ΟΤΤΟ -ΕΒΡΟΣ

Το παρόν στη συνέλευση έδωσαν και μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΕΑΑΚ. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Μάριο Τσόμωφ ο οποίος δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να διασφαλίσουμε σε πρώτη φάση τα δεδουλευμένα των εργατών. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο. Θα προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρίας, σκοπεύουμε να καταθέσουμε κάποιο ποσό που απαιτείται στο Υποθηκοφυλακείο, προκειμένου να προβούμε σε κατάσχεση του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων. Θέλω να σημειώσω ότι η ΓΣΕΕ έχει καλέσει όλα τα σωματεία των εργοστασίων του Λαναρά (ακόμη και τα ανενεργά) σε συναντήσεις και το μόνο σωματείο που δεν καλεί είναι το δικό μας. Καλά κάνει και μιλάει με όλα τα σωματεία, αλλά να μας πει γιατί δεν συζητά και μαζί μας. Πιστεύουμε τελικά ότι επειδή συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, είμαστε το «αγκάθι» και μάλλον γι´ αυτό αποφεύγουν τη συνάντηση με εμάς.

Πριν από λίγες μέρες, εκπρόσωποι των σωματείων των κλωστηρίων Κομοτηνής, Νάουσας και Θεσσαλονίκης, πήγαν στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συναντήσουν την Υπουργό και να ζητήσουν χρήματα για την εταιρία. Εμείς, άλλα λεφτά για τον Λαναρά δεν ζητάμε. Αλλά εκτός αυτού, οι εκπρόσωποι των σωματείων έφυγαν άπραγοι, αφού η Υπουργός προφασίστηκε «φόρτο εργασίας» και αρνήθηκε να τους δει. Όσον αφορά την παραίτηση του Δ.Σ της εταιρίας και του ίδιου του Λαναρά, ο Μάριος αρκέστηκε να πει: «Οι λόγοι των παραιτήσεων είναι προφανείς» για να συμπληρώσει ένας άλλος εργαζόμενος: «Στα 25 χρόνια που δουλεύω εδώ, ο Λαναράς έχει παραιτηθεί κοντά 40 φορές... Όλο φεύγει και όλο εδώ είναι...».

Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κατάθεση του απαιτούμενου ποσού στο Υποθηκοφυλακείο, οι φοιτητές των ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπαν στους εργαζόμενους ότι μπορούν να διεκδικήσουν ενισχύσεις από τα ταμεία των φοιτητικών συλλόγων, ενώ επίσης πρότειναν να ανοιχτεί καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, η οποία θα συσπειρώσει συλλόγους, σωματεία, απλούς εργαζόμενους, όλη την εργατική τάξη του Έβρου αν είναι δυνατόν στον αγώνα των εργαζομένων των κλωστηρίων. Οι εργάτες απάντησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα και θα παρθεί απόφαση στην επόμενη συνέλευσή τους, που θα πραγματοποιηθεί στην τρέχουσα εβδομάδα.