Γράμματα και σχόλια
Σκάνδαλο στο Στρατό - Βρέθηκε η λύση: Μείωση απαλλαγών για να συμβάλει η Ελλάδα στον πόλεμο “κατά της τρομοκρατίας”

Παραπήρε φόρα η κυβέρνηση στο χειρισμό του θέματος για τις παράνομες απαλλαγές στράτευσης και ακολουθώντας τους κεκτημένους ρυθμούς που επιβάλλει το παιχνίδι «πετάω πίσω το μπαλάκι των ευθυνών που μου πετάνε» δεν προλαβαίνει να διακρίνει ούτε τους δικούς της.

Έτσι οι εκατέρωθεν βολές δεν περιορίζονται ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - η κάθε μια αξιώνει για τον εαυτό της ότι δεν ευθύνεται για το σκάνδαλο καθώς εκτυλίχθηκε στους χρόνους που κυβερνούσαν οι άλλοι - αλλά εκτοξεύονται και μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από τον νυν υπουργό του Υπουργείου Άμυνας Ευάγγελο Μειμαράκη, στον προκάτοχο του Σπήλιο Σπηλιωτόπουλου σχετικά με την επιλογή του αντισυνταγματάρχη – ποντικού Κων. Χαρίση ως υπευθύνου του β’ γραφείου στην στρατολογία στο Ρουφ ο οποίος και κατηγορείται για υπεξαιρέσεις εγγράφων της στρατολογίας που εξυπηρετούσαν τη δράση του κυκλώματος.

«Στόχος της προσπάθειάς μας δεν είναι η δίωξη, αλλά το μήνυμα ότι η κατάταξή τους να υπηρετήσουν είναι βασική υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη» διακηρύσσεται από τους υπευθύνους Τύπου του Υπουργείου Άμυνας και γελάει με την ανακοίνωση αυτή ο κάθε πικραμένος, στρατευμένος ή μη.

Αλλά τα επικοινωνιακά παιχνίδια προς επίρριψη και αποφυγή ευθυνών δεν παίζονται μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη έβαλαν στο χορό των αντιπαραθέσεων και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Ο λόγος; Ότι σε πρωθύστερο χρόνο και για άλλη υπόθεση, που πάλι όμως αφορούσε τις παράνομες απαλλαγές στράτευσης, είχε αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο απαλλαγέντων. Και γιατί να τον δώσει δηλαδή; Αυτό ήταν το πρόβλημά μας; Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που απηλλάγησαν των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Και άλλωστε όλοι ίδιοι είναι; Ίδιοι αυτοί με τα πραγματικά προβλήματα υγείας ή με τα ψυχικά προβλήματα που είτε τα είχαν ήδη εμφανίσει είτε θα τα εμφάνιζαν σε ένα παράλογο σύστημα επιβολής εξουσίας που όχι σπάνια αντιπροσωπεύει ο στρατός στη χώρας μας; Ίδιοι με αυτούς και οι άλλοι που ήδη έχουν ενταχθεί δίχως προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και που δε θα χαλάλιζαν για τίποτε μία ετήσια ξαφνική διακοπή από αυτόν με αποτέλεσμα να έχουν επιστρατεύσει όποια δυνατότητα είχαν, οικονομική, πολιτική ή άλλη για να τον αποφύγουν; Ε όχι βέβαια. Και στο κάτω – κάτω όποιοι και αν είναι αυτοί οι απαλλαγέντες τι διαφορά κάνει; Επί της ουσίας καμία παρόλα αυτά στη βάση των πολιτικών ανταγωνισμών που καθημερινά παίζονται μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα αυτά φαντάζουν σημαντικά.

Και κάνουν όλοι σαν να ξεχνούν ότι εκτός από τις χιλιάδες των απαλλαγέντων από τη στράτευση υπάρχει και μια άλλη σημαντική μερίδα για την οποία κανείς δε μιλά και στην οποία ενδεχομένως και να ανήκουν αρκετοί από τους τιμητές του ελληνικού στρατού. Πρόκειται για τους γνωστούς σε όλους μας ως «βυσματούχους» που μπορεί μεν να μην απηλλάγησαν της στράτευσης και να θήτευσαν στο στρατό σε συνθήκες όμως που σε τίποτα δεν ομοιάζουν με αυτές του μέσου έλληνα που δεν έχει άκρες, γνωριμίες και ανεπτυγμένες πελατειακές σχέσεις.

Αναρωτιέται κανείς με ποιανού τη νοημοσύνη παίζουνε; Λες και απευθύνονται σε πολίτες άλλης χώρας που δεν έχουν υπηρετήσει οι ίδιοι, τα αδέρφια τους ή τα παιδιά τους και δεν έχουν ιδέα για το ποιος είναι και πως λειτουργεί ο στρατός.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η δημόσια αντιπαράθεση στην οποία έχουν μπει δε μας αφορά και όλο και λιγότερο αντέχουμε την υποκρισία τους που γιγαντώνεται καθημερινά με το να ανακαλύπτουν και να καταγγέλλουν σκάνδαλα με στόχους μικροπολιτικούς. Ανακάλυψαν δεν ξέρω και εγώ τι αυτές τις ημέρες με αποτέλεσμα να πρέπει καθημερινά να αντέχουμε τόνους πολιτικής ανοησίας από υπουργούς και πρώην υπουργούς που ξιφουλκούν δημοσίως για τη λίστα των απαλλαγέντων και τη δημοσιοποίησή της, δίχως φυσικά να κάνουν κουβέντα για το «πάπλωμα» που δεν είναι άλλο παρά ο ελληνικός στρατός αυτός καθ’ εαυτός, η δομή και η λειτουργία του.

Η κυβέρνηση μάλιστα δια του υπουργού της Β. Μειμαράκη προχώρησε ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι της υποκρισίας και της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης ανακοινώνοντας νούμερα! Δημοσιοποίησε αριθμητικά στοιχεία για το πόσοι απαλλάχθηκαν από το στρατό την εξαετία 1997 - 2003 οπότε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και πόσοι την τελευταία τριετία δηλαδή από το 2003 οπότε ανέλαβε η Ν.Δ. μέχρι και σήμερα. Κατόπιν προσθαφαιρέσεων και αλγεβρικών τύπων αποδείχθηκε περίτρανα ότι επί των ημερών της Ν.Δ. έχει μειωθεί το νούμερο των απαλλαγέντων της στράτευσης και άρα είναι καλύτεροι από τους άλλους και σε αυτό!

Αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτό μπορεί και να δικαιώσει τον Β. Μεϊμαράκη και τη κυβέρνηση της Ν.Δ.! Σωστά σκέφτηκαν οι άνθρωποι, ορθά έκριναν. Δίχως τη μείωση των απαλλαγέντων πως θα ήταν σε θέση να απελευθερώνουν στρατιωτικές δυνάμεις για να συνδράμουν τους ισχυρούς συμμάχους τους που πολεμάνε στην Μέση Ανατολή κατά της τρομοκρατίας;;;… 

Μαρία Τσώλη