Πολιτισμός
Ποίηση: Τάσος Καραντής «Αστική Γεωγραφία»

Η αγωνία του ανθρώπου που πάλεψε για έναν ομορφότερο κόσμο και δεν δικαιώθηκε, χαρακτηρίζει αυτή την ποιητική συλλογή του συντρόφου Τάσου Καραντή («Αστική Γεωγραφία», εκδόσεις Στοχαστής). Η ελπίδα παλεύει αδιάκοπα με το επώδυνο αδιέξοδο. Το όνειρο, ανακουφιστικό, παλεύει με την πραγματικότητα, που πολλές στιγμές μετατρέπεται σε ανυπόφορο εφιάλτη.

Γεννημένος το 1968, ο Τάσος Καραντής, είναι αναπόφευκτα δεμένος με τις προσδοκίες των αγωνιστών μίας ολόκληρης εποχής, που έδωσαν πολλά και εισέπραξαν απογοήτευση από την ανεπάρκεια της προηγούμενης αριστεράς, που δεν τόλμησε να αδράξει τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι η συλλογή είναι αφιερωμένη στην Κατερίνα Γώγου.

Ομως η ελπίδα επιμένει να εισβάλλει, με τη μορφή του ονείρου. Πότε σαν καταφύγιο, πότε έτοιμη να βγάλει «άγρια φτερά» και να πετάξει «σαν τραγούδι/ αλλάζοντας τον ουρανό μας». Αλλωστε ο σύντροφος σήμερα είναι ακτιβιστής του αντιπολεμικού κινήματος, αγωνίζεται μαζί με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Το ίδιο κάνει και μέσα απ’ τα έντυπα στα οποία αρθρογραφεί και τα βιβλία που ‘χει γράψει. «... τα χέρια μου, πάντα, θα σμιλεύουν τις λέξεις/ δεν θα παραδοθώ...».

Η γέννηση του νέου κινήματος στο τέλος του προηγούμενου αιώνα- και μαζί του μιας νέα αριστεράς- έχει κάνει εκατομμύρια αγωνιστές ν’ αναθαρρήσουν, έχει δώσει χρώμα ξανά στις προσδοκίες και τα οράματα: «....σπάζοντας τις διαστάσεις/ θα αφεθώ ολοκληρωτικά / στη σαγήνη/ του κόκκινου/. Εκεί / απ’ τις πράξεις μου/ θα ονομαστώ/ άνθρωπος πάλι/ και τα μάτια μου/ θα γεννήσουν/ ένα νέο ουρανό/ που κάθε νύχτα / θα αυτοπυρπολείται ηδονικά/ κι ελπιδοφόρα».

Υποσχόμαστε να τους δικαιώσουμε.

Ελπίδα Καμπάνη