Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ τη Δευτέρα 22/5 και την Τρίτη 23/5.
Απεργιακά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και τις δύο μέρες της απεργίας. Τη μεν πρώτη εκατοντάδες απεργοί, κύρια εργαζόμενες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Η διαδήλωση της δεύτερης μέρας ήταν μια επιδείξη της δύναμης των απεργών. Χιλιάδες εργαζόμενοι, συμβασιούχοι και μόνιμοι, εργαζόμενοι από την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και κάθε δημοτική υπηρεσία, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, συγκεντρώθηκαν στην πλ.Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Σε αρκετούς θύμισε τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της απεργίας διαρκείας το χειμώνα του 2012. Σε μια σειρά δήμους μάλιστα, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις από τις προηγούμενες ημέρες με καταλήψεις σε αμαξοστάσια και δημοτικούς χώρους.
Κύριο σημείο διεκδίκησης των απεργών είναι η παραμονή στη δουλειά των χιλιάδων συμβασιούχων – παρατασιούχων που εργάζονται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ. Οι συμβασιούχοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που κρίνει τις παρατάσεις των συμβάσεών τους αντισυνταγματικές και φτάνει στο σημείο να τους ζητάει ακόμα και μισθούς πίσω. Η εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όχι μόνο θα στείλει 15.000 εργαζόμενους στην ανεργία, αλλά θα οδηγήσει σε κατάρρευση μια σειρά υπηρεσίες – με πρώτη και κύρια την καθαριότητα – ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους. Να μείνουν όλοι στη δουλειά και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου, είναι η δίκαιη απαίτηση των απεργών.
Διπλή αιχμή
Η μάχη των εργαζόμενων στους δήμους έχει διπλή αιχμή. Ταυτόχρονα με το ζήτημα των συμβασιούχων, οι κινητοποιήσεις έχουν να κάνουν και με την εξαγγελία Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη στο νηπιαγωγείο, παιδιών από τα 4 έτη, μέτρο που συνιστά επίθεση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους εργαζόμενούς τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του μέτρου αλλά επισημαίνουν και τον κίνδυνο πολλών εκατοντάδων απολύσεων, με την απαξίωση και το ενδεχόμενο κλείσιμο των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων, η απόφαση θα “οδηγήσει σε κλείσιμο Δομών των Δήμων και θα θέσει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που ανήκουν στο Παιδαγωγικό, Τεχνικό και Βοηθητικό προσωπικό. Εργαζόμενοι που είτε δουλεύουν ως τακτικό προσωπικό, είτε μέσω Ε.Σ.Π.Α. για πολλά χρόνια στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης”.
Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τον καθολικά δημόσιο χαρακτήρα των παιδικών σταθμών, την κατάργηση των τροφείων, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Τα αποτελέσματα της απεργίας δεν άργησαν να φανούν. Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης, η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι έλαβε δέσμευση από το υπουργείο για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους συμβασιούχους, ενώ και στο ζήτημα των παιδικών σταθμών τους έχει δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα κλείσουν. Αντίστοιχα και στο αίτημα για μη περικοπή των Βαρέων κι Ανθυγιεινών η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι “δεν τίθεται ζήτημα περικοπής”. Η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε σε “επαγρύπνηση”. Ωστόσο, όπως τονίζει το δίκτυο εργαζομένων ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα”, καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει στην κυβέρνηση του 4ου Μνημονίου. Χρειάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να γίνουν οι διεκδικήσεις πράξη και να μη μείνουν υποσχέσεις.
“Να δώσουμε συνέχεια με νέες γενικές συνελεύσεις, με αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες” τονίζει σε προκήρυξή της η “Σκουπιδιάρα” και καλεί σε σύσκεψη για τη συνέχεια της μάχης τη Δευτέρα 29/5, στις 6:30μμ στο ΕΚΑ.
Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε απεργοί. Κανείς δεν πήγε στη δουλειά. Στο δήμο μας οι συμβασιούχοι συμμετέχουν 100% και οι μόνιμοι 90%.
Στη συνέλευση που κάναμε στο δήμο Κερατσινίου, είπαμε ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις ο,τι κι αν αποφασίσει η ΠΟΕ ΟΤΑ. Θα κάνουμε τοπική πορεία για την ενημέρωση του κόσμου και κατάληψη στους χώρους δουλειάς στο γκαράζ. Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα αποφασίσει η ομοσπονδία θα βάλουμε μπροστά κι εμείς το δικό μας. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και σε τοπικό επίπεδο για να μάθουν οι δημότες τί θα σημάνουν οι απολύσεις μας και για τους ίδιους.
Οι συνέπειες της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πάνω στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος άρχισε τις απολύσεις πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση.
Μαργαρίτα
δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Στο Περιστέρι έκλεισαν όλοι οι παιδικοί σταθμοί με απεργία. Είμαστε εδώ και φωνάζουμε για τα αυτονόητα. Μιλάμε για μια φοβερή υποβάθμιση των πτυχίων μας. Αλλά είναι και το άλλο. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί υποχρεωτική φοίτηση παιδιών σε τόσο μικρή ηλικία. Τα 4χρονα πρέπει να μείνουν παιδιά.
Μιλάμε και για τον κίνδυνο των απολύσεων που φέρνει το μέτρο. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν αρκετοί στους παιδικούς σταθμούς με ΕΣΠΑ και συμβασιούχοι. Αν συρρικνωθεί ο αριθμός των παιδιών τότε οι πρώτοι που θα κινδυνέψουν με απολύσεις είναι αυτοί οι συνάδελφοι. Μιλάμε για τουλάχιστον 1.300 άτομα κι έπεται συνέχεια.
Θα είμαστε στους δρόμους όσες απεργίες κι αν χρειαστούν, για να υπερασπιστούμε πρώτα απ'όλα τα παιδιά αλλά και τις δουλειές μας.
Κατερίνα
δήμος Περιστερίου
Στη Νέα Ιωνία αν φύγουν οι συμβασιούχοι, δεν θα υπάρχει κανείς να ανέβει στο σκουπιδιάρικο.
Γι' αυτό πήραμε απόφαση την Παρασκευή, να κλείσουμε το γκαράζ με κατάληψη για 4 μέρες και να κατέβουμε μαζικά στις συγκεντρώσεις της απεργίας. Το μεσημέρι της Τρίτης 23/5 μετά τη διαδήλωση θα ξανακάνουμε συνέλευση για να αποφασίσουμε πως συνεχίζουμε.
Αποστόλης
δήμος Ν.Ιωνίας