Διεθνή
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 17 Μαρτη

Από το Συλλαλητήριο Σάββατο 13 Γενάρη

Η προσπάθεια του Μπους να κλιμακώσει τη βία στο Ιράκ με την αποστολή άλλων 20.000 στρατιωτών σημαίνει ότι το αντιπολεμικό κίνημα χρειάζεται να συνεχίσει τη δράση του ακόμα πιο εντατικά την επόμενη περίοδο ενάντια στο νέο έγκλημα. Την ίδια στιγμή που ο Μπους ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες νέους αμερικανούς στο σφαγείο του πολέμου, φροντίζει να εντείνει τις απειλές απέναντι σε Ιράν και Συρία προσπαθώντας να κερδίσει ξανά τις εντυπώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ούτε είναι αλλά ούτε και σκοπεύει να μείνει έξω από τη νέα κλιμάκωση του πολέμου. Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφθηκε λίγο πριν τις γιορτές την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν. Ο Μεϊμαράκης σε ύφος Μπους είπε στους ελληνες στρατιώτες ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η «ειρήνη» του πλανήτη εξαρτάται από την παρουσία της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν: «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπερήφανη για τα στελέχη μας, που υπηρετούν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μιας χώρας, να ακούει από τους Διοικητές της ISAF επαινετικά σχόλια για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουν τα στελέχη της χώρας του, καθώς και για το άρτιο της εκπαίδευσής τους, της πειθαρχίας τους και της άψογης εκτέλεσης των αποστολών που τους ανατίθενται. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής διαβίωσης σε χώρες που έχουν δοκιμαστεί από συγκρούσεις πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, παρακολουθούμε με συνέπεια τις διεθνείς εξελίξεις και σε συνεργασία με σύμμαχες και φίλες χώρες συμμετέχουμε ενεργά, με ακριβή προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση, αποδεικνύοντας καθημερινά τη σταθερώς αμετάβλητη προσήλωση της χώρας μας στις αξίες της Δημοκρατίας και της Ειρήνης».

Η ελληνική κυβέρνηση εκτός από την ενεργή της συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο δε διστασε να συνεργαστεί με το διεθνές παρακράτος που έβαλε στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα, τους μετανάστες και τους αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος. Η απειλή της απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν και η ελευθερία με την οποία κινείται το κύκλωμα της πρεσβείας της χούντας του Πακιστάν, που προχωρά σε εκβιασμούς και απειλές κατά της Πακιστανικής Κοινότητας, είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη αυτής της αγαστής συνεργασίας σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τα βάρη στο αντιπολεμικό κίνημα για τη ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελευθερος Τύπος της Δευτέρας 15/1 έχει στο πρωτοσέλιδό του φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, συνδέοντας την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία με το αντιπολεμικό κίνημα. Τα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν τώρα ανοιχτά τα αιτήματα του Πρέσβη των ΗΠΑ Τσάρλς Ρίς για να ζητούν ακόμα περισσότερες κάμερες και πιο ασφυκτικό έλεγχο πάνω μας, στα πρότυπα του Λονδίνου.

Ούτως ή άλλως οι πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στους μετανάστες ιδιαίτερα από το Πακιστάν, ξεκίνησαν πολύ πριν από το χτύπημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν ξεχνάμε ότι ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ συναντήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη με την Μπακογιάννη και τον Πολύδωρα και ζήτησε να εντείνουν τους ασφυκτικούς ελέγχους πάνω τους.
Απέναντι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των ΗΠΑ και του Κραμανλή χρειάζεται να κλιμακώσουμε τη δράση μας απαντώντας με ένα μεγάλο πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 17 του Μάρτη, όπου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Την ίδια ημέρα αντίστοιχα αντιπολεμικά συλλαλητήρια πρόκειται να οργανωθούν σε μία σειρά από χώρες. Την περασμένη εβδομάδα σε 20 χώρες έγιναν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις καταδίκης του Γκουαντάναμο, που έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας. Η μία από αυτές έγινε μπροστά στη φυλακή του Γκουαντανάμο με τη συμμετοχή ακτιβιστών από τις ΗΠΑ ανάμεσά τους και τη Σίντι Σιχάν, που έχασε το γιο της στον πόλεμο του Ιράκ.

Το αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ ετοιμάζει το επόμενο ραντεβού στις 27 Γενάρη, σε μία μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τη νέα απόφαση του Μπους να σπαταλήσει ακόμα περισσότερες ανθρώπινες ζωές και ακόμα περισσότερα δολάρια στη φρίκη του Ιράκ. Την ίδια μάχη ενάντια στην πολεμοκάπηλη πολιτική της δικιάς τους κυβέρνησης ετοιμάζονται να δώσουν χιλιάδες διαδηλωτές στις 24 Φλεβάρη στο Λονδίνο απαιτώντας να γυρήσει πίσω ο στρατός από το Ιράκ αλλά και να σταματήσει το νέο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βρετανίας.

Και όλοι μαζί στις 17 του Μάρτη, τα αντιπολεμικά κινήματα σε όλες τις χώρες, θα ξαναβγούμε στους δρόμους, απαιτώντας να γυρίσουν τώρα πίσω τα στρατεύματα, να σταματήσει η κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, λεφτά για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και όχι για πολέμους, κάμερες και παρακολουθήσεις.