνοια»...

Οι «παράνομοι»

Μετά το «παρεμπόριο» σειρά στην ατζέντα του υπουργείου έχουν οι «παράνομοι» μετανάστες και οι πρόσφυγες. Το πόρισμα αναφέρεται διεξοδικά στο γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν κάρτα αιτούντος ασύλου ή έγγραφο διοικητικής απέλασης εντός ενός μήνα, αλλά «η επιστροφή τους στη χώρα διαμονής είναι πρακτικά ή νομικά ανέφικτη» λόγω «εσωτερικών προβλημάτων» («εσωτερικών προβλημάτων», όχι βέβαια, λόγω πόλεμων, δικτατοριών που συνεπάγονται το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα) - και τι προτείνει; 

Πρώτον την «καταγραφή των αλλοδαπών της περιοχής». Και αμέσως μετά την ...»ενίσχυση του μηχανισμού απέλασης με σύναψη διμερών συμφωνιών»! Και όλα αυτά στη χώρα που έχει τα πρωτεία στην απόρριψη αιτήσεων ασύλου - το 2008 το ελληνικό κράτος απέρριψε το 98,2% των αιτήσεων ασύλου που έγιναν. Αν για τους Εβραίους της ναζιστικής Γερμανίας του ´30 το μοτίβο ήταν «καταγραφή» και «στρατόπεδο συγκέντρωσης», για τους πρόσφυγες της Ελλάδας του 2010 το μοτίβο είναι «καταγραφή» και μετά «απέλαση». 

Και συνεχίζει, σε ένα γκαιμπελικού τύπου ρατσιστικό παραλήρημα, το πόρισμα του Βούγια: Τα κτήρια που μένουν οι «αλλοδαποί» «συνιστούν απειλή κατά της δημόσιας υγείας» και «εστίες μόλυνσης». «Η εγκατάσταση πλήθους αλλοδαπών επιφέρει απαξίωση της περιουσίας των λοιπών ιδιοκτητών διαμερισμάτων, αλλά και της περιοχής γενικότερα»!

Οι λύσεις που προωθούνται στο πόρισμα είναι οι «εκκενώσεις» κτηρίων, σαν και αυτές που πέταξαν στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες Σομαλών προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι - συνοδευόμενες από την εξής πρόταση παραλογισμό: Το κράτος θα καλεί τους δίχως χαρτιά να καταγγέλουν στις αρχές τους έλληνες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν παράνομα τους χώρους που διαμένουν - για να πάρουν μετά σειρά για «καταγραφή», «φιλοξενία» σε «κέντρα κράτησης» και απέλαση! 

Οι άστεγοι

Για τους αστέγους της Αθήνας προτάσσονται η «καταγραφή του αριθμού και του ψυχοκοινωνικού προφίλ του αστέγου» καθώς και να οριστεί «νομικά το προφίλ του αστέγου». Εν ολίγοις, ότι το θέμα των αστέγων είναι καταρχήν «ψυχοκοινωνικό» και «νομικό»! Προτείνεται επίσης, η «αποκέντρωση» των χώρων συσσιτίου του Δήμου Αθηναίων από τη Σοφοκλέους σε άλλες περιοχές του δήμου. Η λογική είναι ανατριχιαστικά απλή, «αν μεταφερθεί το φαϊ, θα μεταφερθούν και οι πεινασμένοι». Η οδός Σοφοκλέους θα μπορέσει επιτέλους να «αναβαθμιστεί» ξανά στο νέο χρηματιστήριο «αξιών» της κυβέρνησης, του δήμαρχου Κακλαμάνη, του Βούγια και του Χρυσοχοϊδη. 

Σε αυτήν την «αποκέντρωση» θεωρείται στο πόρισμα «εξαιρετικά σημαντική» η συμμετοχή της εκκλησίας «για να μπορεί να συγκρατήσει αντιδράσεις πολιτών που δεν επιθυμούν τη σίτιση των αστέγων στη γειτονιά τους»! Εδώ έχουμε μια πλήρη αντιστροφή της εικόνας: Οι κάτοικοι της Αθήνας παρουσιάζονται σαν «αιμοδιψείς» που θέλουν τους αστέγους να πεθάνουν από την πείνα, ως «πολίτες» της Αθήνας φωτογραφίζονται ξανά οι ρατσιστικές και οργανωμένες από το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή «επιτροπές πολιτών» στυλ Αγ. Παντελεήμονα που με τις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ δρουν επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα στις γειτονιές της Αθήνας.

Οσο αφορά την επαγγελματική επανένταξη των αστέγων το πόρισμα προτείνει το μοντέλο «one euro job», όπου οι ενταγμένοι στην πρόνοια άστεγοι θα μπορούν να δουλεύουν σαν οδοκαθαριστές στους δήμους για ένα-δύο ευρώ την ώρα! Υποτίθεται, ότι θα είναι συμπληρωματικά στο επίδομα πρόνοιας, που «θα» παίρνουν, (όχι φυσικά για παραπάνω από ένα χρόνο) - στην ουσία θα δουλεύουν τσάμπα. 

Οι τοξικομανείς

Στο ίδιο στυλ «αποκέντρωσης» και συγχωνεύσεων υπηρεσιών κινείται και η πολιτική για τα ναρκωτικά, όπου προτείνεται η μεταφορά των μονάδων συντήρησης του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, ενώ για τις άμεσες ανάγκες προτείνεται να παραχωρηθούν τρεις χώροι 50 τμ σαν Σταθμοί Αμεσης Πρόσβασης για 2.500 τοξικομανείς! (Βέβαια, πάντα έξω από το «Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο»). Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι αντί να προτείνεται αποποινικοποίηση της χρήσης και του μικρο-εμπορίου που γεμίζει κρατητήρια και φυλακές, συνεχίζεται η κατασταλτική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών - με την ΕΛ.ΑΣ να συνεργάζεται όμως πλέον με ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ.

Ολη αυτή η επίθεση στους φτωχούς, τους μετανάστες, τους τοξικομανείς συνοδεύεται από αλλαγές στη «χρήση γης» για διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας για να διευκολύνει τους επίδοξους «επενδυτές». 

Στη σελ. 11, το πόρισμα με κραυγαλέο τρόπο, προτείνει ρητά «πολιτικές αξίας γης που να ευνοούν τις νέες οικογένειες και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», δηλαδή πολιτικές που θα εκδιώξουν τα χαμηλά και φτωχά κοινωνικά στρώματα από το κέντρο της Αθήνας. Ο, τι δηλαδή έγινε στο Γκάζι, όπου αφού εκδιώχθηκαν οι κάτοικοί του - στην πλειοψηφία τους τούρκοι από την μειονότητα που ζούσαν στην Αθήνα - το πάλαι-ποτέ Γκαζοχώρι παραδόθηκε βορά στους εργολάβους, των ιδιοκτητών μεγάλων κέντρων διασκέδασης με τις τιμές και τα νοίκια να απογειώνονται και την περιοχή να μετατρέπεται σε Μύκονο και Φαληράκι.


Οι πραγματικές λύσεις

«Μνημείο ρατσισμού και κυνισμού» χαρακτηρίζει το πόρισμα ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την «Κίνηση ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή». «Η συναίνεση του ΛΑΟΣ στα κυβερνητικά μέτρα την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις, κάνει ακόμη πιο χυδαία τα ανοίγματα του Βούγια στην πολιτική που αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για τη κρίση στους μετανάστες».

Αυτό που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, από αυτά που προτείνει το πόρισμα: 

Είναι αυξήσεις στους μισθούς και δικαίωμα στη δουλειά για όλους, λιγότερους φόρους κατανάλωσης και χαμηλότερες τιμές για να μπορεί ο κόσμος να επιβιώσει. 

Είναι η δημιουργία ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Είναι πρόκληση, σε μια πόλη που κάθε της πεζοδρόμιο είναι κατηλειμμένο με αυτοκίνητα να «ενοχλούν» οι μικροπωλητές που βγάζουν το ψωμί τους.

Είναι η δημιουργία αξιόπιστων και φθηνών συγκοινωνιών που θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Αθήνας από την ρύπανση, το θόρυβο και τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα.

Είναι η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να μπορεί η πόλη να κρατηθεί καθαρή. Να φτιαχτούν δημόσιες τουαλέτες, που δεν υπάρχουν πια πουθενά. Να δοθούν και να αξιοποιηθούν τα δεκάδες άδεια κτήρια για στέγαση των αστέγων.

Είναι η δημιουργία αξιοπρεπών υποδομών Υγείας, σε μια περιοχή που καλύπτεται, στην ουσία μόνο από την Πολυκλινική Αθηνών και κάποια παραρτήματα του ΙΚΑ.

Είναι να αποποινικοποιηθεί η χρήση και να ενισχυθούν - έξω από την επιτήρηση και τα πλαίσια της ΕΛ.ΑΣ - τα προγράμματα αποτοξίνωσης, απεξάρτησης, κλπ ώστε κάθε τοξικομανής να μπορεί να αποτοξινωθεί και όχι να πεθαίνει περιμένοντας, λόγω ελλειπών υποδομών, μέχρι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.

Είναι η εφαρμογή πολιτικής νομιμοποίησης των μεταναστών και η παροχή πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες που όχι μόνο θα ενισχύσει τα ταμεία, όχι μόνο δεν θα «κόψει» δουλειές, αλλά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι όποιες «θετικές» προτάσεις του πορίσματος, πχ να δοθεί το ειρηνοδικείο για ξενώνας αστέγων, υπάρχουν μόνο και μόνο για να θολώνουν τα νερά, γιατί όπως όλες οι παραπάνω προτάσεις προϋποθέτουν μια πολιτική νομιμοποίησης και κράτους πρόνοιας που η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά. Το πόρισμα κάνει καθαρό από τις πρώτες του γραμμές ότι οι όποιες προτάσεις «βασίζονται στο μοντέλο ελαχιστοποίησης του κόστους...».



Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

(4ο Πάρκο Παραλίας, πίσω από την σχολή τυφλών): ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/6, 7μμ
Εκδήλωση της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή με θέμα: Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί. Η ίδρυση της Ενωσης Μεταναστών Εργατών.
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/6, 7μμ
Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα: Μπορούν οι εργάτες, Ελληνες και μετανάστες να ανατρέψουν την επίθεση; Η απάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.