Εργατικό κίνημα
Συνέδριο Λιθογράφων

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, 13-14 Γενάρη, το συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον Τζαβέντ Ασλάμ, που κατέθεσα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Γένοβα.

Το συνέδριο έγινε εν μέσω του μεγάλου αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη στιγμή που ο Καραμανλής κάνει ότι μπορεί για να βάλει βαθύτερα την Ελλάδα στο λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Μπους. Αυτά έβαλα στη παρέμβαση που έκανα στο συνέδριο λέγοντας ότι η Ομοσπονδία πρέπει να βρεθεί στη πρώτη γραμμή αυτών των μαχών.

Επίσης, μεγάλη συζήτηση έγινε για το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, είναι ανοιχτή ακόμα η μάχη για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η παράταξη του ΚΚΕ, η ΔΑΣ, που πήρε και την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ΔΣ, προβάλει το αίτημα για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό. Πραγματικά, τη στιγμή που τα αφεντικά και στον κλάδο μας, μετρούν τρελά κέρδη, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να διεκδικήσουν αυτά που καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους. Ομως, για να παλέψουμε πραγματικά αυτό το αίτημα και όχι στα χαρτιά, πρέπει να δυναμώσει η Ομοσπονδία, να πάμε στους εργαζόμενους, να βρεθούμε μαζί με τον καθένα που δίνει τη μάχη ενάντια στις επιθέσεις των καπιταλιστών και της κυβέρνησης.

Από το συνέδριο δεν πέρασε, όμως, το ψήφισμα που καταθέσαμε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Η μεν ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε να το στηρίξει γιατί στο κείμενο ασκείται κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσο για τη παράταξη του ΚΚΕ, αρνήθηκε τη στήριξη, γιατί καλεί την «πουλημένη» ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργίες συμπαράστασης στους φοιτητές!

Σπύρος Κοσκινάς, Πρωτοβουλία Γένοβα Λιθογράφων